Picior plat valg
( platfus la bebelusi, copii si adulti )
1. In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (gimnastica medicala - kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic pentru pacienti diagnosticati cu picior plat valg, var, picior equin, genu varum / valgum, educarea mersului etc.
2. Efectuam sedinte de kinetoterapie la domiciliu pentru pacienti nedeplasabili
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0722,555,112 sau 0766,735,404

Piciorul plat (sau platfusul) reprezinta una dintre cele mai dese forme de tulburare statica ce se manifesta la nivelul membrului inferior. Afectiunea se caracterizeaza prin prabusirea boltei plantare, care poate fi remarcata cu usurinta prin lipsa scobiturii in talpa piciorului.
Piciorul este alcatuit din numeroase oase (tarsiene, metatarsiene si falange), ce sunt aranjate sub forma unui arc de bolta. Acestea sunt sustinute la baza de fascia plantara (denumita si aponevroza plantara), care are un grad limitat de elasticitate, ce este generat de elastina si fibrele de colagen din componenta sa.
Cauzele aparitiei afectiunii
Prabusirea boltei plantare are loc prin atonia aparatului musculoligamentar plantar (laxitate ligamentara), ce poate fi cauzata de diversi factori congenitali, factori post-traumatici, factori de natura profesionala sau de supraponderabilitate.
Poate aparea si din cauza rahitismului, a unor afectiuni neuro-musculare (cum ar fi paraliziile spastice sau poliomielita), a pubertatii, a sedentarismului, ori a tulburarilor de crestere, el fiind considerat o afectiune frecventa in cazul copiilor (dupa varsta de doi ani, cand se poate pune un diagnostic corect al afectiunii).
Uneori afectiunea mai poate fi cauzata si de diabet, de poliartrita reumatoida, de menopauza, de incaltamintea nepotrivita sau ea poate fi o complicatie generata de diverse probleme ale genunchiului sau ale soldului.
Simptome
Copii diagnosticati au talpa convexa, iar scobitura caracteristica este mult diminuata sau uneori chiar inexistenta. In plus, se caracterizeaza si prin laba piciorului usor deplasata spre lateral, in timpul mersului persoanele afectate calcand doar pe partea interna - mediala a talpii.
Pe langa aceste simptome, platfusul (care poate fi si congenital) mai poate fi insotit si de transpiratii abundente si reci, de modificari ale pielii (care poate capata o coloare violet deschis), de edem perimaleolar (atat de suparatoarele glezne umflate), dar si de hallux valgus (acele monturi ce se formeaza pe partea interna a piciorului, langa degetul mare, orientat in lateral).
Din pacate copii deseori resimt dureri intense in zona talpii, dar si a gambelor, ce se manifesta mai ales la statul in picioare o perioada indelungata, in timpul alergatului sau chiar la mers.
Complicatii
Netratat din vreme si corect, se poate agrava pe masura trecerii timpului. Pe langa aceasta, afectiunea poate determina si numeroase alte complicatii, dintre acestea semnaland doar :
• Genu valgum (genunchi in forma literei X)
• Coxartroza si gonartroza
• Bascularea bazinului inspre posterior
• Scolioza sau cifoza – deformari ale coloanei vertebrale
• Discopatie cervico-dorso-lombara – tulburarile de biomecanica cauzate de platfus pot duce la afectarea discurilor intervertebrale
• Hiperlordoza – accentuarea exagerata a curburii coloanei lombare
• Circulatie defectuoasa la nivelul membrelor inferioare, ce poate determina aparitia celulitei localizate, insotita de staza limfatica
In cazul copiilor, piciorul plat poate fi diagnosticat numai dupa varsta de doi ani. Parintii ai caror copii prezinta simptomele de platfus trebuie sa ia masuri urgente, in caz contrar afectiunea putandu-se agrava.
Pe langa numeroasele complicatii enumerate mai sus, platfusul influenteaza negativ si mersul copilului, acesta deformandu-se pentru tot restul vietii.

Tratament si recuperarea medicala
Este foarte important ca diagnosticarea afectiunii sa fie facuta cat mai devreme, dupa care se trece la tratarea si recuperarea medicala a acestea.
In cazurile considerate usoare, se poate trata cu usurinta prin intermediul sustinatoarelor plantare (denumite si talonete) dupa mulaj, in paralel cu sedinte speciale de kinetoterapie si masaj terapeutic.
In situatia in care se opteaza doar pentru talonete, fara gimnastica medicala, exista o probabilitate destul de mare ca in timp sa se remarce o hipotrofiere a musculaturii piciorului, ceea ce poate duce la agravarea platfusului.
Recuperarea medicala prin kinetoterapie este de durata, exercitiile urmand sa fie executate atat cu kinetoterapeutul in cadrul sedintelor personalizate, cat si acasa, pentru obtinerea efectelor scontate.
Recuperarea medicala prin kinetoterapie, ce este recomandat sa fie realizata doar in centrele medicale specializate, urmareste :
• Remobilizarea articulatiilor
• Tonifierea musculaturii hipotone a piciorului
• Redarea supletii si cresterea flexibilitatii
• Imbunatatirea circulatiei sangvine la nivel local
• Relaxarea musculaturii hipertone
• Formarea reflexului corect de asezare a piciorului pe sol, atat in pozitia de ortostatism, cat si in timpul deplasarii
Pe langa sedintele de kinetoterapie si exercitiile specifice de mers, de ajutor este si masajul terapeutic, scopul acestuia fiind in principal de tonifiere a musculaturii hipotone a membrelor inferioare, in paralel cu relaxarea musculaturii hiperone. De asemenea, prin masaj se are in vedere marirea flexibilitatii si imbunatatirea circulatiei sangvine.
Copii diagnosticati cu platfus le sunt recomandate si plimbarile cu picioarele desculte, pe nisip sau pe teren cu denivelari.
Centre recuperare medicala
20-11-14
Tipuri
Poate avea mai multe stadii de dezvoltare, respectiv :
• Recuperare piciorul plat copii bilateral flasc – Este cea mai usoara forma. In acest stadiu, bolta plantara este prabusita numai in situatia in care este sprijinit pe sol, fara nici o incarcare. Arcul longitudinal caracteristic este normal, el putand fi chiar si marit. Piciorul poate fi dureros sau nu in aceasta faza, in pozitia de ortostatism calcaneul fiind deviat in valg, iar antepiciorul abdus
• Platfus contractat – reprezinta o complicatie a celui flasc netrat. In timp, incepe sa se contracteze la nivelul peronierilor, iar ca urmare a acestei contracturi bolta plantara se prabuseste. Mebru inferior contractat este destul de dureros. In cazul tentativei de inversie, gamba devine de asemenea foarte dureroasa, in incercarea musculara de refacere a boltei plantare. Ajuns in acest stadiu este contractat si destul de rigid
• Cabinet kinetoterapie piciorul plat bebelusi masaj– este cea mai grava forma de platfus. In acest stadiu mersul devine destul de dificil, iar durerile resimite de pacient sunt aproape permanente. Bolta plantara anterioara este in permanenta prabusita, iar deformatia piciorului este, de asemenea, mult accentuata. In plus, la amprenta plantara se evidentiaza o forma convexa, si nu una concava
Nu neglijati modificarile pe care le remarcati la dumneavoastra sau ale copilului ! Diagnosticat din timp si recuperat corect, se poate vindeca. In caz contrar afectiunea se va agrava, iar complicatiile acesteia pot fi destul de neplacute - masaj la talpt sau masaj bebe la domiciliu