Gimnastica Pilates
Gimnastica Pilates, aparuta relativ recent in tara noastra, este considerata de specialisti ca fiind una dintre cele mai eficiente metode de intretinere si tonifiere a organismului.
Pilates este la indemana oricui (copii, adulti, persoane varstnice, femei insarcinate), indiferent de gradul de pregatire si intretinere fizica.
Gimnastica Pilates are efecte benefice la nivelul asa numitului "cordon de forta al organismului", respectiv spate-abdomen-fesieri, ea marind rezistenta fizica, tonifiind musculatura, crescand mobilitatea articulara si imbunatatind considerabil respiratia, digestia si circulatia.
Ce este Pilates ?
Apreciata de medici si fiziokinetoterapeuti pentru efectele benefice pe care le are asupra organismului, gimnastica Pilates, considerata ca fiind cea mai atractiva forma de pregatire si intretinere fizica, este practicata de milioane de oameni din intreaga lume.
Cunoscuta si practicata de peste 100 de ani, gimnastica Pilates a fost conceputa de Joseph Pilates (1883-1967), considerat a fi un precursor al culturismului. Initial, Pilates si-a dorit sa puna la punct un sistem revolutionar pentru tratarea diverselor afectiuni si probleme medicale, el studiind diverse tehnici de antrenament fizic si concepand numeroase aparate speciale, cu ajutorul carora pacientii isi recapatau mult mai rapid forta fizica si starea de bine.
In urma numeroaselor cercetari efectuate, Joseph Pilates a ajuns la concluzia ca intre sanatatea fizica si cea mentala exista o stransa interdependenta, organismul avand zilnic nevoie de miscare pentru a functiona la parametri maximi.
De altfel, aparatele concepute si dezvoltate de Pilates, ca si teoria privind stransa dependenta dintre controlul mental al miscarilor si exercitiile fizice au avut un rol esential in dezvoltarea gimnasticii medicale si in perfectionarea asa numitelor exercitii corective.
Toate metodele concepute si dezvoltate de Joseph Pilates sunt aplicate astazi de catre kinetoterapeuti, acestea generand rezultate spectaculoase in recuperarea medicala.
Principiile Pilates
Joseph Pilates a evidentiat, in cadrul teoriei pe care a elaborat-o si dezvoltat-o de-a lungul carierei sale, sase principii de baza, acestea reprezentand fundamentul tuturor exercitiilor incluse in programul de gimmastica Pilates : respiratia, controlul si concentrarea miscarilor, centrarea, precizia si fluenta miscarilor.
Respiratia - reprezinta elementul fundamental in gimnastica Pilates, pentru rezultate maxime impunandu-se inspirare si expirare profunda. Pe toata perioada executarii exercitiilor, se expira pe efort si se inspira la revenire, concentrarea fiind maxima nu pe diafragma, ci pe partile laterale si inferioare ale plamanilor. In acest fel organismul primeste cantitatea maxima de oxigen, fara nici un fel de restrictii din partea muschilor abdomenului, care sunt incordati. De altfel, pentru directionarea cat mai corecta a fluxului de oxigen in plamani, se executa diverse exercitii de contractare si marire a cutiei toracice, cu inspirare pe nas si expirare pe gura.
Concentrarea si controlul miscarilor - Gimnastica Pilates pune un accent deosebit pe concentrare, esential fiind modul de executare al unui exercitiu. Pentru rezultate maxime este vital sa te concentrezi pe executia lenta a fiecarei miscari, detinand in acelasi timp controlul muscular. Exercitiile de gimnastica te ajuta sa preiei si sa detii tu controlul asupra organismului tau si nu sa te lasi condus de acesta.
Centrarea - Metoda Pilates promoveaza conceptul "centrului sau nucleului de forta" - abdomen, spate inferior si superior, solduri, fese, coapse – prin acesta trecand toate energiile dezvoltate de organism. Astfel, pentru un control cat mai eficient asupra corpului, este esential ca toate miscarile sa porneasca din "centru", spre membre.
Precizia si fluenta miscarilor - In Pilates este recomandat ca miscarile sa fie realizate cat mai corect, cu precizie. Specialistii sustin ca este de preferat o singura miscare corecta, in locul a zeci de miscari incorecte, necontrolate.
Rezultatele maxime se obtin prin concentarrea energiei asupra exercitiului executat, eleganta si fluenta miscarilor efectuate in cadrul sedintelor de gimnastica marind considerabil rezistenta si forta organismului.
De ce sa practicati gimnastica Pilates?
- Pentru ca aceasta reprezinta cea mai buna si usoara metoda prin care va puteti tonifia musculatura intregului corp, marind in acelasi timp si mobilitatea si flexibilitatea articulara
- Pentru ca Pilates va confera in scurt timp o postura corecta si eleganta, brate puternice un abdomen ferm si fesieri de invidiat
- Metoda nu se bazeaza pe cantitate, ci pe calitate, toate miscarile realizandu-se lent, controlat, in stransa legatura cu respiratia. De alfel, statisticile au demonstrat ca, practicate cu regularitate, exercitiile Pilates amelioreaza circulatia sangvina si maresc capacitatea pulmonara.
- Pentru ca exercitiile pot fi adaptate oricand in functie de necesitatile practicantilor
- Programul de exercitii poate fi practicat cu usurinta si de persoanele varstnice care isi doresc cresterea rezistentei organismului fara eforturi excesive. Gimnastica practicata cu regularitate, cu cresterea gradata a gradului de dificultate al exercitiilor creste mobilitatea articulatiilor si rezistenta oaselor, restabilind in acelasi timp si echilibrul si controlul mental al persoanelor trecute de prima tinerete.
- Metoda Pilates este ideala in cazul femeilor insarcinate, exercitiile ajutandu-le sa se mentina in forma, dar si sa se concentreze asupra respiratiei si sa-si mentina corecta postura corpului.
- De asemenea, gimnastica practicata cu regularitate dupa nastere le ajuta pe proaspetele mamici sa-si recapete intr-un timp record silueta, dar si tonusul musculaturii abdomenului, spatelui ori muschilor fesieri
- Metoda nu ii epuizeaza pe practicanti, asa cum fac restul programelor de exercitii, Dupa o sedinta de Pilates esti mai energizat, mai linistit, mai echilibrat.
Studiile recente au demonstrat faptul ca gimnastica Pilates nu reprezinta doar o metoda prin care oricine isi poate imbunatati conditia fizica, tonificandu-si si dezvoltandu-si musculatura, cu imbunatarirea considerabila a circulatiei sangvine. In combinatie cu respiratia si realizate corect, exercitiile Pilates sunt ideale in recuperarea medicala, fizica si psihica.
Prin gimnastica Pilates se poate lucra controlat asupra fiecarei parti a corpului, concentrarea asupra exercitiilor fiind esentiala pentru obtinerea rezultatelor dorite.
In cadrul proceselor de recuperare medicala specialistul este cel care stabileste care sunt grupele musculare cu probleme si exercitiile ce duc la diminuarea semnificativa a acestora. Metoda Pilates este des folosita de kinetoterapeuti in recuperarea medicala a afectiunilor coloanei vertebrale sau a leziunilor musculare, cu rezultate spectaculoase. In functie de problemele fiecarui pacient in parte, de conditia fizica si de capacitatea de concentrare, specialistul stabileste un program de exercitii Pilates personalizate, acestea fiind efectuate sub stricta supraveghere.
Gimnastica Pilates ne ajuta in procesul de refacere al organismului, exercitiile executate corect tonificandu-ne musculatura generala si marindu-ne elasticitatea musculara, rezistenta si forta fizica.
Pe langa toate acestea, nu trebuie neglijat nici efectul pe care il au exercitiile Pilates asupra echilibrului nostru mental.
In concluzie, daca va doriti mentinerea starii de sanatate, daca vreti sa fiti energizat si sa aveti un corp tonifiat si o musculatura bine definita, daca nu vreti sa va pierdeti mobilitatea articulara odata cu inaintarea in varsta, daca vreti sa scapati usor si repede de tensiunea si stresul cotidian, nu ezitati sa practicati gimnastica Pilates! Dar nu oricum si oriunde, ci in centrele medicale specializate, unde veti beneficia de tot sprijinul si ajutorul specialistilor in domeniu!
Milioane de oameni din intreaga lume s-au convins deja de beneficiile acesteia!
01-10-14
Orice program de gimnastica inclusiv si acest program de gimnastica Pilates trebuie efectuat in cadrul legal sub stricta supraveghere de un kinetoterapeut bun sau medic bun intr-un spital, centru sau cabinet de kinetoterapie specializat.
Programele cu exercitii dinamice sau statice pot fi facute in diferite tipuri de pozitii (decubit dorsal, decubit ventral, decubit lateral, atarnat pe spalier si asezat)
Centru recuperare medicala Bucuresti sector 3 4 2 1 5 6
Aceste exercitii de gimnastica Pilates nu se pot face acasa ca pacientul (gravida) nu poate singura sa stie ce este bine sa faca si ce nu. Recomandarea noastra este sa va adresati unui specialist care se va ocupa de dvs.