Luxatia congenitala de sold
1. In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (kinetoterapie si masaj terapeutic pentru bebelusi, copii sau adulti diagnosticati cu luxatie de sold congenitala bilaterala (displazie), picior equin, talus valgus, picior plat, etc.
2. Efectuam sedinte de kinetoterapie la domiciliu sau masaj pentru bebelusi
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0766,735,404 sau 0722,555,112

Luxatia congenitala de sold (LCS), denumita in termeni medicali si displazia congenitala a articulatiei coxofemurale, reprezinta o dislocare a soldului unui nou – nascut. Afectiunea este mult mai des intalnita in cazul fetitelor.
Ea poate afecta fie un singur sold, fie ambele, ea fiind cauzata in principal de unele afectiuni ce pot aparea in timpul dezvoltarii articulatiei coxo-femurale a fatului. In cele mai multe cazuri, apare la ambele solduri, dar in situatia in care afectiunea este unilaterala, cel mai frecvent este luxat soldul stang.
Nu de putine ori LCS se poate datora si unei deplasari la nivelul articulatiei soldului, in care pot fi implicate diverse oase.
Este bine cunoscut faptul că articulatia coxofemurala este alcatuita din capul femural, care este articulat cu cavitatea acetabulara a osului coxal. Astfel, exista posibilitatea ca uneori capul femurului sa nu se fixeze corect, dar si ca portiunea coxala sa fie prea mult adancita, caz in care soldul se poate disloca mult mai usor din cauza articulatiei care devine exagerat de instabila.
Cauze
Cauzele exacte ale aparitiei nu sunt cunoscute, multi fiind insa specialistii care considera ca ea ar avea la origine probleme genetice, bebelusul diagnosticat avand in familie cazuri de persoane ce au dezvoltat luxatii.
Unii specialisti sunt de parere ca se poate datora si contracturilor musculare, cu precadere contracturii de la nivelul muschiului psoas, acesta fiind relaxat in perioada intrauterina. Se presupune ca extensia brusca si fortata a muschiului psoas ar putea produce o luxatie a capului femural.
Apare frecvent la:
• Bebelusii de sex feminin, care sunt mult mai predispusi sa dezvolte aceasta afectiune
• Bebelusii care se nasc dupa termen
• Nou – nascutii proveniti din sarcina gemelara
• Copii ce au astfel de antecedente familiale
• Bebelusii nascuti prin cezariana
• Copiii care la nastere au o greutate destul de mare
• Nou-nascutii care sunt foarte dezvoltati, comparativ cu mamele care sunt mai firave (disproportie materno-fetala)
Este remarcata imediat la nasterea copilului decatre medicul neonatolog sau dupa cateva saptamani. Exista insa si situatii in care afectiunea se observa doar in momentul in care bebelusul incepe sa faca primii pasi.
Simptome
• Bebelusul prezinta numeroase pliuri la nivelul interior al coapsei
• Mobilitatea si flexibilitatea copilului sunt destul de reduse
• Unul dintre piciorusele nou-nascutului poate fi uneori mai scurt decat celalalt
• La baie sau cand este imbracat bebelusul se poate remarca o oarecare imobilitate la nivelul soldului acestuia
• Pot aparea diverse modificari in talpa piciorusului
• Se poate sesiza un mers leganat sau chiar usor schiopatat, daca luxatia congenitala este localizata la nivelul ambelor solduri
Netratata la timp si corect, se poate agrava, in timp putand aparea numeroase complicatii ce pot avea consecinte nebanuite asupra dezvoltarii normale a copilului. Printre acestea se pot enumera deformari permanente la nivelul soldurilor, degenerari rapide ale articulatiilor soldurilor, osteoartrite si chiar diverse leziuni produse la nivelul circulatiei sangvine locale.
Diagnosticarea nu este deloc facila, pe langa examenul fizic fiind necesare si diverse investigatii de laborator, ecografii, radiografii si tomografii.
Multi sunt medicii care prefera ca la nastere sa-i faca nou-nascutului un test simplu la nivelul articulatiei soldului, indepartandu-i si apropiindu-i acestuia piciorusele flectate, manevre in timpul carora se pot remarca eventuale anomalii la nivelul soldului (cele mai frecvente fiind crepitatiile, care semnaleaza instabilitatea articulatiei soldului).
Diagnosticata din timp are sanse mari de recuperare totala.
Tratamentul si recuperarea medicala
In cazul in care bebelusul este diagnosticat, tratamentul initial este ortopedic, membrele inferioare ale copilului fiind fixate in pozitia departat, pentru corectarea pozitiei coxo-femurale.
Bebelusul este tinut cu coapsele in abductie si rotatie interna, in acest fel capul femural fiind centrat corect in cotil. Pentru evidentierea rezultatelor, se recomanda efectuarea unei radiografii lunare.
De asemenea soldul poate fi mentinut intr-o pozitie corecta cu ajutorul unei proteze, realizata special, ce este purtata de copil timp de cateva saptamani.
In situatia in care aceasta afectiune nu este diagnosticata din timp, ci abia cand copilul a inceput sa mearga, recuperarea acesteia este uneori mai dificila, in unele cazuri impunandu-se chiar si interventia chirurgicala pentru refacerea articulatiei soldului afectat.
Recuperarea medicala trebuie realizata doar in centrele medicale specializate, in acest fel existand garantia ca exercitiile efectuate cu bebelusul sunt corecte si adaptate atat gradului afectiunii, cat si varstei copilului.
Sedintele de kinetoterapie au scopul de a reface mobilitatea articulatiei coxo-femurale a copilului, avandu-se in vedere si reeducarea miscarilor de la nivelul soldului cu probleme. O atentie deosebita este acordata miscarii de flexie, miscarii de adductie, dar si miscarii de rotatie externa.
De asemenea, in timpul sedintelor de recuperare, kinetoterapeutul are in vedere si refacerea fortei musculare a copilului, fiind lucrati in principal muschii ortostatismului (muschiul fesier mare si mijlociu, tensorul fasciei lata), dar si muschii flexori, muschii rotatori externi (ce au un rol important in fixarea capului femural si stabilitatea posterioara), ca si muschii rotatori interni (ce sunt foarte importanti pentru a se reusi mobilizarea soldului in timpul mersului).

Alta metoda de tratament este masajul terapeutic care foloseste tehnici speciale de netezire, de framantare si frictiune, de tapotament, vibratii si unde specialistul reusind sa stimuleze musculatura zonei, in acelasi timp cu imbunatatirea circulatiei sangvine locale.
..
16-10-14
Clinica gimnastica luxatie congenitala de sold bebelusi masaj terapeutic unde sunt folosite metode si mijloace bine cunoscute si aplicate in toate cabinetele de specialitate in tari din Europa si SUA. Aceste mijloace sunt predate si la Universitatea de Educatia Fizica si Sport din Bucuresti sau la Universitatea de Medicina
De asemenea, exista si posibilitatea sa se datoreze unor traumatisme produse in timpul perioadei neonatale. Ea poate fi cauzata si de o stopare a dezvoltarii articulatiei soldului fatului in aceasta perioada, combinata cu pozitia in flexie si rotatie externa a coapselor.
Centru recuperare medicala sector 1 2 3 4 5 6 Bucuresti
Nu neglijati simptomele aparute si la cel mai mic semnal de alarma, nu ezitati sa va prezentati cu bebelusul dumneavoastra la medic, un control de specialitate putand confirma acest diagnostic. Diagnosticata precoce, afectiunea se poate trata cu succes, copilul putandu-se dezvolta normal, fara sechele.
Masaj luxatia congenitala de sold kinetoterapie la domiciliu bilaterala efectuat de catre un medic ortoped care a pus diagnostic in cel mai scurt timp dupa nasterea copilului cu simptome viziobile ochiometric si elaborarea planului de tratament pentru a avea rezultate remarcabile in primele momente dupa nastere