SPONDILOZA TORACALA TRATAMENT
1. In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic pentru pacienti diagnosticati cu spondiloza toracala, spondiloza cervicala sau lombara, lombosciatica, gonartroza, umar dureros, hernie de disc etc.
2. Efectuam sedinte de kinetoterapie la domiciliu pentru pacienti nedeplasabili
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0766,735,404 sau 0722,555,112

Spondiloza toracala reprezinta o forma de reumatism degenerativ, ce se produce de regula din cauza uzurii discurilor intervertebrale, ea fiind localizata la nivelul vertebrelor T1 – T12. Afectiunea este de cele mai multe ori insotita si de modificari de structura ale corpurilor vertebrali, care pot prezenta la nivelul lor diverse osteofite.
Deseori spondiloza toracala este intalnita si la persoanele tinere, studiile realizate in domeniu stabilind ca femeile sunt mai predispuse la aceasta afectiune decat barbatii.
Procesul de degenerare ce are loc la nivelul coloanei vertebrale pe masura inaintarii in varsta afecteaza atat discul intervertebral, cat si articulatia interapofizara, caz in care se poate produce o artroza posterioara.
Spondiloza toracala se manifesta la nivelul coloanei toracale (denumita si coloana dorsala), care se intinde de la nivelul umerilor pana in jurul taliei. Coloana toracala este compusa din 12 vertebre, ce sunt numerotate de la T 1 pana la T 12.
Afectiunea se mai poate datora si diverselor tulburari de statica rahidiana (de cele mai multe ori pozitiile gresite ale coloanei vertebrale). De asemenea spondiloza poate fi generata si de traumatisme vertebrale majore sau de micro-traumatisme, dar si de solicitarile intense (in cazul sportivilor de performanta), de obezitate sau de varsta.
O forma speciala a spondilozei toracale o reprezinta boala Scheuermann, cunoscuta in special ca si spondiloza juvenila. Aceasta poate aparea la copiii care au varsta mai mica de 10 ani. Netratata din timp si corect, boala Scheuermann poate evolua in timp, ea transformandu-se in cifoza. In cazul acestui tip de spondiloza se semnaleaza prezenta nodulilor Schmorl, vertebrele avand un aspect cuneiform, ce determina o rigiditate speciala a coloanei vertebrale.
O alta forma a afectiunii este si sindromul Forestier-Rotes, o anomalie congenitala ce se caracterizeaza printr-o osteofitoza imensa si formarea unor punti osoase (ce se numesc sindesmofite), formandu-se un fel de „bloc vertebral”.
Spondiloza toracala este incadrata in categoria reumatismelor cronice degenerative, persoanele diagnosticate cu aceasta afectiune reusind prin diverse tehnici de recuperare medicala o ameliorare semnificativa a starii lor de sanatate.
Cel mai adesea durerile resimtite in cazul spodilozei toracale sunt de tip mecanic, ele datorandu-se modificarilor de tip degenerativ de la nivelul articulatiilor si al discurilor. Durerile cauzate de spondiloza toracala se pot accentua la oboseala, la statul in picioare prelungit sau la mersul prelungit, la caratul greutatilor, dar si in cazul sedentarismului.
Deseori acestea se diminueaza sau pot disparea in repaus, daca pacientul adopta o pozitie de decubit, pe un plan dur.
De asemenea, de cele mai multe ori durerile sunt insotite si de redoare, miscarile de flexie si de inclinare laterala ale coloanei fiind limitate.
Pacientii diagnosticati cu spondiloza toracala pot simti dureri moderate ca intensitate pe toata perioada zilei, sau pot avea crize destul de intense (ce pot dura cateva zile), in special in cazul in care realizeaza o miscare fortata sau brusca.
Nu de putine ori durerile se transforma in nevralgii intercostale, pacientul intampinand si dificultati de respiratie, insotite de o hipertrofie compensatoare a musculaturii interscapulare.
Durerile resimtite in aceasta afectiune se pot intensifica la frig sau la diversi factori mecanici.
La un control de specialitate se poate remarca cu usurinta o deviatie in plan frontal sau un plan sagital (cu amplitudine destul de redusa) cel mai frecvent aceasta fiind ireductibila. La palpare se remarca zonele de sensibilitate (durerea se sesizeaza la presiunea pe T5 - T6 si T9 - T10), contractura limitata sau chiar atrofii la nivelul muschilor paravertebrali.
In cadrul spondilozei toracale se poate produce:
• Reducerea mobilitatii coloanei vertebrale
• Diminuarea fortei si a rezistentei unor grupe de muschi (cu diminuarea controlului asupra acestora), ce poate determina si diverse disfunctionalitati resimtite in timpul mersului
• Reducerea elasticitatii tesuturilor moi (muschi, ligamente, fascii) prin diverse contracturi sau procese inflamatorii

Spondiloza toracala recuperare medicala
Tratamentul afectiunii este adaptat in functie de formele clinice ale acesteia, in prima faza putandu-se apela la forma medicamentoasa pentru combaterea durerii si a contracturilor musculare.
In cazul spondilozei toracale este recomandat ca recuperarea sa se realizeze doar in centrele medicale specializate, specialistii in domeniul putand elabora programe personalizate, adaptate in functie de particularitatile fiecarui pacient.
Recuperarea medicala in cazul acestei afectiunii este de durata, ea realizandu-se atat prin sedinte de kinetoterapie si fizioterapie, cat si prin masaj.
Prin diversele tehnici si metode specifice se urmareste in principal:
• Combaterea durerilor si diminuarea retractiilor si a redorilor
• Redobandirea mobilitatii coloanei vertebrale si educarea prin exercitii de asuplizare a acesteia
• Stabilizarea procesului de degenerare
• Tonifierea muschilor paravertebrali
• Armonizarea curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale
Recuperarea prin fizioterapie se poate realiza prin intermediul curentilor diadinamici, a curentilor interferentiali de medie frecventa, a curentilor TENS, dar si cu ajutorul curentilor de inalta frecventa (ultrasunete si ultrascurte), acestia avand efecte de calmare al durerilor de tip nevralgic (ce sunt resimtite de pacienti atat la nivelul muschilor si al oaselor, cat si la nivelul articulatiilor), dar si efecte miorelaxante si decontracturante, efecte antiinflamatoare si trofice.
Si masajul le este de mare ajutor persoanelor care sufera de spondiloza toracala, principalele efecte ale acestuia fiind acelea de imbunatatire a circulatiei sangvine locale, calmarea durerilor si inlaturarea lichidelor interstitiale de staza, cu accelerarea procesului de resorbitie si eliminare.
Tehnicile de masaj in cazul acestei afectiuni includ netezirea sau efleurajul, incepand de la partea toracelui inferior (cu muschii paravertebrali si cei dorsali), continuand cu partea superioara a muschilor trapezi si umeri, dupa care se trece la netezirea partilor laterale ale toracelui, miscarile fiind ascendente.
Masajul se continua cu netezirea muschilor mai dezvoltati (marii dorsali), dupa care se trece la framantare si netezirea de intrerupere.
Dupa masaj sunt indicate si exercitiile specifice de kinetoterapie, musculatura spatelui fiind incalzita si relaxata, cu durerile mult diminuate. Astfel mobilizarea coloanei vertebrale se va putea realiza mult mai usor, exercitiile avand si o eficacitate mai mare.
In timpul sedintelor de kinetoterapie, specialistul urmareste cresterea mobilitatii coloanei vertebrale, mentinerea ridicata a tonusului si a fortei musculare, in paralel cu stimularea circulatiei sangvine la nivel local si incetinirea procesului de degenerare.
Realizate corect, exercitiile kinetoterapeutice stimuleaza musculatura de la nivelul coloanei toracale, pe termen lung fiind diminuate considerabil durerile.
Nu neglijati durerile cauzate de degenerarea discurilor intervertebrale, care se pot acutiza pe masura trecerii timpului! Apelati cu incredere la recuperarea medicala, evitand astfel toate neplacerile cauzate de spondiloza toracala !
22-05-14
Gimnastica spondiloza toracala simptome
Cabinet recuperare medicala Bucuresti
Exercitii spondiloza toracala pentru copii si adulti
Contract CASMB spondiloza toracala - medic de familie