Tetrapareza spastica sau flasca
1. In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic pentru pacienti diagnosticati tetrapareza spastica, tetrapareza flasca, hemipareza, accident vascular cerebral etc.
2. Efectuam sedinte de kinetoterapie la domiciliu sau masaj la domiciliu pentru pacienti nedeplasabili
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0722,555,112 sau 0766,735,404

Tetrapareza reprezinta un deficit motor, cauzat de leziuni produse la nivelul sistemului nervos central sau al celui periferic, ce se semnaleaza atat la nivelul membrelor superioare, cat si la cel al membrelor inferioare, miscarile fiind reduse, dar posibile.
Tetrapareza spastica (cunoscuta si sub denumirea de cvadripareza) apare de cele mai multe ori in primele luni de viata ale copilului, de regula in situatia in care acesta s-a nascut prematur, ori daca in timpul nasterii (care a fost dificila) acesta a fost privat de oxigen, in acest fel creierul avand de suferit.
Cauzele care pot determina aparitia ei sunt diverse, cele mai multe putand fi semnalate in perioada prenatala. Astfel, intarzierea cresterii intrauterine, diverse malformatii cerebrale, anomalii ale uterului mamei (hemoragii intrauterine) sau de placenta (placenta praevia sau infarct placentar), prematuritatea (in paralel cu tetraplegia spastica generata de boala Little), diversi factori genetici, iradierea mamei, virusul herpetic, infectiile congenitale, hepatita, virusul rujeolic sau chiar sifilisul pot afecta serios fatul, care dupa nastere va fi diagnosticat cu aceasta afectiune.
De asemenea, afectiunea se mai poate datora si unor factori postnatali, cum ar fi traumatisme cranio-cerebrale, infectii post-natale, intoxicatii cu metale grele sau encefaloze, insotite de deshidratari acute si carente de proteine si calorii.
Din pacate, este forma cea mai severa a unei paralizii cerebrale, ea fiind asociata cu un retard mental destul de sever, dar si cu microcefalie (reprezinta aproximativ 5 % din totalul cazurilor de paralizie cerebrala), persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune fiind dependenti pentru totdeauna de cei din jurul lor, fara sansa de a duce o viata normala.
Boala afecteaza in acelasi timp toate cele patru membre ale pacientului, ea caracterizandu-se printr-o hipertonie musculara (spasticitatea).
Hipertonia musculara, ce poate fi cauzata de o leziune vasculara, degenerativa sau tumorala la nivelul sistemului nervos central, se prezinta printr-o exagerare de tip permanent la nivelul tonusului muscular.
De regula, hipertonia musculara poate fi :
• Hipertonie musculara piramidala – acest tip de hipertonie este deseori denumita hipertonie spastica sau spasticitate. Ea se datoreaza unei leziuni produse la nivelul cailor piramidale, acel fascicul de fibre nervoase care are rolul de a comanda efectuarea diferitelor miscari de tip voluntar
• Hipertonie musculara extrapiramidala – acest tip de hipertonie este caracteristic in cazul bolii Parkinson, fiind o consecinta a unei tulburari de functionalitate manifestata la nivelul sistemului nervos extrapiramidal (sindromul extrapiramidal)
Spasticitatea este o tulburare a sistemului nervos central, in urma careia anumiti muschi ce sunt controlati de nervi afectati, primesc permanent impulsuri de la acestia, contractandu-se tot timpul.
Componenta a sindromului neuron motor central, spasticitatea este insotita de o exagerare a reflexului muscular de intindere tonic (in functie de viteza cu care se intinde muschiul afectat), dar si de o exagerare a reflexului muscular de intindere fazic, ce se manifesta printr-o hiper-reflectivitate la nivel osteo-tendinos.
In cazul boli, membrele inferioare ale pacientului sunt in flexie, in vreme ce membrele superioare se afla in hiperextensie (persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune nu pot merge si nici nu pot sta in picioare, fiind imobilizate in scaun rulant).
Pacientii diagnosticati manifesta o pierdere a miscarilor de finete, in paralel cu diminuarea semnificativa a fortei de contractie voluntara. In acelasi timp se semnaleaza si o crestere a reflectivitatii osteo-tendinoase, insotita de marirea rezistentei la intinderea pasiva a muschiului, dar si de o hiper- reflectivitate manifestata la nivelul reflexelor de flexie.
Afectiunea poate fi deseori insotita de paralizii ale nervilor cranieni, tulburari de fonatie si deglutitie, microcefalie, deficite senzoriale (pacientul nu aude si nici nu vede bine), epilepsie sau sindrom pseudobulbar.
Tratament prin recuperarea medicala
(kinetoterapie, masaj si fizioterapie)
Din pacate, in cazul tetraparezelor (in stare spastica sau flasca), recuperarea medicala urmareste doar ameliorarea starii de sanatate, care se poate realiza prin sedinte de kinetoterapie special concepute pentru fiecare pacient in parte, in centrele medicale consacrate, ortezare,electroterapie, hidrokinetoterapie, masaj medical si ergoterapie.
Tratamentul este unul de lunga durata, care trebuie inceput cat mai devreme de la diagnosticarea afectiunii.
Programul personalizat de recuperare medicala a acestei afectiuni include faza initiala (in care se realizeaza un masaj terapeutic profesional, ce are rolul atat de a imbunatati circulatia sangvina la nivel periferic, cat si de a incalzi si pregati tesuturile moi), urmata de faza de recuperare propriu-zisa, in timpul careia kinetoterapeutul realizeaza un set de exercitii specifice, in functie de varsta pacientului, de afectiunile conexe ale acestuia, dar si de stadiul bolii.
In cadrul sedintelor de kinetoterapie se are in vedere in principal reeducarea neuro-motorie, specialistii folosind pentru aceasta in special tehnicile Bobath si Kabat.
Metoda Kabat include diverse tehnici de facilitare neuromusculara proprioceptiva (FNP), ce au un rol determinant in recuperarea medicala a pacientilor diagnosticati cu tetrapareza spastica.
Prin intermediul metodei Bobath, specialistul reuseste sa reduca excesul de activitate tonica de tip reflex, ce il afecteaza destul de serios pe pacient.
In timpul sedintelor de kinetoterapie se are in vedere reducerea spasticitatii si a spasmelor, dar si corectarea tonusului diminuat (in cazul pacientilor la care nu se remarca spasticitatea). De asemenea se realizeaza o serie intreaga de miscari si exercitii pentru reducerea deformatiilor musculo-scheletale congenitale, dar si pentru diminuarea redorilor articulare si a contracturilor musculare.
Kinetoterapeutul urmareste in principal relaxarea pacientului, urmata de masaj si de diferite miscari pasive si active.
Pentru obtinerea relaxarii, pacientul este pozitionat in pozitia reflex inhibitorie, prin asezarea in pozitia fetala, cu leganare, incrucisarea bratelor la nivelul toracelui (in situatia in care spasticitatea este foarte mare), cu intoarcerea capului in directia opusa (daca spasticitatea este asimetrica) si flectarea puternica a picioarelor (insotita de o flectare a coloanei vertebrale), ceea ce va face ca membrele superioare sa se relaxeze.
Se realizeaza intinderea membrelor superioare (in reflexul cunoscut drept “pregatirea pentru saritura”), in paralel cu o extindere a coloanei vertebrale a pacientului (reflexul Landau).
De asemenea, in timpul pozitiei de relaxare, pentru coordonarea contractiei si a relaxarii reciproce a muschilor agonisti/antagonisti, se realizeaza miscari alternative ale membrelor, cu capul fixat in flexie si bratele incrucisate pe piept.
Sedintele de fizioterapie, ca si cele de masaj, au in principal rolul de a mentine relaxarea la nivelul musculaturii pacientului, in paralele cu reducerea efectelor neplacute generate de aceasta afectiune.
01-04-15
Centru de recuperare medicala Bucuresti sector 1, 2, 4, 3, 5, 6

Folosirea procedurilor specifice vizand curentii de joasa frecventa poate creste pragul de exitabilitate nervoasa a pacientului gimnastica medicala tetrapareza spastica tratament.