Tendinita la umar tratament
1. In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic pentru pacienti diagnosticati cu tendinita umarului, fractura de clavicula, hernie de disc toracala, scolioza etc.
2. Efectuam sedinte de kinetoterapie la domiciliu pentru pacienti nedeplasabili
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0766,735,404 sau 0722,555,112

Tendinita la umar, cu afectarea tendoanelor muschilor rotatori, se intalneste cel mai adesea in cazul persoanelor care practica sportul (baschetul, tenisul, inotul, voleiul, etc), articulatia scapulo-claviculo-humerala fiind destul de solicitata in timpul antrenamentelor.
Odata cu trecerea timpului atat tendoanele cat si muschii isi pierd din elasticitate, astfel ca orice suprasolicitare efectuata in timpul unei activitati obisnuite sau a unui antrenament poate provoca inflamatii la nivelul acestora si dureri.
De cele mai multe ori afectiunea este insotita de o durere profunda resimtita la nivelul umarului, cu limitarea grava a miscarilor in articulatia scapulo-hemerala, limitare datorata durerii ce apare in momentul in care este miscat bratul.
Se manifesta de cele mai multe ori la nivelul muschilor rotatori externi si /sau la cel al tendonului bicepsului. La nivelul umarului, muschii rotatori externi (muschiul rotund mare, rotund mic si infrascapularul) pot fi iritati, umflati sau inflamati, fie prin miscari repetate care implica bratul, fie din cauza procesului de imbatranire.
Exista un usor disconfort ce se resimte in partea superioara a umarului sau in treimea superioara a bratului, pacientul putand intampina probleme si in momentul in care doarme pe umarul cu probleme. Genereaza durere si la incercarea de a ridica bratul deasupra capului sau de a-l indeparta de corp.
In cazul in care este afectat si tendonul ce se afla in fata umarului (tendonul bicepsului) durerea se va manifesta si in partea anterioara sau laterala a umarului, ea putand iradia spre antebrat si cot.
De asemenea, in cazul tendinitei la cot, durerea mai poate fi semnalata si la miscarea de impingere spre in sus a bratului afectat.
Ce este tendinita?
Tendinita este o afectiune a tendonului, ce poate aparea brusc, ca urmare a unui traumatism sau se poate instala in timp, fie din cauza unor modificari de tip metabolic la nivel local, fie din cauza suprasolicitarilor repetate la care este supus tendonul.
Tendonul este format din tesut conjunctiv, el fiind o extensie a muschiului, pe care il leaga de capetele osoase. In ciuda faptului ca tendonul are proprietati elastice, el este se poate inflama cu usurinta, in cazul unor traumatisme sau a efortului prelungit.
De cele mai multe ori tendinita este insotita si de tumefactia zonei, cele mai vizate fiind coatele, soldurile, umerii, calcaiele, genunchii sau incheieturile mainii.
Afectiunea poate fi recunoscuta cu usurinta, la palpare sesizandu-se o zona dura, dureroasa. In plus, orice tendinta de intindere pasiva sau activa a tendonului afectat este insotita de durere, de multe ori miscarea fiind practic imposibila.
Este des intalnita in mediul sportiv, cea mai frecventa forma fiind tendinita cotului (epicondiliana) si epitrofleana.
Cauze
• Traumatisme repetate de natura sportiva sau profesionala (tendinita adductorilor la dansatorii profesionisti sau epicondilita care se manifesta la practicantii de tenis)
• Degenerarea tesuturilor – imbatranirea tesuturilor poate determina uzarea sau chiar ruperea fibrelor de colagen
• Diverse boli articulare inflamatorii – cum ar fi poliartrita reumatoida sau spondilita anchilozanta
Este insotita de durere, care se resimte atat la palpare cat si in stare de repaus. Netratata corect sau la timp afectiunea se poate transforma in ruptuta de tendon.
Factori
• Suprasolicitarea si oboseala
• Tulburari de circulatie diverse
• Deprinderi bio-mecanice vicioase
• Tulburari de natura endocrina
• Greseli de pregatire (in cazul sportivilor)
• Diverse carente alimentare
Tratament prin recuperare medicala
(kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic)
Daca in timpul unei activitati obisnuite sau in cazul unui antrenament resimtiti brusc o durere ascutita localizata la nivelul umarului este foarte posibil sa fi suferit un traumatism al tendonului.
Nu ezitati sa mergeti cat mai repede la un control medical de specialitate, diagnosticarea tendinitei realizandu-se de regula prin radiografii, ecografie sau examen RMN!
Diagnosticata la timp si tratata corect, tendinita se recupereaza repede, pacientii putandu-si relua activitatile obisnuite.
Tratamentul tendinitei consta in repaus, cu administrarea antiiflamatoarelor pentru diminuarea durerilor. In cazul in care afectiunea se agraveaza (tendinita cronica sau ruptura tendinoasa) medicul ortoped poate lua decizia unei imobilizari gipsate sau a unei interventii chirurgicale.
Indiferent daca se impune sau nu imobilizarea, ori chiar interventia chirurgicala la nivelul umarului, pacientii trebuie sa urmeze un program personalizat de recuperare medicala, acesta incluzand sedinte de kinetoterapie, fizioterapie si masaj medical.
Recuperarea medicala vizeaza in principal:
• Diminuarea si eliminarea durerilor resimtite de pacient
• Cresterea mobilitatii articulatiei la nivelul umarului si a fortei musculare
• Prevenirea si combaterea inflamatiei locale
• Dezvoltarea tonusului musculaturii si a miscarilor complexe si dinamice la nivelul membrului superior
• Prevenirea aderentelor articulare
• Imbunatatirea circulatiei sangvine si a troficitatii locale
Pentru o recuperare cat mai buna este recomandat ca sedintele de kinetoterapie sa fie realizate in cabinetele specializate, sub indrumarea unui kinetoterapeut.
In prima faza elaborarea unui plan de exercitii de kinetoterapie are in vedere calmarea durerilor la nivelul umarului, prevenirea inflamatiilor si a hipotrofiei musculare. Mobilizarile realizate la limita suportabilitatii durerii le sunt de un mare ajutor pacientilor diagnosticati cu acest tip de afectiune, acestea diminuand durerile, in paralel cu marirea gradului de miscare in articulatie.
Gradual, sunt introduse in programul de recuperare si diverse miscari specifice pentru marirea flexibilitatii si a mobilitatii la nivelul articulatiei umarului, in paralel cu exercitii destinate intretinerii tonusului si a fortei musculare, prin contractii izometrice.
Ulterior sedintele de kinetoterapie includ si exercitii pentru cresterea si rezistentei musculare.
Pe langa kinetoterapie, programul de recuperare include si sedinte de fizioterapie, aceasta avand efecte benefice in calmarea durerilor si prevenirea inflamatiilor. Cu ajutorul curentilor de joasa frecventa, de medie frecventa, a curentilor interferentiali si a curentilor diadinamici pacientii resimt diverse efecte antalgice, antiinflamatorii, decontracturante, dar si vasculo-trofice.
Procedurile de laser terapie, ca si cele cu ultrasunete stimuleaza circulatia sangvina locala si secretia de lichid sinovial, cresc metabolismul celular si accelereaza procesul de vindecare.
Masajul este si el destul de important in recuperarea medicala, el putand fi realizat inca din primele ore de la declansarea afectiunii. Masajul cu gheata (crioterapia) are un puternic efect analgetic.
02-04-15
Centru recuperare medicala sector 4 3 5 6 1 2 Bucuresti

Exercitii de kinetoterapie tendinita la umar fizioterapie sector 4 3 2 si de intindere si tonifiere cronica a musculaturii, ca si exercitiile pentru consolidarea tendonului si recuperarea functionalitatii articulatiei sunt introduse treptat in programul de recuperare kinetoterapeutic.