Tendinita la cot (epicondilita)
1. In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (fizioterapie, gimnastica si masaj medical pentru pacienti diagnosticati cu tendinita la cot (epicondilita), tendinita la umar, entorsa de glezna, dureri de spate, luxatia cotului etc.
2. Efectuam sedinte de kinetoterapie la domiciliu pentru pacienti nedeplasabili
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0766,735,404 sau 0722,555,112

Epicondilita (tendindita la cot) este o afectiune destul de dureroasa care se manifesta prin durere la nivelul tendoanelor din proximitatea epicondilului lateral sau medial al humerusului.
Epicondilita apare in timpul unor activitati de suprasolicitare sau al antrenamentelor, ea fiind o inflamatie a tendoanelor care se insereaza pe epicondilii humerali. In timpul unor activitati sportive, dar si in cazul unor suprasolicitari, sunt solicitati muschii antebratului responsabili de rotatia, flexia, extensia sau pronosupinatia mainii si a degetelor, legati de epicondili.
Cele mai afectate sunt persoanele cu varste cuprinse intre 40-50 ani, sportivii fiind mai predispusi acestei afectiuni daca nu au sufiecienta tehnica pe teren.
In cazul sportivilor care practica tenisul, este afectat tendonul muschiului scurt extensor radial al carpului, in vreme ce la persoanele care nu fac sport se produce, in prezenta unor micro-traumatisme sau a suprasolicitarii muschilor extensori, inflamatia tendonului muschiului extensor comun al degetelor.
In functie de localizate poate fi :
• Epicondilita laterala – cunoscuta si sub numele de "cotul tenismenului", deoarece apare mai frecvent la acesti sportivi care isi misca in mod incorect cotul, astfel fiind suprasolicitat tendonul extensor
• Epicondilita mediala – cunoscuta si drept "cotul jucatorului de golf", apare mult mai rar de cat cea laterala, durerea (manifestata pe grupul muscular de flexie) fiind mai accentuata la intentia de a apuca diverse lucruri
Atat epicondilita mediala cat si cea laterala se datoreaza suprasolicitarilor excesive, durerea resimtita in ambele cazuri fiind efectul rupturilor minore la nivelul tendoanelor muschilor flexori si ai cei extensori ai antebratului.
Netratata la timp si corespunzator, afectiunea se poate agrava, motiv pentru care este recomandat sa va prezentati la un control medical de specialitate ori de cate ori resimtiti o durere ascutita in zona cotului.
Diagnosticarea este destul de simpla, ecografia si rezonanta magnetica punand in evidenta atat starea tesutului moale, cat si evolutia procesului de degenerare.
Tratament prin recuperare medicala
(kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic)
In cazul epicondilitei recuperarea medicala poate fi de durata, putine fiind cazurile in care medicii ortopezi recomanda tratamentul chirurgical.
Durerea resimtita la nivel local poate fi ameliorata prin administrarea analgezicelor si a inflamatoarelor, abia dupa remisiunea acesteia putand fi demarat programul de recuperare medicala personalizat, ce include kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic.
Pacientii care au fost diagnosticati trebuie sa stea in repaus timp de cateva zile, evitand activitatile zilnice obisnuite, care ar putea accentua durerea.
Dupa disparitia durerilor, se pot incepe sedintele de fizioterapie, pentru prevenirea eventualelor inflamatii. Procedurile de laser terapeutic au si ele rolul de a stimula circulatia sangvina si metabolismul, reducand procesele aderentiale intraarticulare, si stimuland secretia de lichid sinovial. Pe langa laserterapie, in procesul de recuperare medicala al tendinitei la cot mai sunt recomandate electrostimularea, ultrasunetele si galvanoionizarea.
Multi sunt specialistii care recomanda ca inainte de inceperea sedintelor de kinetoterapie sa se faca si termoterapie (incalzirea zonei cu probleme), la finalul exercitiilor de recuperare fiind indicata crioterapia (racirea zonei lucrate).
Recuperarea medicala include si masaj terapeutic, acesta stimuland circulatia la nivel local si reducand considerabil inflamatiile. De asemenea, prin procedurile specifice, masajul poate mari atat mobilitatea osteoarticulata, cat si tonusul muscular, combatand eventualele contracturi musculare.
Un rol important in recuperarea medicala ii revine kinetoterapiei, care se realizeaza in functie de gradul afectiunii.
Realizata cu ajutorul si sub indrumarea unui specialist, kinetoterapia are rolul de a preveni inflamatiile, combatand in acelasi timp si hipotrofia musculara.
Sedintele kinetoterapeutice includ miscari diverse pentru dezvoltarea flexibilitatii si mobilitatii atat la nivelul cotului (miscarile de extensie si de flexie) cat si la nivelul pumnului. Programul de recuperare include si exercitii pentru mentinerea fortei si a tonusului muscular, prin diverse contractii izometrice ce vizeaza flexia, extensia de cot si extensia de pumn, nefiind neglijate nici exercitiile de pronatie si supinatie.
Kinetoterapeutul urmareste prin tehnicile aplicate in timpul sedintelor cu pacientul refacerea activitatilor functionale ale acestuia, marirea fortei si a rezistentei musculare, dar si mentinerea flexibilitatii.
Sedintele de kinetoterapie includ si diverse exercitii de intindere a tendoanelor muschilor extensori si a muschilor flexori, un obiectiv prioritar fiind imbunatatirea flexiei la nivelul articulatiei radiocarpiene, a articulatiei cotului, a umarului, dar si a antebratului.
Cum miscarea cea mai solicitanta pentru tendon este cea de intindere excentrica, sedintele de kinetoterapie includ si exercitii fizice cu cotul in extensie, efectuandu-se extensia sau flexia pumnului. Exercitiile sunt realizate progresiv, pana la aparitia durerilor, acestea fiind de regula semnalul de crestere sau de diminuare a gradului de dificultate.
De asemenea, in timpul programului de recuperare sunt realizate si diverse exercitii cu rezistenta mica a muschilor flexori, a muschilor extenosi si pronatori, dar si ai muschilor supinatori. Tehnica se axeaza pe exercitii simple, fara greutati in faza initiala, dupa care se creste gradual atat incarcarea cat si numarul de repetari (care nu este mai mare de 20).
Recuperarea medicala se face in mod ideal prin exercitii de contractie concentrica (cu apropierea segmentelor), urmare de treceri rapide in contractie excentrica.
Recuperarea tendinitei la cot, realizata in centrele medicale specializate, are numeroase beneficii pentru pacienti:
• Cresterea semnificativa a mobilitatii articulatiei
• Ameliorarea durerilor resimtite la nivel local
• Prevenirea inflamatiilor
• Imbunatatirea metabolismului si a circulatiei sangvine
• Marirea rezistentei si a fortei musculare
• Prevenirea eventualelor aderente articulare
• Cresterea tonuslui musculaturii extensoare, flexoare, supinatoare si a celei pronatoare
• Dezvoltarea graduala a miscarilor complexe realizate la nivelul cotului
02-04-15
Centru recuperare medicala sector 6 4 5 3 2 1 Bucuresti
