CIFOZA
recuperare medicala prin kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic
Cifoza este o curbare exagerata a vertebrelor coloanei toracale, ea putand aparea la orice varsta.
In general, cifoza este cauzata de diferitele afectiuni ce pot determina deformarea coloanei vertebrale, la adulti acestea putand fi:
• Afectiuni ale tesutului conjunctiv (sindromul Marfan) ce poate influenta abilitatea de mentinere a articulatiilor in pozitiile corecte
• Tumorile benigme si cancerul, ce pot genera pozitionarea atipica a vertebrelor
• Encefalopatia infantila sau poliomelita, afectiuni ce pot determina, pe langa paralizie, si o rigidizare a oaselor coloanei
• Osteoporoza – oasele se subtiaza si pe langa riscul crescut de fracturi mai apare si o compresie a coloanei vertebrale
• Spina bifida - o malformatie congenitala ce face ca o parte a coloanei vertebrale sa nu se formeze complet, determinand defecte ale vertebrelor si ale maduvei
• Tuberculoza si alte infectii cu risc mare de distrugere a articulatiilor
• Spondiloza, care afecteaza regiunile articulare ale coloanei vertebrale
• Artrita degenerativa a coloanei vertebrale, ce poate genera atat deteriorarea discurilor intervertebrale cat si pe cea a oaselor
In cazurile usoare, cifoza nu implica probleme medicale serioase, dar in cazurile severe ea poate fi dureroasa, fiind afectati plamanii, nervii sau chiar organe si tesuturi. Tratamentul si recuperarea medicala depind in mare masura atat de cauzele care au stat la baza aparitie cifozei, cat si de complicatiile generate de aceasta si de varsta pacientului.
Cifoza poate fi recunoscuta cu usurinta prin postura usor aplecata spre inainte a pacientului sau prezenta unei cocoase (in cazurile mai grave), prin dureri de spate ce uneori se manifesta destul de violent, prin starile de oboseala pe care le genereaza, dar si prin sensibilitatea accentuata a coloanei vertebrale si rigiditatea acesteia.
Cifoza apare mai frecvent la tinerele adolescente ce au o pozitie proasta, la persoanele ce prezinta afectiuni ale tesutului conjunctiv (un exemplu in acest sens poate fi sindromul Marfan), dar si la adultii ce prezinta osteoporoza, aceasta putand induce diferite fracturi spinale.
Netratata la timp si corespunzator, cifoza poate genera diverse complicatii cum ar fi:
- Dificultati in respiratie – in cazurile mai severe afectiunea poate induce compresia plamanilor de catre cutia toracica, caz in care scade considerabil capacitatea respiratorie
- Dureri de spate – alinierea vertebrelor in mod incorect poate cauza dureri simple sau mai severe
- Deformari ale coloanei vertebrale
- Diverse simptome neurologice, manifestate prin slabiciune sau chiar paralizie, generate de presiuna spinala crescuta
- Probleme de imagine de sine
Cifoza poate aparea chiar si la sugari, ea datorandu-se unei malformatii a coloanei verterbrale din perioada dezvoltarii fetale. Exista riscul ca anumite vertebre sa se uneasca ori ca diferite oase sa nu se formeze corect. Cifoza congenitala se poate agrava pe masura trecerii timpului, existand riscul chiar si al unei paralizii inferioare (paraplegie).
Cifoza posturala este cea mai des intalnita, ea declansandu-se in special in perioada adolescentei. Afectiunea evolueaza treptat, ea fiind influentata si de pozitia defectuoasa ce poate determina atat dezvoltarea anormala a vertebrelor cat si diverse intinderi. Acest tip de cifoza este uneori insotita si de o curbare exagerata in sens contrar coloanei lombare, afectiunea purtand denumirea de hiperlordoza.
Si cifoza Scheuermann apare cel mai frecvent in adolescenta, cei mai predispusi fiind tinerii cu varsta cuprinsa intre 10 – 15 ani. Cum in aceasta perioada vertebrele sunt inca in crestere, cifoza le poate deforma astfel incat ele nu vor mai avea forma rectangulara normala, ci ca a unor pene.
Afectiunea poate genera si aparitia pe vertebrele afectate a nodulilor Schmorl, acestia fiind efectul presiunii ce se exercita de catre discul vertebral. Persoanele adulte care dezvolta acest tip de cifoza in perioada adolescentei pot avea dureri din ce in ce mai mari, pe masura trecerii timpului. In plus, exista pacienti care dezvolta si scolioza in cadrul acestui tip de cifoza, ea fiind o deformatie spinala ce cauzeaza curburi laterale.
Tipuri de cifoze
In functie de localizarea cifozei, aceasta poate fi dorsala (cu accentuarea curburii), cifo-lordoza (cifoza dorsala se compenseaza cu lordoza lombara), cifoza lombara, cifoza cervicala (prin inversarea curburii lordotice cervicale) sau cifoza totala (intalnita mai ales in cazul relaxarilor de ligament si musculatura).
In perioada de crestere cele mai intalnite sunt cifozele functionale , considerate ca fiind afectiuni cu deviatii tipice. Acest tip de cifoze au o evolutie lenta si lunga, sunt usoare si au un prognostic favorabil.
La randul lor, cifozele functionale pot fi:
• Cifoze de crestere - semnalate la cresterile exagerate in inaltime, combinate cu o slaba dezvoltare a musculaturii
• Cifoze profesionale - apar ca urmare a locului de munca (de exemplu statul la birou intr-o pozitie incorecta)
• Cifoze compensatorii
• Cifoze habitale - asa numitele cifoze de obisnuita
Cifozele patologice, spre deosebire de cifozele functionale, care pot fi tratate cu usurinta, sunt deseori insotite de modificari ale structurii elementelor componente coloanei vertebrale, deviatiile acesteia fiind mult mai mari si mai accentuate.
La randul lor, aceste cifoze patologice pot fi congenitale, infectioase, post-traumatice, distrofice, tumorale, reumatice, endocrine, senile, paralitice, psihotice sau medicamentoase.
Tratarea si recuperarea medicala a cifozelor
Pentru tratarea cifozelor patologice se impune un program complex, de lunga durata, intervenindu-se atat chirurgical si ortopedic, cat mai ales kinetoterapeutic.
In cazul cifozelor, interventia chirugicala poate genera numeroase riscuri, motiv pentru care ea este recomandata numai in cazuri speciale cum ar fi durerile exagerate ce nu cedeaza la medicamentatie, aparitia unor probleme neurologice diverse, curbarea severa a coloanei sau cazurile in care cifoza este generata de tumori sau infectii.
Recuperarea medicala are efecte benefice asupra cifozelor, kinetoterapia fiind cea mai impotanta parte a unui tratament de specialitate (cu exceptia cazurilor in care sunt necesare interventiile ortopedice sau cele chirurgicale).
De mare ajutor poate fi si gimnastica medicala in apa, care tonifica musculatura spatelui, formeaza o postura corecta a coloanei vertebrale si previne si corecteaza potentialele curburi compensatorii care insotesc cifoza (lordoza lombara si cea cervicala).
Recuperarea medicala include si stimularea prin electroterapie, tehnicile folosite avand menirea de a intari musculatura spatelui, cu precadere muschii extensori.
Pentru rezultate speciale, se recomanda ca electroterapia sa fie insotita si de programe speciale de kinetoterapie.
Si masajul poate fi de un real ajutor in recuperarea medicala a cifozelor, rezultatele deosebite fiind obtinute numai daca acesta este realizat de catre un kinetoterapeut cu experinta in domeniu.
Kinetoterapia in cazul cifozelor implica o serie de exercitii atent alese si structurate, in conformitate cu particularitatile fiecarui pacient (sex, varsta, gravitatea afectiunii, alte probleme medicale).
Cele mai cunoscute pozitii incluse in programul kinetic de recuperare a cifozelor sunt pozitia decubit ventral, decubit dorsal, pozitia sezand, pozitia pe genunchi, pozitia atarnat si pozitia „patru labe”.
Tratamentul da rezultate numai daca se declanseaza din timp si se urmeaza cu strictete, el depinzand in mare masura atat de varsta, cat si de cauzele cifozei si potentialele complicatii ale acesteia.
Pentru a evita toate neplacerile cauzate de cifoze, nu neglijati durerile de spate si aveti intotdeauna grija la postura!
28-04-14
Tratament cifoza recuperare sector 1 3 4 5
Cabinet recuperare medicala Bucuresti sedinta pret
Cifoza exercitii doctor bun
Cifoza centru kinetoterapie sector 6 2