DISCOPATIE TORACALA TRATAMENT
1. In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic pentru pacienti diagnosticati cu discopatie toracala sau cervicala, discopatie lombara, hernie de disc, lombosciatica, spondilolistezis, periartrita scapulohumerala (PSH), osteoporoza etc.
2. Efectuam sedinte de kinetoterapie la domiciliu pentru pacienti nedeplasabili
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0722,555,112 sau 0766,735,404
Discopatia toracala este o afectiune a coloanei vertebrale, ce se manifesta prin modificari degenerative la nivelul discurilor intervertebrale situate in zona toracala.
Afectiunea este in general insotita de dureri, ce pot fi resimtite sub forma unor intepaturi, intensitatea acestora putand varia atat la simpla miscare a corpului, cat si la respiratia mai profunda. Uneori se poate intalni si situatia in care musculatura situata la nivelul toracelui sa se contracte, caz in care durerea va creste in intensitate, iar mobilitatea se va diminua considerabil.
Discopatia toracala poate fi cauzata de mai multi factori, dintre acestia amintind:
• Varsta – pe masura trecerii timpului, tonusul de la nivelul musculaturii vertebrale se reduce. Astfel, coloana vertebrala nu mai este sustinuta corespunzator si are loc o tasare a discurilor intervertebrale. In plus, vertebrele au tendinta de a se apropia unele de altele aparand astfel si o compresiune in zona
• Diverse traumatisme cum ar fi torsionari bruste (ce pot genera atat deplasarea discurilor intervertebrale cat si intinderile de ligamente), ridicari fortate, fisuri sau subluxatii, cazaturi
• Obezitatea
• Diverse afectiuni degenerative ale sistemului articular
• Frigul si umezeala
• Suprasolicitari ale coloanei vertebrale - caratul sau ridicatul unor greutati, trepidatii prelungite, incaltamintea inadecvata (in special mersul pe tocuri)
• Boli neurologice infectioase – prin expunerea prelungita a organismului la conditii meteorologice nefavorabile (umezeala, frig sau curent) pot aparea diverse inflamatii
• Diferite carente alimentare – in special mineralele si vitaminele ce sunt vitale pentru mentinerea integritatii structurii osoase
Discopatie toracala simptome
Discopatia toracala poate determina durere de-a lungul traseului nervilor intercostali, dar si amorteli diverse la nivelul membrelor superioare, ea fiind uneori confundata cu o nevralgie intercostala sau chiar cu infarct miocardic.
Durerile ce sunt resimtite de catre persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune sunt moderate si constante, putand exista atat perioade de acalmie, dar si pusee dureroase accentuate, ce deseori sunt insotite si de limitarea miscarilor.
De cele mai multe ori durerea este localizata la nivelul vertebrelor T5 - T12, uneori ea putand sa iradiere si spre zonele alaturate. Deseori, in cazul discopatiei toracale, durerea se poate instala brusc, fie in urma unui efort de durata, fie in timpul ortostatismului prelungit, cu precadere in situatiile in care corpul adopta o pozitie viciata.
Din pacate durerea devine mult mai intensa in stadiul acut, ea accentuandu-se mai ales la tentativele de mobilizare a coloanei vertebrale. De asemenea, durerile (ce uneori pot fi destul de puternice) pot fi declansate si de diferite conditii meteorologice (cum ar fi umezeala sau frigul), cele mai afectate fiind persoanele care stau o perioada lunga de timp in pozitii deficitare.
Netratata la timp si corespunzator, discopatia toracala se poate agrava, in timp durerile resimtite de pacienti devenind din ce in ce mai intense.
Pentru evitarea tuturor neplacerilor cauzate de aceasta afectiune, dar si pentru diminuarea considerabila a durerilor resimtite, este recomandabil sa :
• Evitati sa purtati diverse greutati in spate, caz in care coloana vertebrala este suprasolicitata
• Dormiti pe o suprafata cat mai dura
• Va mentineti greutatea in limitele normale
• Adoptati o pozitie a corpului cat mai corecta, respectiv cu spatele drept, umerii in spate, abdomenul usor incordat la mers si capul sus
• Ridicati eventuale greutati cu genunchii usor indoiti si coloana vertebrala cat mai dreapta
• Practicati cu regularitate diverse exercitii fizice
Tratament discopatie toracala
Tratamentul medicamentos al afectiunii consta in administrarea de analgezice, steroizi si antiinflamatorii, acestea avand efectul de a diminua durerile ce sunt resimtite de catre persoanele suferinde.
In situatia in care pacientii sufera de obezitate, este recomandabil si urmarea unor diete stricte, pentru reducerea greutatii corporale pana la nivelul optim, in acest caz coloana vertebrala fiind mult mai putin solicitata.
In plus, pentru diminuarea considerabila a durerilor generate de discopatia toracala, dar si pentru tratarea afectiunii se recomanda un program complet de recuperare medicala, in cadrul acestuia fiind inclus atat masajul medical, cat si sedinte de fizioterapie si kinetoterapie.
Recuperare medicala discopatie toracala
Programul de recuperare medicala, ce trebuie sa fie efectuat intr-un cabinet de specialitate, este de regula particularizat pentru fiecare pacient in parte, avandu-se in vedere atat stadiul de evolutie al discopatiei toracale, cat si varsta pacientului, gradul de afectare al acestuia, starea psihica, alte afectiuni asociate, dar si eventuale alte tratamente anterioare.
Sedintele de masaj medical, este indicat sa fie realizate doar de catre persoane cu experienta in domeniu, au efecte benefice asupra suferinzilor de discopatie toracala, acestea fiind resimtite in scurt timp. In functie de gradul de degenerare al discurilor intervetebrale, dar si de conditia patologica a organismului pacientului, pot fi folosite tehnici de masaj diferite.
Pe langa eliminarea micro-schimburilor de la nivelul vertebrelor si imbunatatirea impulsurilor nervoase, sedintele de masaj realizate in cabinetele specializate au rolul de a tonifica musculatura corpului si de a imbunatati circulatia sangvina, ele stimuland in acelasi timp si metabolismul si accelerand eliminarea substantelor toxice din organism.
In plus, prin manevre specifice ce sunt adaptate in functie de particularitatile pacientului, masajul genereaza si efecte decontracturante, calmante si miorelaxante.
Pentru rezultate eficiente si de durata se recomanda ca recuperarea medicala in cazul discopatiei toracale sa inceapa cat mai devreme de la aparitia primelor simptome, in acest fel fiind evitate si eventualele complicatii ori chiar agravarea afectiunii.
Recuperarea medicala include si sedinte de fizioterapie, acestea fiind de asemenea determinate de caracteristicile patologice ale persoanei suferinde.
Sedintele de electroterapie, prin intermediul ionizarilor si al curentilor diadinamici de diverse intensitati au asupra pacientilor suferinzi de discopatie toracala efecte calmante si de relaxare. De un real ajutor in calmarea zonei afectate si diminuarea considerabila a durerilor sunt si tratamentele termoterapeutice, ce includ impachetari cu parafina si namol cald.
Recuperarea medicala a discopatiei toracale se realizeaza cu succes si prin intermediul diverselor metode kinetoterapeutice, ce pot include atat miscari pasive si miscari active, cat si miscari cu rezistenta si miscari activ-ajutate.
Nu de putine ori, in cazul acestei afectiuni, specialistii recomanda un program special de hidrokinetoterapie, efectele acestuia asupra starii generale de sanatate fiind resimtite pe termen lung.
Nu neglijati niciodata simptomele caracteristice discopatiei toracale ! La aparitia primelor dureri nu ezitati sa faceti un control medical de specialitate ! Diagnosticata din timp si tratata corespunzator, sub supraveghere de specialitate, afectiunea are sanse mari de recuperare medicala.
03-06-14
Cabinet fizioterapie discopatie toracala foloseste ultrasunet, curenti diadinamici sau curenti interferentiali si laser
Centru recuperare medicala sector 2 3 4 5 1 6 Bucuresti
Exercitii pe saltea si exercitii pe spalier pentru discopatia toracala urmarite atent de catre un kinetoterapeut la domiciliu
Diminuarea dureri de spate prin gimnastica medicala numai in faza cand nu exista inflamatie locala sau generala si recomandu-se doar masaj terapeutic