INFIRMITATE MOTORIE CEREBRALA
1. In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (kinetoterapie, masaj terapeutic si fizioterapie) pentru pacienti diagnosticati cu infirmitate motorie cerebrala, hemipareza spastica, tetrapareza spastica, hemiplegie, Sindromul Down, paralizii, pareze etc.
2. Efectuam sedinte de gimnastica medicala la domiciliu (kinetoterapie la domiciliu) pentru pacienti nedeplasabili si imobilizati in pat
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0722,555,112 sau 0766,735,404

Infirmitatea motorie cerebrala este o stare patologica, ce este insotita de o deficienta intelectuala moderata, ea fiind provocata de o leziune a sistemului nervos central.
Infirmitatea motorie cerebrala (IMC) apare de cele mai multe ori fie in perioada ultimelor luni de sarcina, fie in perioada nasterii, ea putand insa sa survina si in prima luna de viata a bebelusului.
Simptome infirmitate motorie cerebrala
Deosebim :
• Paralizii (diplegie, hemiplegie ori tetraplegie)
• Stari de slabiciune si miscari involuntare si anormale
• Pierderi sau dereglari de echilibru (ataxie)
• Lipsa coordonarii in miscari
• Tulburari neurologice si senzitive
• Tulburari senzoriale si mentale
• Tulburari nervoase (tulburari de auz, de vedere, de vorbire, crize de epilepsie)
• Convulsii
• Dezvoltare inceata
In cazul infirmitatii motorii cerebrale, gradul de incapacitate generat de afectiune poate fi variabil, de la usoare neindemanari si tulburari de echilibru, pana la imobilitate totala.
Noul nascut care are o infirmitate motorie cerebrala poate prezenta fara motiv diverse dereglari ale respiratiei, convulsii, stari de cianoza si de agitatie, stari prelungite de somnolenta, dereglari diverse la inghitire sau la supt.
Infirmitatea motorie cerebrala poate fi cauzata de leziunile sistemului nervos, ce se pot produce in timpul unei nasteri cu probleme, pe perioada unei sarcini patologice, sau in primele saptamani de la nastere.
Leziunile cerebrale ce cauzeaza aceasta afectiune pot fi evidentiate in urma unui control de specialitate (rezonanta magnetica fiind preferata).
Cauzele aparitiei leziunilor cerebrale pot fi diverse:
• In perioada prenatala leziunile pot aparea din cauza unei infectii HIV/SIDA, a unei infectii cu rubeola sau rujeola, a ingestiei de alcool, a lipsei de oxigen, a toxoplazmozei, a incompatibilitatii Rhesus, a nasterii premature sau a unor anomalii de dezvoltare
• In timpul nasterii se pot produce diverse leziuni din cauza unui traumatism, dar si din cauza procedurilor folosite
• Dupa nastere, traumele craniene, neuro-infectiile, icterul dar si coma ori reanimarea insuficienta pot provoca diverse leziuni la nivel cerebral
Semnele infirmitatii motorii cerebrale pot aparea si in timp, sub forma miscarilor necoordonate, a hipertonusului sau hipotonusului muscular, a unor dereglari de vaz sau auz, a unui retard la nivel motoriu (bebelusul nu se rostogoleste, nu da din picioare, nu apuca lucruri cu mana, nu tine capul ridicat), ori a controlului deficitar al echilibrului.
Statisticile au demonstrat ca mai mult de o treime din cazurile de infirmitate motorie cerebrala apar din cauza leziunilor produse in timpul nasterii, agresiunea mecanica din timpul acesteia fiind foarte mare, ea afectand in special craniul si sistemul nervos central al bebelusului.
Presiunea foarte mare ce este exercitata asupra fatului in timpul nasterii poate fi endogena (miometru, cervix, bazin, perineu) sau exogena, in cazul interventiilor obstretice, cand fie mana medicului, fie instrumentul acestuia lezeaza sistemul nervos al copilului.
Presiunea ce cauzeaza leziuni actioneaza fie direct (caz in care apar deformari craniene, deformari ale emisferelor, dar si rupturi ale creierului si vaselor de sange) fie indirect, cauzand cresterea presiunii intracraniene.
De asemenea si tractiunea fatului poate determina leziuni ale maduvei cervicale ale acestuia, hemoragii sau elongatii ale bulbului.
Leziunile cerebrale pot aparea si daca apare situatia in care creierul este lipsit de oxigen, respectiv prin hipoxemie (micsorarea cantitatii de oxigen din fluxul sangvin cerebral) sau prin ischemie (micsorarea cantitatii de sange ce iriga sistemul nervos central).

Tratament infirmitate motorie cerebrala
Și in cazul acestei afectiuni este recomandat ca tratamentul sa inceapa cat mai devreme, el implicand sedinte speciale, personalizate, in functie de tipul leziunii cerebrale, dar si de varsta si de posibilitatile copilului.
De mare ajutor sunt sedintele de kinetoterapie, daca acestea sunt realizate din timp si constant, sub indrumarea unui specialist. In cadrul acestora se are in vedere modificarea posturii anormale a copilului, deprinderea acestuia de a se relaxa in pozitii comode, dezvoltarea motricitatii si a posturii (rostogolirea, taratul, pozitia in sezut, mersul de-a busilea, intoarcea capului, ridicarea si mersul in genunchi), reeducarea, echilibrului, sensibilitatii, hipertoniei si a spasmelor eventuale, prevenirea contracturilor, invatarea miscarilor zilnice.
In cazul infirmitatii motorii cerebrale, recuperarea medicala prin kinetoterapie se face in etape, tinand cont de varsta copilului si de forma clinica, avandu-se in vedere reeducarea modalitatilor de miscare.
In cazul in care micul pacient este spastic, iar reflexele cervicale sunt inca active, foarte importante sunt atat pozitia corpului cat si cea a capului, copilul avand tot timpul tendinta de a se ghemui.
In timpul sedintelor de kinetoterapie se urmareste relaxarea copilului, prin extensia extremitatilor, imprimarea posturii de reflex inhibitoriu ceea ce va usura realizarea miscarilor pasive specifice.
Miscarile pasive realizate cu ajutorul kinetoterapeutului au rolul de a invata copilul miscarile normale, educandu-l sa-si poata coordona atat contractia cat si relaxarea reciproca a muschilor antagonisti si agonisti, cu mobilizarea cat mai corecta a articulatiilor si mentinerea troficitatii articulare. In acest fel se pot evita atat contracturile cat si retractiile in devenire, prevenindu-se in acelasi timp si instalarea unor eventuale diformitati.
Pentru evitarea contracturilor la nivelul adductorilor coapselor este recomandata miscarea de abductie, aceasta realizandu-se printr-o flexie accentuata a membrelor inferioare, urmata de abductia coapselor si de extensia lor.
De multe ori copii mici diagnosticati cu infirmitate motorie cerebrala au tendinta de a-si mentine in extensie gatul si corpul, acesta fiind doar efectul reflexului ronic cervical asimetric. Pentru a se obtine o pozitie reflex-inhibatorie, capul este postat in pozitia simetrica, flectat puternic spre in fata, in timp ce bratele copilului se incruciseaza pe piept, astfel incat mainile acestuia apuca umerii opusi.
Nici membrele inferioare nu sunt lasate la voia intamplarii, ele fiind flectate in genunchi si solduri. Aceasta este pozitia in care miscarea este libera, contractura spastica este mult redusa, copilul reusind sa se relaxeze foarte bine.
Posturarile kineto-terapeutice reflex-inhibitorii constau in pozitionarea capului cat mai corecta si a articulatiilor mari, tonusul muscular fiind multe redus la nivelul membrelor, cu inlaturarea spasticitatii atat de nedorite.
Trebuie precizat ca aceste posturi reflex-inhibitorii sunt foarte utile in cazul in care in timpul tratamentului apare spasmul, ceea ce limiteaza destul de mult libertatea miscarilor.
Nu neglijati simptomele bebelusului dumneavoastra ! Diagnosticata din timp, infirmitatea motorie cerebrala poate fi recuperata cu succes, copilul putandu-se dezvolta normal !Si nu uitati ca recuperarea medicala este vitala in astfel de cazuri, cu conditia ca ea sa fie personalizata, realizata corect si constant, pana la obtinerea efectelor dorite !
06-10-14
Copii infirmitate motorie cerebrala exercitii la domiciliu in pat sau pe masa de kinetoterapie special conceputa pentru persoane care nu se pot ridica sau nu se pot deplasa dintr-un loc la altul
Centru recuperare medicala sector 5 6 1 2 3 4 Bucuresti
In orice tara ca si in Romania la fiecare cabinet gimnastica infirmitate motorie cerebrala copii bebelusi - acest tratament trebuie urmat imediat ce s-a pus un diagnostic cert de catre un medic specialist si elaborarea unor programe individualizate si importante pentru cat mai buna stare a pacientului