FRACTURA DE TIBIA TRATAMENT
1. In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic pentru pacienti diagnosticati cu fractura de tibie, fractura de peroneu, luxatie de de sold, intindere ligamentara, ruptura musculara, entorsa de glezna, epicondilita etc.
2. Efectuam sedinte de kinetoterapie la domiciliu pentru pacienti nedeplasabili
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0766,735,404 sau 0722,555,112
Fractura de tibie este destul de frecventa, de cele mai multe ori ea fiind asociata si cu o fractura a peroneului. Tibia, denumita uneori si fluierul piciorului, este osul care face legatura dintre glezna si genunchi, el fiind considerat ca fiind al doilea mare os al corpului.
Tibia este voluminoasa, situata pe fata interna a gambei, ea articulandu-se in partea de sus cu femurul (pentru formarea genunchiului), iar in partea de jos cu peroneul si cu astragalul (la articulatia gleznei).
Fracturile tibiei pot fi :
• Fracturi directe – apar in cazul accidentelor, ele producandu-se in locul de impact al fortei mecanice
• Fracturi indirecte – se intalnesc mai frecvent in accidentele sportive, ele producandu-se in locuri diferite de zona de impact a agentului traumatic
Tratamentul depinde foarte mult de localizarea fracturii. Astfel, fractura platoului tibial (fractura extremitatii superioare a tibiei), ca si fractura lui Dupuytren (fractura extremitatii inferioare) afecteaza serios articulatia, motiv pentru care reconstituirea anatomica a suprafetelor articulare se poare realiza prin reducerea chirurgicala.
In cazul fracturii de diafiza (partea mediana a tibiei), care deseori este insotita si de o fractura a peroneului, reducerea se poate realiza si manual.
De asemenea si refacerea depinde de localizarea acesteia, o fractura izolata a extremitatii superioare sau inferioare a tibiei consolidandu-se in 45 de zile, in vreme ce fractura diafizei necesita 90 de zile pentru recuperare.
Fracturile platoului tibial sunt destul de grave, caracterul lor articular putand afecta mobilitatea si stabilitatea genunchiului. Si tratamentul in acest caz este destul de dificil, fragmentele osoase fiind destul de moi, spongioase si deci dificil de fixat.
De cele mai multe ori fracturile platoului tibial se produc printr-un traumatism indirect de compresiune, forta generatoare putandu-se manifesta longitudinal pe axul piciorului (cum este cazul unei caderi de la inaltime) sau lateral (printr-un soc produs pe fata laterala a genunchiului).
Traumatismul lateral este cel mai des intalnit (mai ales in cazul accidentelor de masina), mecanismul fiind cunoscut in literatura de specialitate drept valgus sprijinit (tensionarea ligamentului colateral care antreneaza infundarea condilului femural extern). Ca urmare a acestei actiuni, codilul femural extern fractureaza platoul tibial lateral.
Fracturile platoului tibial pot produce diverse tipuri de leziuni anatomice cum ar fi :
• Fracturi de separare – se detaseaza o parte din suprafata articulara
• Fracturi de tasare - condilul femural infunda o zona a platoului lateral, care capata aspectul unui mozaic de fragmente osteo-cartilaginoase
• Fracturi mixta – cele mai des intalnite – un fragment separat lateral se asociaza cu o zona tasata in vecinatatea spinelor tibiale
Tratamentul chirurgical vizeaza reducerea corecta a fragmentelor, pentru a se restabili suprafata articulara de rulare-alunecare, dar si pentru refacerea unghiului dintre suprafata articulara si unghiul diafizei (90 de grade), aceasta reprezentand garantia stabilitatii genunchiului si a incarcarii simetrice a celor doua platouri.
Tratamentul chirurgical implica insa si cateva complicatii, printre acestea mentionand leziunea nervului sciatic, tromboembolia, dar si infectia urmata de oseto-artrita, care este cea mai periculoasa.
Fracturile de diafiza (partea mediana a tibiei), sunt deseori insotite si de o fractura a peroneului. Ele sunt considerate destul de grave in cazul in care sunt insotite de leziuni cutanate intinse, cand are loc o suprainfectie a focarului sau cand se produc leziuni vasculare.
Mecanismul de producere al acestor tipuri de fracturi poate fi :
• Direct - se produce la impact (in cazul accidentelor de masina), ea putand fi deseori deschisa, insotita de leziuni cutanate ce pot fi mai mult sau mai putin grave
• Indirect - se produce la distanta de locul de impact (de exemplu prin torsiunea brusca, cu glezna imobilizata, precum in cazul accidentelor la schi). In acest caz fractura este de tip spiroid, ea fiind rareori deschisa.
Fractura prin flexie se produce printr-un mecanism indirect, piciorul fiind fixat pe sol, in timp ce corpul este proiectat in urma unui impact posterior sau lateral.
Fractura de tibie, indiferent de localizarea acesteia, poate genera diverse complicatii cum ar fi :
• Infectiile – apar in cazul in care in urma traumatismului suferit s-a produs o fractura deschisa
• Pseudoartroza – datorata unei proaste consolidari osoase
• Calus vicios - generat de consolidarea intr-o pozitie vicioasa
Tratamentul si recuperarea medicala
Tratamentul depinde atat de tipul acestora, cat si de localizare. Astfe, in cazul fracturilor fara deplasare se impune doar imobilizarea pacientului, in vreme ce fracturile de tibie cu deplasare imobilizarea se poate face abia dupa o reducere prealabila.
Deplasarea unei fracturi depinde atat de mecanismul de producere al acesteia, cat si de tipul fracturii.
Tratamentul urmareste in principal consolidarea, fara a expune pacientul la eventuale riscuri, cel mai mare dintre acestea fiind infectia, ce se poate localiza in focarul fracturii. De asemenea tratamentul are in vedere si mentinerea functionalitatii membrului inferior afectat, cu recuperarea completa cat mai rapida.
Tratamentul ortopedic, cu reducerea fragmentelor urmate de imobilizarea gipsata se poate realiza numai in cazul fracturilor de tibie stabile, cu traiect transversal.
Indiferent de tipul fracturii de tibie, de mecanismul de producere al acesteia sau de tratamentul ortopedic ales, recuperarea medicala este esentiala pentru redobandirea functionalitatii complete a membrului inferior afectat, motiv pentru care este recomandat ca aceasta sa fie facuta in centrele medicale de specialitate.
Pentru accelerarea procesului de vindecare este important ca sedintele de kinetoterapie sa inceapa cat mai devreme, in perioada de imobilizare avandu-se in vedere evitarea edemelor si resorbtia acestora, prin asigurarea drenajului venolimfatic.
Programul de recuperare medicala include si exercitii de mobilizare, in acest fel prevenindu-se aparitia escarelor de decubit, a redorilor articulare, dar si a hipotrofiei musculare.
Mobilizarea pacientului se realizeaza prin diverse contractii musculare izometrice, dar si prin contractii izodinamice ce vor fi realizate gradual cu rezistenta.
Pe langa acestea in timpul programului de gimnastica medicala personalizat se urmareste si imbunatatirea considerabila a mobilitatii articulare, cu prevenirea redorilor dar si a laxitatii articulare. Pentru aceasta se realizeaza diverse exercitii active, asistate de kinetoterapeut, dar si exercitii cu rezistenta, urmate de intinderea tesuturilor conjunctive prin tehnicile specifice de stretching.
In plus, exercitiile specifice de kinetoterapie urmaresc si tonifierea musculaturii, cu stimularea circulatiei sangvine.
Combaterea durerilor, dar si a inflamatiilor poate fi realizata si prin intermediul procedurilor de fizioterapie, un rol important avandu-l si electroterapia, prin curentii diadinamici de frecvente diferite, galvanizarile, ca si ultrasunetele.
Masajul terapeutic este si el indicat initial fiind permis doar masajul usor al piciorului si al gambei, la distanta de locul de producere al fracturii. Prin masaj se obtine calmarea semnificativa a durerilor, prevenindu-se contracturile musculare si imbunatatindu-se circulatia sangvina.
13-06-14
In Facultate de kinetoterapie fractura de tibie masaj este o materia care este predata de cei mai buni profesori care au cunostinte medicale dar si cunostinte din psihologie si pedagogie. Din lipsa de personal orice clinica din tara trebuie sa aiba rabdare dupa fiecare sustinere de licenta si sa fie foarte bine pregatite. In ziua de azi este foarte greu sa gasim un medic de familie care are contract cu CASMB si terapia sa fie gratis.