DRENAJ LIMFATIC
Drenajul limfatic este o procedura medicala ce are efecte benefice la nivelul intregului organism, printre acestea enumerand doar :
• Detoxifierea organismului
• Intarirea sistemului imunitar, prin stimularea ganglionilor limfatici
• Stimularea circulatiei sangvine si a celei limfatice
• Antrenarea toxinelor ce impiedica anumite procese fiziologice din organism
• Eliminarea celulitei
• Prevenirea tromboflebitei
Drenajul limfatic actioneaza asupra lantului de ganglioni limfatici, procedura de preso-masaj avand drept scop eliminarea tuturor toxinelor din organism. Circulatia limfatica are rolul de a transporta toate rezidurile celulare, o slaba activitate a acesteia implicand in primul rand retentia de apa in organism.
Celulele se degenereaza, tesutul conjunctiv isi pierde elesticitatea, pielea incepe sa imbatraneasca si sa prezinte imperfectiuni si denivelari si astfel apare inestetica celulita.
Limfa si circulatia limfatica
Limfa este un lichid transparent, ce circula prin vasele si ganglionii limfatici, hranind atat celulele cat si tesuturile. Ea actioneaza ca un filtru pentru tesuturi, distrugand bacteriile si toxinele prin intermediul globulelor albe ce sunt localizate in ganglionii limfatici.
Limfa este captata in tesuturi de catre capilarele limfatice, circulatia acesteia facandu-se dinspre tesuturi spre sange prin intermediul valvelor si prin contractia muschilor netezi ai peretelui vascular. Dupa filtrare, limfa, ce dreneaza mediul intern al organismului, este evacuata si directionata spre inima.
Sistemul limfatic, ce este considerat ca fiind un fel de aparator al sanatatii noastre, are aceeasi importanta ca si sistemul circulator, el avand numeroase roluri in organism :
• Curata organismul de toxinele rezultate din degradarea celulelor sau a unor agenti microbieni
• Previne acumularea excesiva a lichidelor in orgamism
• Recicleaza proteinele
• Transporta vitaminele, enzimele, grasimile, dar si hormonii
• Asigura imunitatea, prin intermediul ganglionilor limfatici
• Asigura resorbtia intestinala
Vasele limfatice sunt alcatuite dintr-un fel de “plasa”, ele transportand toate substantele nutritive in organism si colectand rezidurile, celulele moarte, bacteriile si virusii, substantele anorganice, dar si apa si grasimile. Toate vasele limfatice se intalnesc in ganglionii limfatici, niste aglomerari celulare ce au o forma rotunjita si care pot fi mai mici (cat virf ul unui ac) sau mari (de marimea unei masline).
Organismul contine pana la 700 de ganglioni limfatici, ce sunt localizati in special in zona gatului si cea abdominala, acestia filtrand si purificand limfa.
In general circulatia limfatica este perturbata de o serie intreaga de factori, precum sedentarismul, depunerile adipoase, stresul, interventiile chirurgicale, celulita, pozitiile viciate, afectiunile cardiace, afectiunile endocrine si renale, tulburarile de circulatie periferica sau afectiunile pulmonare.
Circulatia limfatica este influentata de mai multi factori:
• Presiunea pe vasele limfatice, exercitata de pulsatiile arteriale si de contractiile musculare
• Mecanismul propriu de contractie al vaselor
• Modificarile survenite in timpul respiratiei in presiunea intratoracica, ce maresc fluxul limfatic.
Beneficiile drenajului limfatic
Drenajul limfatic poate fi definit ca fiind un preso-masaj realizat la nivelul lantului de ganglioni limfatici. Tehnica de masaj vizeaza ganglionii limfatici, care sunt lucrati cu finete, intr-un ritm lent, asemanator cu cel al vitezei de curgere a limfei prin vasele colectoare.
Pentru imbunatatirea circulatiei limfatice se apeleaza la drenajul limfatic, care prin intermediul tehnicilor specifice reuseste sa elimine toate lichidele in exces, detoxificand intreg organismul.
Drenajul limfatic poate fi inclus atat in sedintele de masaj de intretinere, cat si in cele de masaj terapeutic, el fiind recomandat si in terapiile de tratarea si inlaturarea celulitei, dar si in programele speciale de slabire.
Drenajul limfatic faciliteaza eliminarea tuturor rezidurilor din metabolismul celular, el reusind sa mentina si echilibrul electrolitic si hidric al spatiilor interstitiale. Prin drenaj limfatic putem preveni aparitia varicelor, mentinandu-ne o circulatie sangvina sanatoasa.
De asemenea drenajul limfatic este ideal in cazul celor care vor sa scape de cateva kilograme, procedura fiind folosita si pentru eliminarea edemelor post operatorii si a celor post traumatice.
Drenajul limfatic este ideal atat in intretinerea organismului, cat si in remodelarea acestuia, sedintele de masaj avand rezultate deosebite in eliminarea surplusurilor de grasime.
Drenajul limfatic este recomandat si in diverse afectiuni circulatorii precum ulcerul varicos, insuficienta limfatica, insuficienta venoasa, celulita, edemul ciclic idiopatic, dar si in nevralgii.
De asemenea procedura este utila si in cazul edemelor posttraumatice si postoperatorii rezultate in urma fracturilor, a entorselor, pentru eliminarea sechelelor unui accident vascular cerebral, dar si in diverse afectiuni respiratorii ca asmul sau bronsita.
Apelati cu incredere la drenajul limfatic daca suferiti de:
• Infectii - precum gripa si sinuzita
• Diverse afectiuni reumatismale - cervicalgii, gonartroze, sindromul dureros lombar, coxartroze, sau periartrita scapulohumerala
• Stres
• Migrene
• Insomnii
• Afectiuni diverse ale sistemului nervos - tulburari motorii cerebrale
Efectele masajului de drenare limfatica asupra corpului se resimt chiar de la primele sedinte prin:
- intensificarea schimburilor nutritive
- marirea la nivelul zonei corticale a ganglionilor limfatici si a numarului de limfocite, ce au un rol esential in sinteza anticorpilor si in stimularea proceselor imunitare ale organismului
- eliminarea toxinelor din organism
- accelerarea resorbtiei de lichide si a macromoleculelor in exces din interstitiu, prin intermediul capilarele limfatice
- fluidizarea transportului de acizi grasi si colesterol
- accelerarea fluxului limfatic si implicit eliminarea rapida a reziduurilor toxice
- stimularea peristaltismului vaselor limfatice, cu rol in resorbtia edemelor
- favorizarea refacerii tisulare, atat prin cresterea productiei de limfocite cat si prin eliminarea edemului interstitial, responsabil de incetinirea microcirculatiei
Sedintele de drenaj limfatic ne energizeaza, ne vitalizeaza, senzatia resimtita la finalul acestora fiind de bine general. In plus, in urma sedintelor de drenaj limfatic vom remarca reducerea considerabila a senzatiei de oboseala, ameliorarea durerilor cronice, relaxarea, eliminarea stresului, dar si a insomniilor.
Procedura nu este insa indicata persoanelor ce prezinta inflamatii acute, tromboze sau care au probleme cardiace grave. In plus, datorita influentei pe care drenajul limfatic o are asupra sistemului imunitar, se recomanda persoanelor care sufera de diabet, tumori maligne, patologie renala ori tiroidiana sa obtina acordul medicului de familie inante de inceperea tratamentului.
Prin efectele pe care le induce, drenajul limfatic este tot mai cautat in ultima perioada, el avand darul de a ne relaxa si a ne scapa de tensiunile acumulate peste zi, dar si de stresul cotidian.
Si pentru ca neaplicata corect, procedura poate genera complicatii, nu uitati ca drenajul limfatic poate fi facut doar de persoanele special pregatite in acest sens !
12-05-14
Mastectomie (brat gros) masaj terapeutic
Masaj drenaj limfatic sector 4 5 6
Cabinet drenaj limfatic sector 3 2 1
Centru recuperare medicala Bucuresti
Sedinta drenaj limfatic pret