|
KINETOTERAPIE
(gimnastica medicala)
Ne bucuram sa constatam ca- spre deosebire de anul 2002 cand ne-am inceput activitatea si nu se stiau prea multe despre notiunea de “kinetoterapie”(gimnastica medicala) fiind adesea confundata cu “masaj” sau ‘chimioterapie” sau “chinologie”-astazi din ce in ce mai multi pacienti stiu la ce se refera acest domeniu atat de amplu si de complex dar in acelasi timp atat de frumos.
In cadrul centrelor noastre de kinetoterapie din Bucuresti lucreaza numai kinetoterapeute de sex feminin care trateaza 3 categorii de pacienti:
1. KINETOTERAPIE BEBELUSI (SUGARI 0 - 12 luni)
Lucram de peste 10 ani cu bebelusi ai caror parinti ne solicita serviciile pentru a remedia diferite afectiuni: torticolis, picior tal-valg, picior plat, picior varus- equin , coxavara, plagiocefalie, intarziere in dezvoltarea motorize (bebelusi care nu isi tin capul sau nu stau in fundulet la varsta la care ar fi trebuit sa o faca, copii de peste 1 an care inca nu merg singurei etc.), hidrocefalie, hipotonie musculara, sindrom Down, mozaicism, tetrapareza, paraplegie, probleme de coordonare si echilibru, luxatie congenital de sold, displazie de sold, picior stramb congenital, paralizie de plex brachial, spina bifida si multe altele.
Kinetoterapeutele noastre sunt fete si sunt specializate in lucrul cu bebelusii si cu sugarii, lucrand cu ei individual (NU SE LUCREAZA CU MAI MULTI BEBELUSI SIMULTAN!) si tinand in permanenta cont de starea in care se afla micutul in momentul inceperii sedintei. Daca este vorba de un bebe mai plangacios sau mai agitat, ele incearca sa il faca sa rada, sa se linisteasca si sa participle activ si cu placere la sedinta de recuperare. Aceasta contine parte de masaj terapeutic adaptat afectiunii cat si parte de mobilizari pasive, de exercitii de gimnastica medicala pasiva specifice varstei bebelusului si problemei pentru care a venit la noi. Se lucreaza cu calm si cu rabdare , fiind de cele mai multe ori o adevarata placere sa lucram cu cei mici. Cel mai mic bebelus cu care am lucrat a avut 4 zile si era diagnosticat cu torticolis.
Este indicat ca cu bebelusii sa se lucreze aproape zilnic, caci ei se dezvolta foarte repede de la o zi la alta. Copiii care vin aproape zilnic, merg pe abonament de 24 sedinte iar cei care vin de 3 ori/saptamana opteaza pentru cel de 12 sedinte caci toate abonamentele sunt lunare. Daca se merge pe pachet de 12 sau 24 sedinte , se pot achita o parte din bani la inceput si restul pana la a treia sedinta iar daca se merge totusi pe cel de 6 sedinte, el se achita integral la finalul primei sedinte. Telefonic se poate programa numai prima sedinta de kinetoterapie, se vine, se efectueaza sedinta si la finalul ei hotarati ce faceti mai departe si pentru ce tip de abonament optati, asa cum va va sfatui si kinetoterapeuta cu care va lucra copilul dvs.
2. KINETOTERAPIE COPII ( 1- 18 ani)
Cel mai des ne contacteza copii cu deviatii ale coloanei (scolioze, cifoze, lordoze sau forme asociate ale acestora- cifoscolioza, cifolordoza), cu stern infundat, monopareze/monoplegii, parapareze/paraplegii, genuvalgum (genunchii in “X”), genuvarum (genunchii “in paranteza”), talus valgus, platfus, sindrom Down, leziuni posttraumatice (fracturi, entorse, luxatii, intinderi, fisuri sau rupture ligamentare), leziuni de menisc etc.
Cu copiii de varste mai mici lucram individual in sala si incercam sa ne asiguram ca participa active la sedinta dar si cu placere astfel incat timpul petrecut la noi sa nu i se para o corvoada ci sa isi doreasca sa revina. Kinetoterapeutele noastre sunt tinere dar au suficienta experienta in lucrul cu copii si reusesc astfel sa se faca placute pe parcursul sedintei de kinetoterapie, de cele mai multe ori legandu-se prietenii stranse intre ele si copiii care vin la noi. In acelasi timp insa inregistreaza si rezultate favorabile la finalul tratamentului. Toate cabinetele sunt colorate in culori vesele astfel incat copilul sa nu aiba sentimental ca vine la “spital” ci ca vine sa se joace iar noi incercam sa transformam aceasta” joaca” in ceva constructiv.
Copiii care vin aproape zilnic, merg pe abonament de 18 sedinte iar cei care vin de 3 ori/saptamana opteaza pentru cel de 12 sedinte caci toate abonamentele sunt lunare. Daca se merge pe pachet de 12 sau 18 sedinte , se pot achita o parte din bani la inceput si restul pana la a treia sedinta iar daca se merge totusi pe cel de 6 sedinte, el se achita integral la finalul primei sedinte. Telefonic se poate programa numai prima sedinta de kinetoterapie, se vine, se efectueaza sedinta si la finalul ei hotarati ce faceti mai departe si pentru ce tip de abonament optati, asa cum va va sfatui si kinetoterapeuta cu care va lucra copilul dvs.
3. KINETOTERAPIE ADULTI
Daca aveti dureri acute nu aveti voie sa incepeti cu partea de kinetoterapie, ci trebuie facute mai intai sedintele de fizioterapie, asociate eventual cu masaj terapeutic, pentru a nu creste inflamatia mai mult!!!
Gama de afectiuni pe care o tratam la adulti este una vasta si cuprinde domenii diferite: reumatologie, neurologie, ortopedie etc. Cel mai des ne solicita serviciile pacienti cu hernie de disc (operata sau nu), discopatie lombara, lombosciatica, lumbago acut/cronic, spondiloza cervicala, hernie de disc cervical sau toracala, discopatie toracala, osteofite vertebrale, pensare de spatiu intervertebral, SA (spondilita achilozanta/ anchilopietica), PR (poliartrita reumatoida), spondiloza toracala, scolioza, cifoza, lordoza, leziuni de menisc, meniscectomie totala sau partiala, leziuni de tendoane si ligamente, rupturi/fisuri musculare, entorse de glezna sau de genunchi, luxatii de glezna sau de genunchi, fracturi la diferite nivele, scleroza multipla in placi, Boala Parkinson, hemipareze, monopareze, PSH (periartrita scapula-humerala), pareza faciala etc.
Lucram cu maxim 2 adulti in sala simultan, dupa programe individualizate in functie de tipul afectiunii, varsta, afectiuni asociate dar si de stadiul evolutiv al bolii. O kinetoterapeuta lucreaza permanent cu pacientul in sala, acesta nefiind lasat nesupravegheat. Pe parcursul recupararii, in timp, programele de kinetoterapie se modifica in functie de feed-back-ul pe care il avem de la pacienti. Astfel, programele se vor adapta permanent (se vor schimba exercitiile) in functie de evolutia pacientilor si de raspunsul lor la tratament.
Pacientii care vin aproape zilnic, merg pe abonament de 18 sedinte iar cei care vin de 3 ori/saptamana opteaza pentru cel de 12 sedinte caci toate abonamentele sunt lunare. Daca se merge pe pachet de 12 sau 18 sedinte , se pot achita o parte din bani la inceput si restul pana la a treia sedinta iar daca se merge totusi pe cel de 6 sedinte, el se achita integral la finalul primei sedinte. Telefonic se poate programa numai prima sedinta de kinetoterapie, se vine, se efectueaza sedinta si la finalul ei hotarati ce faceti mai departe si pentru ce tip de abonament optati, asa cum va va sfatui si kinetoterapeuta cu care veti lucra.
|
|