FRACTURA DE MALEOLA TRATAMENT
1. In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic pentru pacienti diagnosticati cu fractura de maleola tibiana fara deplasare, fractura de maleola peroniera cu deplasare, intindere musculara, entorsa de glezna, intindere ligamentara, luxatie de sold etc.
2. Efectuam sedinte de kinetoterapie la domiciliu pentru pacienti nedeplasabili
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0766,735,404 sau 0722,555,112

Acest tip de fractura este localizata la nivelul gleznei si poate fi o simpla fisura osoasa (fara deplasare) sau o fractura complexa, caz in care recuperarea este mult mai grea si pot fi necesare si interventiile chirurgicale.
De cele mai multe ori prezinta aceleasi simptome cu cele ale entorsei severe de glezna, motiv pentru care este indicat sa va prezentati de urgenta la un control medical de specialitate daca in urma unui traumatism constatati :
• Dureri severe
• Deformari in zona gleznei
• Marirea in volum a gleznei
• Imposibilitatea de a va mai sprijini pe piciorul afectat
In cazul in care ligamentele sunt intacte si osul nu este rupt (glezna este stabila), nu se impune interventia chirurgicala, tratamentul constand in imobilizarea gleznei intr-un aparat gipsat circular sau o orteza.
In situatia in care glezna este instabila ori fractura este deplasata, se impune tratament chirurgical, pentru reducerea (repozitionarea) fragmentelor osoase la alinierea normala, ele urmand sa fie fixate prin intermediul suruburilor, tijelor sau a placilor metalice.
De regula, interventiile chirurgicale implica numeroase riscuri cum ar fi infectia, durerea, aparitia artrozei, dezvoltarea de cheaguri de sange, leziuni ale tendoanelor, nervilor sau vaselor de sange.
Medicul ortoped este cel care stabileste, prin intermediul radiografiilor daca in urma unui traumatism fractura si glezna afectata sunt stabile, caz in care se va lua decizia fie a unei interventii chirurgicale, fie a imobilizarii gipsate, cu repausul aferent.
In functie de zona afectata, fractura de maleola poate fi de mai multe tipuri,respectiv:
• Fractura de maleola laterala - este o fractura a fibulei, aceasta putandu-se produce la diverse nivele
• Fractura de maleola laterala si mediala (bimaleolara) - glezna este instabila, fiind afectate si ligamentele din interiorul acesteia. De multe ori aceste fracturi sunt instabile, ele fiind asociate cu o luxatie a gleznei.
• Fractura trimaleolara - Leziunile sunt foarte instabile, recomandandu-se interventia chirurgicala
Fractura de maleola mediala reprezinta o fractura a tibiei, la nivelul proeminentei inferioare, ea putand fi asociata si cu leziunea ligamentelor gleznei, cu fractura peroneului (maleola laterala), sau cu fractura maleolei posterioare.
Fractura de maleola posterioara este fractura produsa pe portiunea posterioara a tibiei, la nivelul articulatiei gleznei. Ea poate fi deseori insotita de fractura maleolei laterale, ori de cea a maleolei mediale.
In situatia in care fragmentul de os afectat depaseste un sfert din articulatia gleznei, aceasta devine instabila, caz in care se impune interventia chirurgicala. In cazul fracturii de maleola posterioara se impune o atentie deosebita atat la diagnosticare cat si la tratament, existand riscul aparitiei artrozei. Si asta datorita cartilajului care acopera partea posterioara a tibiei unde se produce fracturarea ce poate fi distrus de presiunea inegala si marita manifestata la nivelul articulatiei.
In situatia in care fragmentul de os este mai mare de 25% din glezna si se disloca mai mult decat cativa milimetri, suprafata neteda cartilaginoasa ce acopera articulatia nu se va mai putea vindeca bine, presiunea distribuita la nivelul articulatiei va fi modificata simtitor, cartilajul se va degenera si in timp se va sesiza si aparitia artrozei.
Acest tip de boala se vindeca de regula in sase saptamani, perioada putand creste simtitor daca au fost afectate tendoanele sau ligamentele. In functie de programul de recuperare medicala, o persoana ce a suferit o fractura de maleola isi poate redobandi abilitatile fizice anterioare in 4-5 luni, in prima perioada mersul fiind putin schiopatat.
Foarte importante sunt exercitiile de kinetoterapie, ce trebuie realizate regulat, pentru intarirea muschilor din jurul gleznei, reluarea activitatilor zilnice facandu-se in acest fel mult mai rapid.

Fractura de maleola recuperarea medicala prin kinetoterapie si fizioterapie
Realizata intr-unul dintre cabinetele noatre de specialitate, sub atenta indrumare si supraveghere a unui kinetoterapeut cu experienta, recuperarea medicala implica numeroase beneficii pentru pacient, precum:
• Recuperarea progresiva a fortei musculare
• Marirea considerabila a tonusului musculaturii flexoare, extensoare, pronatoare
• Diminuarea sau/si eliminarea durerii resimite la mobilizare
• Dezvoltarea graduala a miscarilor complexe la nivelul membrului afectat
• Marirea rezistentei, prin incarcarea progresiva
• Prevenirea eventualelor aderente articulare
• Prevenirea si combaterea unor inflamatii locale
• Stimularea circulatiei sangvine si imbunatatirea troficitatii la nivel local
• Recuperarea graduala a mobilitatii articulatiei
• Fortificarea sistemului capsulo-ligamentar ale articulatiilor din zona
Prin exercitiile specifice de kinetoterapie, adaptate zonei afectate, dar si particularitatilor pacientilor, se are in vedere recuperarea mobilitatilor articulatiilor invecinate, in paralel cu indepartarea eventualelor tumefieri si edeme.
Prin tehnici si metode adecvate, kinetoterapeutii reusesc in timpul sedintelor sa creasca considerabil tonusul si forta musculara a pacientilor, combatand in acelasi timp contracturile musculare, dar si redorile articulare.
Pacientii au nevoie de cateva saptamani pentru ca glezna sa-si poata recapata forta necesara deplasarii intr-un ritm normal, fara schiopaturi.
Este recomandat ca reluarea mersului sa se realizeze gradual, de la pozitii de descarcare ale piciorului afectat (prin intermediul cadrului ori a carjelor) pana la incarcari usoare (cu ajutorul bastonului) si ulterior incarcari totale (fara nici un sprijin).
Exercitiile de kinetoterapie realizate in centrele noastre din Bucuresti au scopul de a:
• Reface bolta planetara, dar si alinierea piciorului
• Recupera si imbunatati atat forta cat si rezistenta musculara
• Preveni eventuale inflamatii (ori de a le ameliora daca acestea au aparut)
• Recupera si dezvolta stabilitatea si mobilitatea articulatiilor
Programul de kinetoterapie consta in diverse exercitii de mers, realizate in fata si in spate, mers in panta si peste obstacole, urcat si coborat trepte.
In cadrul programului realizat cu ajutorul si sub supravegherea unui specialist kinetoterapeut, mobilizarea articulatiilor se poate realiza prin intermediul exercitiilor pasive, active sau cu rezistenta, cu incarcarea cu greutati :
• Exercitii de extensie si flexie a piciorului
• Exercitii de abductie si de circumductie
• Exercitii de extensie si de flexie a degetelor, urmate de relaxare
• Exercitii de contractie musculara izolata si exercitii cu bicicleta ergometrica (laba piciorului fixata pe pedala)
• Mers pe varfuri (inainte si inapoi), pe calcaie, mers pe loc si mers incrucisat
• Exercitii alternative de ridicare pe varfuri
Recuperare medicala fractura de maleola - acest tip de tratament include si sedinte de fizioterapie, cu ultrasunete (realizate in camp continuu sau discontinuu, ce au efect miorelaxant si analgetic), magnetoterapie (folosita cu precadere in cazul contracturilor), termoterapie si eletroterapie.
Electroterapia, prin intermediul diferitilor curenti (curenti interferentiali de medie frecventa, curenti cu impulsuri de stimulare transcutanata sau curenti diadinamici) aplicati pacientilor are rolul de a calma durerile resimtite, prevenind in acelasi timp eventualele inflamatii.
Prin tehnicile electroterapeutice se stimuleaza metabolismul celular, la nivelul zonei afectate fiind resimtite curand efectele miorelaxante, antiinflamatorii, decontracturante si antialgice.
Procesul de vindecare poate fi mult mai rapid daca pacientul opteaza si pentru procedurile de laser terapeutic, acestea avand rolul de a creste metabolismul, stimuland circulatia sangvina si reducand considerabil procesele aderentiale intraarticulare.
Masajul terapeutic, o alta procedura nelipsita are ca scop principal reducerea inflamatiilor din zona si diminuarea considerabila a durerilor.
Sedintele de masaj realizate de un specialist au efecte antiinflamatorii, analgetice si circulatorii, ele combatand in acelasi timp si contracturile musculare. Tot prin intermediul masajului terapeutic are loc si cresterea tonusului muscular, in paralel cu marirea mobilitatii osteoarticulare.
12-06-14
Noi facem programari zilnice pentru terapii moderne acasa la dvs. sau in cabinet recuperare medicala Bucuresti unde puteti sa descoperiti simptome adevarate pentru diferite tipuri de afectiuni ortopedice, reumatologice sau neurologice. Aceste simptome sunt descoperite de catre medici de specialitate care elaboreaza si un program de exercii statice sau dinamice chiar si in perioada cand se afla membru inferior in aparat gipsat si dupa accea