Sindromul coada de cal
1. In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (fizioterapie, kinetoterapie si masaj terapeutic pentru pacienti diagnosticati cu sindromul coada de cal, hernie de disc, stenoza spinala, spondiloza cervicala, dureri de spate etc.
2. Efectuam sedinte de gimnastica post-operatorie si kinetoterapie la domiciliu pentru pacienti nedeplasabili
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0766,735,404 sau 0722,555,112
.jpg)
Coada de cal (cauda equina) reprezinta ansamblul de radacini nervoase amplasate sub conul medular, compresia ori imflamatia acestora generand durere, alterand reflexele si reducand forta si senzitivitatea.
Durerile pot fi uneori destul de mari, fiind o forma severa a compresiei sau inflamatiei nervilor din partea inferioara a canalului spinal.
Leziunile vizeaza radacinile spinale situate sub vertebra L 1, sindromul fiind considerat o urgenta medicala care netratata corespunzator poate duce la paralizia membrelor inferioare si pierderea permanenta a functiile intestinale si vezicale.
Cauze
Sindromul coada de cal apare datorita ingustarii canalului spinal, ce preseza radacinile nervoase in partea inferioara a maduvei spinarii, cauzele fiind multiple:
1. Hernia de disc - genereaza aproximativ 20% din numarul cazurilor, marea majoritate a herniilor de disc lombare fiind localizate la nivelul vertebrelor L4 - L5 si L5 - S1. Mai mult de jumatate dintre pacientii acuza anterior dureri lombare cronice, cei mai predispusi fiind barbatii cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani. Majoritatea herniilor de disc se vindeca in urma administrarii de antiinflamatoare, a odihnei si a kinetoterapiei. Exista insa si situatii in care hernia de disc induce o cantitate considerabila de substanta gelatinoasa (volumul acesteia ocupa o treime din diametrul canalului) in interiorul discului intravertebral, este separata de acesta si apasa pe nervi, caz in care apare sindromul coada de cal.
2. Leziunile traumatice – traumatismele in urma carora zona lombara este dislocata partial sau fracturata pot indice compresia, ca si acumularile de sange in zona nervilor, datorate unor traume lombare (hematoane epidurale) ori leziunile traumatice penetrante.
3. Stenoza spinala – reprezinta ingustarea canalului spinal, datorata atat unui proces degenerativ, cat si unei dezvoltari atipice. In cazurile severe de spondilolestezie (alunecarea anormala a unui corp vertebral peste altul) se poate produce o ingustare a canalului spinal, urmata de aparitia sindrumului.
4. Tumorile (neoplasmele) – tumorile izolate sau tumorile raspandite din alte parti ale corpului in zona maduvei spinarii (neoplasme spinale metastazate) pot genera sindromul coada de cal, cele mai frecvente fiind cele de la nivelul sanilor, a prostatei si a plamanilor. In cazul sindromului cauzat de tumori sunt resimtite atat dureri lombare severe cat si dureri la nivelul mebrelor inferioare, insotite uneori si de senzatia de slabiciune. Ulterior se poate constata pierderea senzitivitatii la nivelul membrelor inferioare si slabirea sau pierderea functiilor intestinale si vezicale (disfunctia sfincterului).
5. Starile inflamatoare ale coloanei – afectiuni precum spondilita anchilozanta sau boala Paget pot genera ingustarea canalului spinal, ducand la aparitia lui
6. Starile infectioase - deseori, infectiile din canalul spinal pot induce deformatii ale radacinilor nervoase, caz in care apar dureri lombare severe si senzatii de slabiciune la nivelul muschilor.
7. Cauze medicale accidentale (cauze iatrogene) – cele mai frecvente fiind anestezia spinala, suruburile plasate incorect la nivelul maduvei (ce pot presa si leza nervii) si punctia lombara (ce poate genera un hematom spinal epidural spontan care va presa pe nervi).
Forme de manifestare
Are manifestari diverse, in functie de radacina nervoasa care este comprimata:
• Dureri lombare usoare sau severe ce pot fi locale (provin de la nivelul tesuturilor moi si iritatiile corpului vertebral) sau pot radia
• Diminuarea sau pierderea sensibilitatii si slabiciuni musclare manifestate la nivelul membrelor inferioare
• Dureri la un membru sau la ambele membre inferioare, care pornesc de la fese si se intind pe toata partea anterioara a coapselor si picioarelor (sciatica)
• Reflexe diminuate sau pierdute la nivelul membrelor inferioare
• Amorteli in zona inghinala, in diverse pozitii
• Dereglari ale functiei vezicale – manifestate prin sensibilitate redusa la urinare, incontinenta (incapacitatea de a controla defecarea), retentie urinara sau dificultati de a initia urinarea
• Dereglari ale functiei intestinale - se manifesta prin constipatii, reducerea sau pierderea senzitivitatii in zona anala sau incapacitatea controlarii defecarii
• Tulburari de dinamica sexuala – in cazuri severe se poate ajunge la frigiditate la femei si impotenta la barbati
Specialistii recomanda ca la primele simptome (durerea lombara sau/si slabiciunea musculara) sa va prezentati la un control medical
Sansele de recuperare totala a functiilor afectate in urma acestei afectiuni sunt destul de mari in cazul in care se intervine pentru decompresia lombara cat mai devreme (in maxim 48 de ore de la aparitia durerilor severe in zona lombara ori a problemelor functiei vezicale si intestinale).
Diagnosticarea se poate realiza prin scanare termografica si prin scanare ultrasonografica.

Tratament si recuperare medicala
Programul de recuperare medicala este indicat sa se realizeze numai in centrele medicale specializate, acesta fiind stabilit in functie de gradul de afectare, dar si de particularitatile pacientului. Schema de tratament difera de la un pacient la altul, ea fiind in stransa dependenta atat cu radacinile nervoase afectate, cat si cu gradul de evolutie.
Recuperarea medicala se realizeaza sub supraveghere medicala stricta, scopul general al acesteia fiind:
• Regenerarea si restabilirea zonelor si functiilor afectate
• Revenirea pacientului la activitatea cotidiana
• Cresterea si mentinerea tonusului muscular
• Prevenirea recurentei afectarii coloanei vertebrale
• Indepartarea senzatiei de amorteala generata de lezarea unor radacini nervoase
Kinetoterapia, fizioterapia si masajul medical sunt cele mai recomandate forme de recuperare medicala in cazul acestei afectiuni cauzat de spondiloza lombara si hernia de disc lombara.
In cazul interventiilor chirurgicale recuperarea medicala prin fizioterapie se poate incepe dupa recomandarea medicului de specialitate.
De mare ajutor in cazul pacientilor este si electroterapia. Electroterapia consta in aplicarea unor curenti electrici galvanici si de joasa, medie sau inalta frecventa (diadinamici, Trabert, TENS), in scopul obtinerii unor efecte analgetice, antiinflamatoare, decontracturante, vasculotrofice, dar si de stimulare musculara.
Ritmul sedintelor de fizioterapie este impus de stadiul afectiunii, dar si de modul de reactie al pacientului. La nivel local, atat curentii diadinamici cat si curentii Trabert induc efectul antalgic, senzatia resimtita la nivelul tesuturilor de sub electrozi fiiind cea de vibratie.
De asemenea folosirea curentilor interferentiali in recuperarea medicala induc un efect decontracturant, miorelaxant si analgetic.
Este recomandata si recuperarea prin intermediul ultrasunetelor, ce genereaza la nivelul corpului efecte miorelaxante, vasodilatatorii si analgetice. Ultrasunetele induc un efect caloric si o excitatie vibratorie, ce actioneaza asupra proprioreceptorilor.
Kinetoterapia, in cazul recuperarii medicale include diverse exercitii de remobilizare a coloanei vertebrale, intinderi musculare paravertebrale si cunoscutul programul Williams., ce se executa in stadii diferite.
In faza initiala se aplica tehnici si metode de relaxare generala si de relaxare a musculaturii lombare, ulterior trecandu-se la asuplizarea trunchiului inferior. Tonifierea musculaturii afectate incepe abia in partea treia a exercitiilor de kinetoterapie incluse in programul Williams.
Centre recuperare medicala
15-11-14
In clinica noastra beneficiati de tratament sindromul coada de cal operatie sau dupa operatie prin recomandarea medicului care va operat dar nu lasati sa treaca mult timp pentru ca musculatura paravertebrala (lombara) trebuie intarita prin exercitii specifice individualizate care fac partre dintr-un program de gimnastica medicala
Cabinet fizioterapie sindrom coada de cal kinetoterapie sector 2 5 unde gasit personal medicat de specialitate cu cunostinte medicale importante din sfera balneo-fizioterapie si unde se folosesc curenti de diferite tipuri din gama de aparatura de ultima generatie pe piata din Romania