Ruptura de menisc tratament
recuperare post operatorie – meniscectomie
1. In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (fizioterapie, gimnastica si masaj terapeutic pentru pacienti diagnosticati cu ruptura de menisc, fisura de menisc, dureri de genunchi, luxatia, entorsa de glezna etc.
2. Efectuam sedinte de gimnastica post-operatorie si kinetoterapie la domiciliu pentru pacienti nedeplasabili
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0766,735,404 sau 0722,555,112
Meniscul este o formatiune fibrocartilaginoasa de la nivelul genunchiului ce este vascularizata in zona periferica, fibroasa, el avand rolul de a permite o alunecare ideala a capetelor osoase articulare, creand in acelasi timp si un echilibru in repartitia presiunilor intraarticulare.
Fiecare genunchi are cate doua meniscuri (in forma literei C), unul lateral aflat in regiunea externa a genunchiului si unnul medial, localizat in portiunea interna a genunchiului.
Meniscurile se comporta ca niste amortizoare, ele absorbind socurile dintre formatiunile osoase inferioare si superioare ale picioarelor, protejand suprafata articulara a tibiei, stabilizand articulatia si distribuind in mod egal greutatea la nivelul genunchilor.
Ruptura se poate produce in timpul unei miscari de torsiune, in situatia in care piciorul este asezat pe toata talpa, iar genunchiul este flectat partial (la tenis sau la ridicarea incorecta a unor greutati). Ruptura este mai des intalnita la persoanele trecute de prima tinerete.
Ruptura de menisc, accidentul ce poate surveni pe fondul unei meniscopatii deja existente (ce genereaza degenerescente cu sau depunere de calcar), poate fi o ruptura longitudinala totala (fiind predispus in special lateral) sau o ruptura oblica ori cumbinata cu dezinsertie.
Cum la nivelul lu nu se intalnesc terminatii dureroase, durerea simtita de pacienti in cazul rupturii acestuia se datoreaza tumefierii si leziunii tesuturilor inconjuratoare.
In cazul unor leziuni usoare, durerea este simpla, insotita de o tumefiere, in cateva zile remarcandu-se insa tumefierea articulatiei (artrita genunchiului). Durerea se poate intensifica la mers, la asezarea in pozitia sezut si la ridicare, dar si la ridicarea greutatilor.
In cazul leziunilor moderate de menisc, durerea se resimte in partile laterale sau centrale ale genunchiului, in functie de locul in care s-a produs ruptura. Tumefierea apare in aceasta situatie dupa cateva zile, flexia la nivelul genunchiului este mult redusa, durerile fiind resimtite la torsiune si la asezare in pozitia sezut.
In situatia in care se produce o ruptura severa de menisc, bucatile rupte din acesta se pot desprinde si migra in spatiul articular, la nivelul articulatiei genunchiului aparand si o sangerare (genunchiul blocat).
Leziunile mici se vindeca usor, cu repaus si program de recuperare medicala, leziunile mai mari avand sanse de vindecare prin reparare chirurgicala (zona nu este vascularizata corespunzator).
Modul de tratament al rupturilor de menisc este diferit de la un pacient la altul, el depinzand de tipul si localizarea rupturii, de gradul de extensie al acesteia, de perioada de timp care a trecut de la traumatism, dar si de varsta si conditia fizica a pacientului.
In cazul leziunilor de menisc se poate opta pentru:
• Tratament nechirurgical – repaus si recuperare medicala
• Interventie chirurgicala asupra portiunii de menisc rupte – meniscectomie partiala
• Interventie chirurgicala la nivelul intregului menisc – meniscectomie totala
In cazul rupturii de menisc se recomanda cat mai devreme interventia chirurgicala, genunchiul intrand intr-un proces de degenerare accelerata.
Meniscectomia se realizeaza intraarticular, pentru curatirea genunchiului de toate fragmentele osoase, inclusiv pentru indepartea meniscului rupt. In cazul meniscectomiei partiale, cand sunt inlaturate doar fragmenete rupte, in locul ramas liber se va forma din tesutul fibros un nou menisc.
Dupa interventia chirurgicala, pentru prevenirea hermatrozei, genunchiul operat este strans intr-un pansament compresiv si imobilizat pe atele, extensia fiind mentinuta aproximativ 10 zile.
Recuperare medicala dupa operatie de meniscectomie
Recuperarea medicala incepe chiar de a doua zi dupa interventia chirurgicala, aceasta urmarind obtinerea stabilitatii si mobilitatii genunchiului, reducerea durerii si coodonarea miscarii membrului afectat.
Prin kinetoterapie se realizeaza cresterea fortei musculare, intarirea sistemului ligamentar, stabilizarea articulatiei la nivelul genunchiului, recuperandu-se mult mai rapid si mai usor mobilitatea, echilibrul si coordonarea genunchiului.
Sedintele de kinetoterapie se realizeaza cu piciorul in atele, ele incluzand in principal :
• Contractii izometrice pentru cvadricepsul aflat in exces, ce va restabili musculatura la nivelul membrului afectat
• Mobilizari ale piciorului, dar si la nivelul articulatiei gleznei
• Ridicari pasive ale piciorului operat, cu genunchiul intins (dupa 3-4 zile de la interventia chirurgicala)
• Mersul treptat si usor, cu sprijinire in carje (dupa cea de-a patra zi)
• Exercitii de flexie a genunchiului, realizate la marginea patului (dupa cea de-a cincea zi)
• Mers in baston (dupa 10 zile de la operatie)
• Urcatul si coboratul scarilor, cu incarcarea graduala a piciorului operat (se realizeaza dupa o luna de la interventia chirurgicala)
Exercitiile de kinetoterapie ce au ca principal scop restabilirea mersului corect se realizeaza cu piciorul operat perfect intins din genunchi, in faza de sprijin anterior. De asemenea, kinetoterapeutul corecteaza tendinta pacientului de a se legana lateral, tendinta datorata fricii de a calca cu toata greutatea pe piciorul proaspat operat.
Tot in cadrul sedintelor de kinetoterapie este corectata si inclinarea trunchiului, dupa 30 de zile pacientul avand un mers normal, fara sechele sau deficiente.
In paralel sunt recomandate si sedintele de electroterapie care au rolul de stimula secretia de lichid sinovial intraarticular, accelerand metabolismul si hranind tesuturilor afectate. In acelasi timp durerile sunt mult atenuate, procesul de vindecare fiind accelerat.
Fizioterapia, incluzand atat electroterapia antialgica cat si terapia antiinflamatoare, induce efecte antiinflamatoare si antialgice. De mare ajutor in este si crioterapia (aplicarea ghetii pe genunchi, cu alternarea caldurii), aceasta inducand o hiperemie activa, cu diminuarea spasmului muscular si reducerea activitatilor receptorilor cutanati (are efect antialgic).
Masajul terapeutic, realizat de catre un specialist, prin tehnicile speciale incalzeste genunchiul si pregateste articulatia pentru procedurile de kinetoterapie. Masajul se aplica doar la nivelul gambei si al coapsei, urmarindu-se cu precadere tonifierea cvadricepsului. Sedintele de masaj realizate de catre profesionisti induc efecte analgezice, relaxante si trofice.
Prin recuperarea medicala a pacientilor dupa meniscectomie se urmareste recuperarea mobilitatii si a fortei musculare, cu restabilirea coordonarii si al echilibrului. Pe langa acestea, in timpul sedintelor de recuperare se obtine si :
• Ameliorarea durerilor resimtite la nivelul genunchiului operat
• Marirea fortei musculare periarticulare si a mobilitatii articulatiei genunchiului
• Stimularea secretiei de lichid sinovial la nivelul articulatiei
• Stimularea circulatiei sangvine si a troficitatii locale
• Redobandirea abilitatii de miscare, fara sechele
Nu neglijati recuperarea medicala daca ati suferit o interventie chirurgicala la menisc ! Realizata corect acesta va ajuta sa va corectati mersul si postura in scurt timp, prevenind si aparitia unor eventuale sechele !
24-10-14
Daca exista o posibilitate mediala atunci durerea resimtita apare in interiorul genunchiului, in vreme ce o durere in partea externa a genunchiului indica ca trebuie efectuata operatie de ruptura de menisc gimnastica medicala cu exercitii dinamice.
Centru recuperare medicala sector 3 4 5 6 1 2 Bucuresti
Cel medial, este bine fixat in structurile adiacente (femur, tibie, rotula, capsula, ligament lateral intern, ligamente incrucisate), el fiind insa si cel mai expus tramatismelor din aceasta cauza. O alta cauza care poate duce la deteriorarea celui intern este presiunea foarte mare ce se poate exercita asupra sa prin condilul femural intern, unde se regaseste proiectia centrului de greutate al corpului - se rezolva prin operatia meniscectomie tratament