LUXATIA GLEZNEI TRATAMENT
1. In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic pentru pacienti diagnosticati cu luxatia de glezna, luxatia umarului, entorsa gleznei, fractura maleolara, scolioza, cifoza, hernie de disc etc.
2. Efectuam sedinte de kinetoterapie la domiciliu pentru pacienti nedeplasabili
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0766,735,404 sau 0722,555,112

Luxatia de glezna se produce in momentul in care o miscare brusca sau gresita a piciorului duce la intinderea si/sau ruptura ligamentelor. Ligamentele de la nivelul gleznei au rolul de a mentine in pozitia corecta oasele acesteia, ele stabilizand si protejand in acelasi timp articulatia in timpul miscarilor considerate atipice.
Ligamentele au o structura elastica, ele putandu-se intinde intre anumite limite, cu revenire la dimensiunea initiala, in timp. In momentul in care, urmare a unor traumatisme diverse, ligamentele sunt rupte, durerea care se resimte este una destul de severa.
Luxatia gleznei se mai poate produce si in timpul unor activitati fizice intense (de regula in cazul antrenamentelor sportive) sau la deplasarea pe un teren accidentat (cu suprafata denivelata), in cazul purtarii de incaltaminte necorespunzatoare.
Se datoreaza miscarilor spre lateral ale articulatiei, printre simptomele ce insotesc aceasta afectiune enumerand doar:
• Dureri acute
• Tumefiere rapida, ce poate fi localizata la nivelul gleznei sau al regiunii inferioare a piciorului
• Aparitia unei vanatai sau a unei decolorari in zona traumatizata
• Incapacitatea de deplasare
Netratata la timp si corespunzator, poate genera diverse complicatii, articulatiile fiind in acest caz cele mai afectate. Masurile corecte si tratamentul adecvat pot atenua simtitor durerile, prevenind in acelasi timp si instabilitatea pe termen lung.
In cazuri severe, ce sunt caracterizate prin dureri puternice si dificultate la mers, se impune de urgenta efectuarea unui control medical de specialitate, pentru a se exclude o eventuala fractura in zona traumatizata.
Tipuri:
In functie de severitatea traumatismului, luxatia gleznei poate fi de mai multe tipuri :
• Luxatia de glezna de tip I – se produce intinderea sau distrugerea partiala a ligamentului, cu pierderea partiala a mobilitatii. Glezna inca este functionala, ea putand suporta o anumita greutate, dar orice miscare este insotita de durere moderata. Se constata o anumita rigiditate, traumatismul putand fi insotit de aparitia unor umflaturi moderate
• Luxatia de glezna de tipul II – are loc o intindere destul de severa a ligamentelor, durerile resimtite de pacient sunt moderate spre severe, solicitarea gleznei fiind foarte dureroasa. In zona traumatizata se constata aparitia rigiditatii si a unor umflaturi, incheietura prezentand o instabilitate moderata
• Luxatia de glezna de tipul III – se produce o ruptura totala a ligamentelor, cu pierderea abilitatilor de miscare. Glezna prezinta o instabilitate crescuta, ea nemaifiind functionala (interventia chirurgicala este inevitabila in aceasta situatie). Acest tip de luxatie genereaza o durere initiala destul de severa, dupa care urmeaza o ameliorare totala a acesteia. In zona pot fi remarcate cu usurinta umflaturi majore
Glezna prezinta o instabilitate crescuta, ea nemaifiind functionala (interventia chirurgicala este inevitabila in aceasta situatie). Acest tip de luxatie genereaza o durere initiala destul de severa, dupa care urmeaza o ameliorare totala a acesteia. In zona pot fi remarcate cu usurinta umflaturi majore
Diagnosticul poate fi pus doar de catre un medic ortoped, pentru excluderea unei potentiale fracturi in zona gleznei fiind necesar un examen radiologic.
Cu cat tratamentul este inceput mai devreme cu atat durerile resimtite sunt mai mici, iar tumefierea tesuturilor moi va fi mai limitata.
Tratamentul clasic recomandat este cunoscut in limbajul de specialitate drept RICE, respectiv R(est)I(ce)C(ompression)E(levation) :
• Rest - repausul imediat al zonei traumatizate
• Ice - gheata aplicata indirect pe piele, prin intermediul unor pungi de plastic (ajuta la reducerea inflamatiilor)
• Compression - compresie cu un bandaj elastic
• Elevation – ridicarea piciorului traumatizat deasupra nivelului inimii (de regula pe o perna mai mare), in intervalul de 48 de ore de la producerea luxatiei
Specialistii recomanda aplicarea RICE cat mai devreme de la producerea traumatismului, pentru reducerea durerilor si o vindecare cat mai rapida.
Gheata poate fi aplicata la intervale de 3-4 ore, timp de 15-20 de minute, dar fara a atinge pielea, putandu-se utiliza pungi umplute cu gheata.
Pentru reducerea edemului si a durerii, dar si pentru stabilitate, nu uitati sa va infasurati glezna traumatizata in bandaje elastice sau glezniere, atat ziua cat si noaptea !
Cele mai predispuse accidentare sunt persoanele care au mai suferit luxatii anterioare, cele care manifesta o predispozitie in a calca cu piciorul stramb, dar si cele ai caror muschi sunt slabiti.

Recuperare medicala luxatie de glezna
Tratamentul incepe cu repausul si ridicarea piciorului traumatizat deasupra nivelului inimii, aceste doua masuri ducand la diminuarea considerabila a durerilor resimtite. De asemenea, pentru controlul inflamatiei si al durerii, se pot administra diverse medicamente antiinflamatoare.
Programul de recuperare medicala personalizat, realizat in cadrul unui cabinet de specialitate, va ajuta sa va reluati activitatile zilnice mult mai devreme, imbunatatindu-va si starea generala.
Recuperarea medicala, incluzand gimnastica medicala (kinetoterapie), masajul terapeutic si fizioterapia (electroterapie, ultrasunete si terapia prin laser) trebuie inceputa cat mai devreme.
Diversele exercitii de recuperare, realizate sub indrumarea unui kinetoterapeut, vor reduce durerea resimtita in zona gleznei, dar si inflamatiile, prevenind in acelasi timp si eventualele complicatii ce ar putea sa apara. De asemenea, tehnicile kinetoterapeutice au rolul de a mentine ridicata mobilitatea gleznei, stimuland in acelasi timp circulatia sangvina, dar si metabolismul.
Initiate in primele zile de la suferirea traumatismului, exercitiile au un rol esential in recuperarea functionalitatii si stabilitatii gleznei, ele prevenind si aparitia unor viitoare traumatisme.
Indiferent ca sunt miscari active sau miscari controlate (fara rezistenta), acestea au un rol esential in :
• Tonifierea musculaturii zonei – cu efecte imediate asupra stabilitatii articulatiei
• Flexibilitate – exercitiile de flexibilitate si intinderea usoara a muschilor determina reducerea durerilor, dar si mentinerea flexibilitatii musculare si a elongatiei
• Rezistenta si mobilitatea articulatiei
In paralel se recomanda si sedintele de fizioterapie (electrostimulare si terapia cu ultrasunete), pentru diminuarea inflamatiei si eliminarea durerilor.
Dupa disparitia durerilor, gama exercitiilor de recuperare poate fi extinsa, rolul acestora fiind acela de crestere a mobilitatii si rezistentei gleznei.
Nu uitati ca cea mai buna metoda pentru a evita o accidentare este chiar la indemana dumneavoastra! Exercitiile specifice pentru mentinerea fortei si a tonusului muscular, dar si cele pentru cresterea flexibilitatii, efectuate corect si regulat, va ajuta sa preveniti eventualele traumatisme.
Aveti intotdeauna grija la suprafata pe care alergati ori va deplasati si purtati incaltaminte adecvata! De asemenea nu faceti exercitii fizice sau alte activitati de efort fara o incalzire prealabila!
10-10-14
Centru recuperare medicala Bucuresti sector 3 4 5 6 1 2
In functie de modul cum vrem sa rezolvam aceasta problema adica luarea unor masuri preventive pentru stoparea accidentari la nivelul membrului inferior este recomandat in primul rand un repaus total si dupa accea se iau medicamente si se folosec alte mijloace de exercitii