ARTROZA - TRATATAMENT PRIN RECUPERARE MEDICALA
1. In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic pentru pacienti diagnosticati cu artoza, gonartroza, coxartroza, osteoporoza etc.
2. Efectuam sedinte de kinetoterapie la domiciliu pentru pacienti nedeplasabili
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0722,555,112 sau 0766,735,404
Artroza este considerata ca fiind cea mai frecventa afectiune reumatologica, ea fiind si principala cauza de disconfort si incapacitate de miscare la persoanele in varsta. Catalogata ca a doua cauza de suferinta cronica, dupa bolile cardiovasculare, artroza afecteaza cu precadere articulatiile spatelui, ale gatului, genunchilor, soldurilor, dar si degetele de la picioare si maini.
Artroza este o afectiune reumatica, ce are o evolutie lenta, dar progresiva, cartilagiul de la nivelul acesteia deteriorandu-se in timp si devenind mult mai moale si mai subtire.
Afectiunea poate fi ereditara, dar poate fi cauzata si de suprasolicitarilor de lunga durata ale articulatiilor, de obezitate, de densitatea osoasa scazuta, de hipermobilitate sau de alte boli asociate, cum ar fi diabetul zaharat, hiperuricemia ori hipertensiunea arteriala.
Artroza are diferite forme de manifestare, printre simptomele acesteia enumerand :
• Durerea resimtita la nivelul articulatiei afectate (aceasta dispare de obicei la odihna)
• Rigiditate, reducerea mobilitatii articulare (articulatiile devin tot mai imobile in timp)
• Dificultati in deplasare sau in realizarea activitatilor zilnice
• Inflamatii – articulatia afectata se poate inflama prin frecarea cartilajelor, durerile fiind destul de mari mai ales pe timpul noptii
Durerile cauzate de artroza pot fi atenuate considerabil prin diferite tehnici si procedee de recuperare medicala, cu conditia ca afectiunea sa fie diagnosticata din timp. Tocmai de aceea este ideal sa va prezentati la medic ori de cate ori resimtiti dureri in articulatii sau micsorarea mobilitatii acestora.
Artroza este o boala articulara degenerativa, datorata degradarii cartilajului articular, ea debutand lent, cu dureri articulare la mers sau efort, ce se amelioreaza in starea de repaus. Pentru diminuarea durerilor se recomanda modificarea stilului de viata (efectuarea regulata de exercitii fizice), reducerea greutatii articulare, evitarea frigului si a umezelii, dar si evitarea eforturilor mari.
Si chiar daca in prima faza durerile articulare dispar la administrarea analgezicelor si antiinflamatoarelor, articulatia este in continuare afectata, motiv pentru care se recomanda kinetoterapia, fizioterapia si balneoterapia.
Tipuri de artroze
1.Artroza cervicala (cervicartroza) – se dezvolta in zona gatului, afectiunea datorandu-se degenerarii cartilajului din vertebrele cervicale. Boala apare de regula dupa 40 de ani si se manifesta prin dureri in zona gatului, care devine rigid, miscarea capului fiind foarte greoaie.
Cele mai afectate sunt persoanele care stau multa vreme cu capul aplecat (munca de birou, statul in fata calculatorului). Uneori durerea poate radia spre umar si brat. In fazele incipiente durerea poate ceda la dusuri calde, la analgezice slabe, dar si la miscari aerobice simple.
2. Artroza fatetelor articulare (sindromul fatetelor articulare) – afectiunea este mai des intalnita in cazul persoanelor trecute de prima tinerete, ea manifestandu-se prin dureri de cap si de gat, dureri de spate si micsorarea gradului de miscare al coloanei vertebrale.
Artroza fatetelor articulare afecteaza mai mult gatul si zona inferioara a coloanei, ea putand fi tratata prin diverse exercitii fizice specifice.
3. Gonartroza (artroza articulatiei genunchiului) - reprezinta o afectiune cronica degenerativa a articulatiei genunchiului, avand ca rezultat deteriorarea ei. Prin efectuarea unui examen radiulogic asupra genunchiului afectat se observa o uzura progresiva a cartilajului articular, care isi pierde supletea, aparand durerea si limitarea mobilitatii genunchiului.
4. Coxartroza (artroza articulatiei soldului) – apare ca urmare a degenerarii accentuate a cartilajului articulatiei soldului, durerile resimtite in aceasta zona fiind destul de mari. In timp, netratata, coxartroza va genera reducerea semnificativa a mobilitatii de miscare, simpla deplasare poate deveni un chin, moment in care se intervine chirurgical.
5. Artroza lombara (artroza coloanei vertebrale lombare) – este datorata degenerarii cartilajului dintre vertebrele lombare, afectiunea fiind rezultatul pozitiile incorecte ale coloanei vertebrale, dar si al exercitiilor fizice realizate in mod vicios.
Uzura vertebrelor lombare si a discului intervertebral se accentueaza in timp, artroza generand dureri mari de spate.
Recuperarea medicala a artrozei
Recuperarea medicala a artrozelor, indiferent de localizarea acestora, trebuie sa inceapa cat mai devreme dupa diagnosticare, caz in care rezultatele obtinute pot fi unele deosebite.
Tehnicile si metodele de recuperare folosite de specialistii kinetoterapeuti in cadrul programelor personalizate actioneaza direct asupra durerii, a mobilitatii articulatiilor, stimuland in acelasi timp tonusul muscular si incetinind procesul de degenerare al articulatiilor.
Efectele sunt vizibile chiar de la primele sedinte, pacientii resimtind din plin beneficiile kinetoterapiei.
In cazul artrozelor de diferite tipuri recuperarea medicala se poate face prin kinetoterapie, electroterapie si masaj, termoterapie, hidrokinetoterapie, dar si prin hidrotermoterapie.
Recuperarea medicala a atrozelor diverse include printre altele si:
• Restabilirea mobilitatii articulatiei vizate
• Ameliorarea durerilor si a procesului inflamator
• Prevenirea posturilor vicioase ce pot accentua si mai mult durerile
• Evitarea incarcarii articulatiilor subadiacente si supraadiacente
• Refacerea stabilitatii articulare
Un rol important in recuperarea medicala a diferitelor tipuri de artroze il are masajul realizat de specialisti.
Rezultatele pot fi remarcate de pacienti chiar de la primele sedinte de masaj, tehnicile folosite de kinetoterapeuti avand diverse efecte asupra organismului, cum ar fi:
• Efect miorelaxant si antalgic
• Stimularea circulatiei sangvine
• Marirea tonusului muscular si cresterea rezistentei
Durerile cauzate de atroze pot fi de asemenea ameliorate si cu ajutorul electroterapiei, curentii galvanici de joasa si medie frecventa aplicati, ca si campurile magnetice ori ultrasunetele, radiatiile infrarosii si ultravioletele actionand direct asupra zonei inflamate.
Kinetoterapia, cu tehnicile si metodele specifice, este cea mai uzitata forma de recuperare medicala in cazul artrozelor.
Programele personalizate, in functie de gradul de afectare al articulatiilor, de varsta pacientului si de alte afectiuni ale acestuia, au menirea de a reduce semnificativ durerile, crescand in acelasi timp gradul de echilibru si coordonare, dar si mobilitatea si stabilitatea articulara.
Miscarile specifice, realizate sub coordonarea unui specialist, incetinesc vizibil procesul de degradare al articulatiilor, marind in acelasi timp tonicitatea muschilor si mentinand articulatiile lubrefiate.
In general, programul de kinetoterapie include :
• Mobilizarea articulatiilor pentru mentinerea si/sau ameliorarea amplitudinii miscarilor – mobilizari active si pasive, scripetoterapie, posturari diverse
• Tractiuni – cresc mobilitatea articulara, refac aliniamentul si au efect antialgic (pot fi manuale si mecanice, cu rezultate in timp de reducerea presiunii intraarticulare)
• Refacerea stabilitatii – se obtine prin exercitii de lant kinetic inchis si prin exercitii de tonifiere a muschilor
• Restabilirea controlului muscular – coordonare, echilibru si abilitate
• Relaxarea musculara
Prin tehnicile folosite in timpul sedintelor cu pacientii suferinzi de artroza, kinetoterapeutii reusesc sa amelioreze durerile ce uneori pot fi insuportabile, sa incetineasca evolutia bolii, sa creasca forta musculara, contractura musculara fiind diminuata semnificativ in timp.
In plus, daca sunt realizate corect si regulat, sub atenta supraveghere a unui kinetoterapeut, exercitiile de gimnastica medicala specifice artrozelor, incetinesc semnificativ procesul evolutiv al afectiunii.
19-04-14
Artroza fizioterapie sector 6
Cabinet gimnastica artroza Bucuresti
Kinetoterapie artroza gonartroza masaj coxartroza
Centru recuperare medicala sector 1