LORDOZA TRATAMENT PRIN RECUPERARE
1. In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic pentru pacienti diagnosticati cu lordoza, cifoza, cifoscolioza, scolioza in "S" sau in "C", spondiloza, luxatie etc.
2. Efectuam sedinte de kinetoterapie la domiciliu pentru pacienti nedeplasabili
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0722,555,112 sau 0766,735,404
Coloana vertebrala si curburile sale
Coloana vertebrala prezinta patru curburi fiziologice, care ii ofera o elasticitate crescuta (permitandu-i sa se comporte ca un resort), in acelasi timp permitandu-i si sa-si pastreze centrul de greutate in interiorul poligonului de sustinere:
• Curbura cervicala - convexitatea este usor pronuntata si orientata. Ea este amplasata intre atlas (C1) si T2, cea de-a doua vertebra toracala
• Curbura toracala – asa numita curbura dorsala, caracterizata prin convexitatea inapoi. Este cea mai intansa curbura, fiind cuprinsa intre T1 si T 12.
• Curbura lombara – este mai accentuata in cazul femeilor. Ea se caracterizeaza prin convexitatea indreptata anterior si se desfasoara de-a lungul celor cinci vertebre lombare, (cu un accent mai mare asupra ultimelor trei vertebre).
• Curbura sacro-coccigiana – este prezenta pe toate lungimea coccisului si a sacrului, avand convexitatea indreptata posterior.
Curburile coloanei vertebrale, ce se caracterizeaza printr-o convexitate indreptata anterior poarta denumirea de lordoze (lordoza cervicala si lordoza lombara). Raza de curbura a acestora se poate modifica, curburile accentuate deformand atat coloana vertebrala cat si intreg corpul.
Lordoza reprezinta o deviatie a coloanei vertebrale cu convexitate anterioara, prin exagerarea curburilor normale, ea putand fi determinata de obezitate, de sarcina, de obisnuita de a purta tocuri (caz in care corpul capata tendinta de a inclina trunchiul inapoi si bazinul inainte) sau de pozitiile vicioase datorate fie obisnuitei, fie unei slabiciuni musculare (statul la birou, condusul masinii ori statul in fata televizorului).
Mecanismul aparitiei lordozei
Pozitia in sezut, mentinuta un timp indelungat, obliga organismul sa se adapteze permanent, ceea ce face ca unii muschi sa sufere contracturi si sa se scurteze (muschii flexori ai soldului – muschiul iliopsoas in principal - si muschii extensori ai trunchiului - patratul lombar si erectorul spinal), iar altii sa devina mai slabi si mai alungiti (muschii abdomenului: dreptul abdominal, oblicul intern si oblicul extern si muschii extensori ai soldului (muschii posteriori ai coapsei, fesierul mare).
Datorita dezechilibrului de forte si de tonus la nivelul musculaturii, generata de tonusul marit al muschiului iliopsoas, in paralel cu o slabire a tonusului muschilor abdominali, pelvisul devine inclinat spre inainte, bazinul se duce spre posterior, situatie in care curbura lombara se accentueaza si astfel incepe instalarea lordozei (posturala).
Pe langa lordoza posturala se mai intalnesc si alte lordoze generate de diverse afectiuni congenitale (acondroplazia), de deformari congenitale ale vertebrelor, de afectiuni ale soldurilor sau de boli neuromusculare.
Lordoza poate fi si o forma de compensare a unei alte curburi (cifoza dorsala), stiut fiind faptul ca, pentru postura si deplasare, coloana vertebrala trebuie sa fie tot timpul intr-un echilibru perfect.
Si obezitatea poate contribui la formarea lordozei, unele persoane supraponderale avand tendinta de a se lasa pe spate pentru a atenua dezechilibrul cauzat de masa exagerata.
Lordoza se localizeaza diferit, cea mai frecventa fiind lordoza lombara sau toraco-lombara.
Lordozele pot aparea si din diverse alte cauze cum ar fi spondilozele de la nivelul coloanei lombare, osteoporozele, afectiuni ale sistemului nervos central, paralizie spastica sau spondilita anchilozanta.
Afectiunea este mai des intalnita in cazul femeilor insarcinate, a gimnastelor, ori a balerinelor.
Tipuri de lordoze
In practica, lordoza prezinta diferite forme clinice:
• Lordoza statica – este asa numita lordoza profesionala, intalnita mai frecvent la femeile ce obisnuiesc sa poarte tocuri, la bolnabii cu pelvisul basculant posterior si la cifotici. Lordoza de acest tip este foarte suparatoare.
• Lordoza dinamica - cu patologie neurologica diversa, distrofica sau poate fi rezultatul unui dezechilibru dintre muschii flexorii si muschii extensorii ai trunchiului
• Lordoza fixa – apare de regula la adolescenti
Tratamentul si recuperarea medicala a lordozei
In general, lordozele nu sunt insotite de un disconfort major,decat in situatia in care curbura lordotica este severa, caz in care nervii lombari pot fi compresati, iar miscarile limitate.
Tratamentul lordozei se stabileste in functie de gravitatea afectiunii, de varsta pacientului, dar si de toleranta acestuia.
Lordoza devine patologica in momentul in care curbura lordotica fiziologica este depasita ca amplitudine sau in cazul in care ea este localizata in regiunea dorsala.
Recuperarea medicala a lordozei vizeaza:
• Eliminarea durerilor resimtite la nivelul spatelui si corectarea posturilor vicioase care pot accentua afectiunea
• Stabilizarea coloanei vertebrale si corectarea curburilor patologice
• Tonifierea musculaturii abdominale si fesiere (in principal muschiul iliopsoas, patratul lombar si erectorul spinal)
• Eliminarea contracturilor la nivelul musculaturii paravertebrale
• Refacerea mobilitatii articulatiilor intervertebrale
• Stimularea secretiei de lichid sinovial intraarticular
• Prevenirea aparitiei fenomenului de compensare, prin curbura cifotica dorsala
Recuperarea medicala a lordozei se face in principal prin kinetoterapie, aceasta avand scopul de a corecta si a redresa coloana vertebrala lombara si zona bazinului.
Exercitiile realizate sub indrumarea si supravegherea unui kinetoterapeut au rolul de a tonifia si a creste musculatura flexoare a abdomenlui, tonificand muschii fesieri si relaxand musculatura spatelui.
In cazul lordozei, obiectivele kinetoterapiei constau in:
- ameliorarea posturii - prin posturi fixe mentinute (pentru corectarea hiperlordozei lombare) si exercitii de corectare posturala
- cresterea flexibilitatii coloanei vertebrale, a carei mobilitate este mai limitata in zona lordozei. Se realizeaza prin metoda Klapp (cu pozitii lordozante), prin tehnica Cotrel (destul de uzitata) si prin elongatia Cotrel (autotractiunea ce confera posibilitatea redresarii lordozei)
- cresterea fortei musculare – se realizeaza prin tonifierea fesierilor mari, tonifierea musculaturii abdominale si tonifierea si reechilibrarea musculaturii paravertebrale.
Pentru corectarea lordozei sunt indicate si exercitii de stretching la nivelul muschilor flexori ai soldului (cu precadere asupra muschiului iliopsoas), dar si la cei ai extensorilor trunchiului (patratul lombar si erectorul spinal).
De asemenea sunt recomandate si exercitii cu rezistenta pentru marirea fortei musculare la nivelul muschilor slabiti si alungiti in cazul lordozei, respectiv ai muschiilor abdomenului (dreptul abdominal, oblicul intern si oblicul extern) si ai extensoriilor soldului (fesierul mare si muschii posteriori ai coapsei).
Exercitiile de kinetoterapie efectuate in centrele specializate au si rolul de educare a respiratiei diafragmatice, avandu-se in vedere faptul ca afectiunea ar putea fi generata si de o dereglare a functionarii aparatului respirator.
Electroterapia, prin procedeele specifice (ultrasunetele, razele ultraviolete, galvanizarile, ionoterapia electrica si curentii diadinamici) si curentii electrici de diferite intensitati, are rolul de a reduce semnificativ contracturile musculare si retractiile, prin incalzirea regiunii afectate (cu ajutorul ultrasunetelor si a curentilor diadinamici), dar si de a diminua durerile la nivelul musculaturii paravertebrale.
In cazul contractarilor musculare dureroare la solicitari pasive, de mare ajutor sunt baile de lumina infrarosii. De asemenea, prin tehnicile aplicate in timpul sedintelor de electroterapie se produce si o majorare simtitoare a fortei musculare.
Circulatia sangvina si metabolismul celular sunt stimulate in timpul sedintelor de laser terapeutic, printre alte beneficii ale acestora enumerand doar stimularea secretiei de lichid sinovial si reducerea proceselor aderentiale intraarticulare.
Pentru rezultate deosebite se recomanda respectarea numarului de sedinte de recuperare si executarea corecta a exercitiilor.
Sedintele de masaj terapeutic completeaza kinetoterapia, rezultatul acestora reflectandu-se in cresterea felxibilitatii, ameliorarea respiratiei, reducerea contracturilor musculare si diminuarea durerilor. Inainte de sedintele de masaj, pentru relaxarea musculaturii, este indicata o procedura de termoterapie.
02-06-14
Lordoza lombara la copii gimnastica prin exercitii statice si exercitii dinamice
Cabinet recuperare Bucuresti sector 5 6 2
Tratament lordoza cervicala kinetoterapie aplicata la un cabinet specializat din capitala
Sedinta pret fizioterapie sector 1 3 4 pentru lordoza efectuata de catre un kinetoterapeut bun sau medic