CIFOSCOLIOZA
recuperare medicala prin kinetoterapie
In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic pentru pacienti diagnosticati cu cifoscolioza, scolioza, lordoza, spondiloza cervicala, discopatie, hernie de disc etc.
Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0722,555,112 sau 0766,735,404
Cifoscolioza reprezinta o deviatie dubla a coloanei vertebrale, cu convexitate posterioara (cifoza) si curbura laterala (scolioza).
Deformatiile coloanei vertebrale
Coloana vertebrala se intinde de la baza craniului pana la bazin, sustine trunchiul si capul si inconjoara si protejeaza maduva spinarii.
Ea este alcatuita din 33 de vertebre suprapuse, dispuse astfel:
• Sapte vertebre cervicale
• Douasprezece vertebre dorsale
• Cinci vertebre lombare
• Cinci vertebre sudate ale sacrumului
• Patru vertebre sudate ale coccisului
In fiecare interval situat intre doua vertebre se afla postat un disc intervertebral, ce este alcatuit dintr-un cartilagiu fibros si dens la periferie, avand un nucleu central elastic. In cadrul fiecarei vertebre, in spatele corpului sau, se afla o cavitate centrala, totalitatea cavitatilor formate la nivelul tuturor vertebrelor formand un canal lung, denumit canalul rahidian. Canalul rahidian inchide in interiorul sau maduva spinarii, din care isi au originea radacinile tuturor nervilor periferici.
Coloana vertebrala poate fi afectata de diverse infectii, leziuni, deformatii sau anomalii congenitale:
• Infectiile – Cele mai des intalnite sunt osteomielitele (infectii ale maduvei osoase si ale osului)
• Anomaliile congenitale – spina bifida (un defect de inchidere al canalului rahidian)
• Leziunile diverse – hernie de disc, ruptura musculara, entorsa ligamentara, luxatii
• Degenerescenta – artroza cartilagiului articular
• Inflamatiile – spondilodiscita (inflamatia simultana a unui disc intervertebral si a vertebrelor alaturate) – poate genera o deformatie a coloanei sau o redoare permanenta
• Deformatiile – cifoza (curbura accentuata la nivelul vertebrelor dorsale), lordoza (curbura accentuata la nivelul vertebrelor cervicale sau lombare) sau scolioza (deviatia laterala)
Cifozele sunt niste deviatii ale coloanei vertebrale in plan sagital (planul vertical de simetrie), prin exagerarea curburilor normale ale acesteia. In general cifoza se manifesta prin curbarea excesiva in fata a coloanei vertebrale, in regiunea toracica (cunoscuta drept cocoasa).
Pentru echilibrarea coloanei vertebrale, aceasta deviatie este compensata printr-o hiperlordoza cervicala si lombara.
Scoliozele reprezinta modificari ale curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale, semnalate cu precadere in regiunea lombara.
Deformarile pot lua forma literei „C”, in zona imediat urmatoare aparand o modificare de compensare, evidentiata prin deformare in forma literei „S”. In functie de greselile de postura ale coloanei vertebrale, deformarile pot fi spre stanga sau spre dreapta.
Cifoscoliozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale, ce se caracterizeaza prin asocierea unei curburi cifotice cu una scoliotica, de acelasi nivel. In aceasta situatie, curbura cifotica si cea scoliotica se accentueaza reciproc, respectiv cifoza favorizeaza torsionarea vertebrelor, marind gibozitatea, in vreme ce scolioza mareste cifoza, fapt datorat asimetriei functionale de la nivelul muschilor spatelui.
Cifoscoliozele pot fi considerate ca niste scolioze, ce prezinta un grad de cifoza (accentuarea cifozei toracale fiziologice). Cifozele, marcate de scolioza, se datoreaza fie unor neurofibromatoze, fie unor anomalii congenitale aparute la nivelul coloanei vertebrale.
Cifoscoliozele pot fi de mai multe tipuri :
• Cifoscolioze primare – cifozele si scoliozele apar in acelasi timp si evolueaza impreuna
• Cifoscolioze secundare – cifoza si scolioza apar pe rand, ele asociindu-se in timpul evolutiei uneia dintre curburi
• Cifoscolioze posttraumatice – apar dupa tasari de corpi vertebrali sau fracturi, in timpul unor contractii musculare sau a unor accidente
• Cifoscolioze inflamatorii – sunt remarcate in timpul evolutiei morbului Pott, a spondilitei anchilozante, dar si in cazul spondilitelor infectioase
• Cifoscolioze neuropatice - apar de regula fie dupa diferite afectiuni neurologice, fie dupa laminectomii
Cele doua curburi ale cifoscoliozei se agraveaza reciproc, respectiv curbura cifozei accentueaza gibozitatea scoliotica (cu precadere prin cresterea gibozitatii costale(, in vreme ce curbura scoliozei evidentiaza cifoza prin asimetria functionala de la nivelul muschilor spatelui.
Acest fenomen poate fi remarcat cu usurinta mai ales in perioada pubertatii, el accentuandu-se in adolescenta, daca este ignorat.
Identificarea cifoscoliozei
In perioada pubertatii, cifoscolioza poate fi evaluata destul de simplu. Astfel, la aplecarea in fata a trunchiului copilului se evidentiaza o lipsa de mobilitate, dar si o incubare crescuta a spatelui, in special in zona toracelui. In plus, pe langa curbura accentuata, se mai poate remarca o asimetrie intre partea dreapta si cea stanga a spatelui.
O alta evaluare poate fi facuta in momentul in care copilul se ridica pe varfuri, avand mainile ridicate. Si in aceasta pozitie se poate remarca curbura accentuata din zona toracelui, in conditiile in aceasta postura ea nu ar trebui sa fie vizibila.
Daca in urma celor doua procedee de evaluare a cifoscoliozei s-a evidentiat curbura coloanei vertebrale, este recomandat sa faceti un control medical la specialistul ortoped. Diagnosticata din timp, cifoscolioza poate fi corectata, prin diferite exercitii specifice, masaj, fizioterapie si kinetoterapie.
Recuperarea medicala in cazul cifoscoliozei se face in timp, sub atenta indrumare si coordonare a specialistilor, ea implicand atat sedinte de fizioterapie si masaj, cat si kinetoterapie.
Un rol esential in corectarea cifoscoliozei il are kinetoterapia, sedintele de masaj terapeutic efectuate periodic avand, la nivelul coloanei vertebrale, efecte relaxante, de decontracturare, efecte trofice si de diminuare a durerilor resimtite.
Prin intermediul programelor de kinetoterapie pot fi corectate cu usurinta cifoscoliozele functionale. In cazul cifoscoliozelor patologice este insa necesar un tratament complex de recuperare, ce implica atat tehnici chirurgicale, cat si tehnici ortopedice.
Programul de recuperare kinetoterapeutic, intocmit de un specialist, in functie de gradul de afectare al coloanei vertebrale si de particularitatile pacientului, are rolul de a :
• Corecta pozitia umerilor, a omoplatilor si a bazinului
• Tonifia (in regim de scurtare) musculatura spatelui, diferentiat pentru fiecare curbura in parte
• Corecta atat asimetria toracelui, dar si pe cea a abdomenului
• Forma reflexul unei posturi corecte si stabile
Si fizioterapia are un rol major in recuperarea medicala a cifoscoliozelor, diferitele tipuri de curenti, de intensitati diverse, avand asupra coloanei vertebrale :
• Efecte miorelaxante – ce favorizeaza relaxarea musculara
• Efecte antialgice – ajuta la diminuarea si eliminarea durerilor
• Efecte tonifiante – intaresc musculatura spatelui
• Efecte antiinflamatorii
• Efecte decontracturante - Prin imbunatatirea functionarii receptorilor din muschii responsabili cu reglarea tonusului muscular) se reduc considerabil si contracturile musculare generate de deviatiilor coloanei, indiferent daca acestea au la origini afectiuni musculo-scheletice sau diverse afectiuni neurologice
In plus, sedintele de fizioterapie pregatesc sistemul muscular pentru exercitiile kinetoterapeutice, tonusul muscular fiind mult imbunatatit in urma actiunii curentilor electrici.
Nu uitati ca cifoscoliozele pot fi corectate cu succes in cazul in care acestea sunt identificate din timp !
25-04-13
Cifoscolioza recuperare medicala si masaj
Exercitii cifoscolioza kinetoterapie Bucuresti
Cabinet gimnastica medicala sector 2 1 3 4 5 6
Doctor bun cifoscolioza