Paraplegie / Parapareza spastica Tratament
1. In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (gimnastica medicala - kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic pentru pacienti diagnosticati cu parapareza spastica, parapareza flasca, paraplegie, hemiplegie, hemiplegie, accident vascular cerebral, infirmitate motorie cerebrala etc.
2. Efectuam sedinte de kinetoterapie la domiciliu si masaj la domiciliu pentru pacienti nedeplasabili
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0766,735,404 sau 0722,555,112
Parapareza apare ca urmare a lezarii maduvei spinarii, ea determinand paralizia membrelor inferioare, dar si diverse tulburari de sensibilitate sau tulburari sfincteriene.
Pacientul poate fi recunoscut dupa pierdera partiala a functiei motorii la nivelul picioarelor, mersul acestuia fiind uneori destul de dificil, cu pasii mici si tarati. Membrele inferioare sunt in extensie si adductie, fapt ce determina un mers asa numit ‘cosit’ bilateral, ce uneori se realizeaza doar pe varful picioarelor.
Boala poate fi spastica sau flasca. Spasticitatea este frecvent remarcata in compresiuni medulare, in traumatisme, in leconevraxite sau in rani ale rahisului la persoanele mai in varsta.
De cele mai multe ori parapareza sa apara ca urmare a unor leziuni intraspinale produse la nivelul sau sub nivelul coloanei toracice superioare, in vreme ce paraplegiile se pot datora lezarii neuronului motor central sau periferic.
Deficitul de neuron motor central, ce este caracteristic, poate fi de multe ori insotit si de o anumita amorteala a membrului inferior, de un tonus scazut, de absenta reflexelor tendinoase, de incontinenta urinara (dar si fecala).
In functie de origine, poate fi:
- traumatica,
- degenerativa,
- de origine vasculara,
- generata de compresiunea medulara,
- datorata unor tumori centrale,
- cauzate de fenomene inflamatorii ori dismetabolice.
Dintre afectiunile care pot determina aparitia paraparezelor pot fi enumerate tromboza venoasa corticala, ischemia arterei cerebrale anterioare, hidrocefalia acuta, dar si tromboza sinusului sagital superior. Mai rar, parapareza poate fi generata de o polineuropatie acuta demielinizanta sau de o miopatie.
Tot prin leziune la nivel neuromuscular se poate instala si parapareza flasca acuta, cu compresiunea cozii de cal, afectiunea putand fi generata de lezarea nervilor lombosacrati, de infarct medular acut, de prolaps de disc, de mielita, de stenoza de canal, de hipokalemie sau de diverse tumori.
La randul ei, parapareza flasca de tip cronic este tot o leziune neuromusculara ce poate fi cauzata de diverse traumatisme nervoase, de miopatii sau de neuropatii periferice. De asemenea, din cauza unor afectiuni ale neuronului motor, ale ataxiei Friedrich sau ale parezei tabetice se poate semnala si absenta reflexului rotulian si al celui achilian.
Pareza unilaterala poate aparea in cazul unui accident vascular cerebral, ea putand fi determinata si de diabetul zaharat, de discul prolabat, de paralizia nervului peroneal comun sau de scleroza multipla.
Tot scleroza multipla poate fi si cauza declansarii paraparezei spastice cronice, leziunea musculara ce mai pot fi generata si de diverse afectiuni ale neuronului motor, de un deficit de vitamina B 12, sau de o degenerescenta subacuta combinata a maduvei spinarii.
Tratament prin recuperare medicala
In cazul in care ati fost diagnosticati cu parapareza trebuie sa stiti ca cel mai important pentru dumneavoastra este ca tratamentul de recuperare sa inceapa cat mai devreme. In acest fel si rezultatele obtinute vor fi pe masura asteptarilor. Cele mai eficiente in acest caz sunt kinetoterapia, fizioterapia si masajul terapeutic, care trebuie realizate in centrele medicale specializate, pentru o eficienta maxima.
Obiectivele recuperarii medicale sunt in stransa dependenta cu stadiile in care se afla pacientul, respectiv:
• Stadiul I – Se are in vedere prevenirea escarelor, prevenirea tromboemboliei, in paralel cu asigurarea respiratiei diafragmatice corecte si cu asigurarea drenajului bronsic. Pentru aceasta sunt ideale posturari periodice, exercitii specifice de respiratie si diverse miscari pasive
• Stadiul II – Se vizeaza in special reeducarea pacientului pentru pozitia sezand, in paralel cu reeducarea intestinului si a vezicii urinare
• Stadiul III – Se urmareste renuntarea treptata a pacientului la scaunul cu rotile si pregatirea acestuia pentru pozitia de ortostatism si mers
• Stadiul IV – Obiectivul principal consta in reeducarea mersului, la inceput sustinut, iar ulterior independent
Prin recuperare medicala se urmareste atat reeducarea sesibilitatii pacientului, cat si reeducarea motorie.
Sedintele de masaj sunt recomandate pentru recuperarea pacientilor diagnosticati cu parapareze, ele avand efecte benefice in tratamentul leziunilor de tip neuro-muscular, respectiv efecte analgetice si trofice, dar si efecte de stimulare si de decontracturare.
Si sedintele de fizioterapie (cu laserterapia, termoterapia, crioterapia si electroterapia) le sunt de un real ajutor persoanelor ce sufera de parapareza, prin intermediul curentilor diadinamici, interferentiali, de medie si de joasa frecventa fiind obtinute efecte analgezice, relaxante, stimulante si trofice.
Kinetoterapia se poate realiza inca din primele zile de la diagnosticare, prin imtermediul sau reusindu-se prevenirea escarelor, echilibrarea tonusului muscular, prevenirea contracturilor si a retracturilor (la nivelul soldului si al genunchilor), mentinerea amplitudinii normale de miscare in fiecare articulatie, reeducarea cat mai devreme a pozitiei de ortostatism, dar si recuperarea mersului (ce poate avea diferite grade, in functie de nivelul traumatismului suferit sau al cauzei care a generat afectiunea).
Este bine cunoscut faptul ca orice leziune de tip neuromuscular ce afecteaza membrele inferioare are efecte negative si pentru restul corpului, cea mai vizata fiind coloana vertebrala. Tocmai de aceea, prin tehnici si metode specifice, kinetoterapia urmareste facilitarea centrala si periferica a activitatii neuro musculare.
In prima faza se are in vedere diminuarea si calmarea durerilor, din cauza carora se instaleaza si impotenta functionala. Nici musculatura afectata de leziunile neuromusculare nu este uitata in cadrul sedintelor de kinetoterapie, aceasta fiind tonifiata prin metode specifice. In cazul in care sunt semnalate si tulburari diverse de echilibru, kinetoterapeutul are in vedere cresterea echilibrului, cu imbunatatirea coordonarii miscarilor si reeducarea sensibilitatii.
In prima faza, kinetoterapeutul (ce trebuie sa fie unul bine pregatit si cu experienta in domeniu) incepe reeducarea pacientului (chiar daca acesta este la pat), prin mobilizari pasive ale segmentelor afectate de parapareze pe posturari, astfel reusindu-se eventualele pozitii vicioase ce se pot instala. Prin diversele mobilizari active realizate de catre specialist se are in vedere atat mentinerea tonifierii musculaturii de la nivelul membrului superior si a trunchiului superior, cat si tonifierea si ameliorarea mobilitatii controlate a trunchiului inferior. In paralel se realizeaza si diverse exercitii de respiratie pentru antrenarea diafragmului si evacuarea bronsica.
In momentul in care se trece la reeducarea pacientului in pozitia ‘asezat’ se realizeaza numeroase exercitii si mobilizari active ce au rolul de a mentine in pozitie corecta (dreapta) trunchiul pe bazin (extensie pe bazin) din pozitia asezat lungit, cu deplasarea atat a bazinului, cat si a membrului inferior afectat din pozitia sezand alungit.
Exercitiile realizate cu pacientul de catre kinetoterapeut sunt menite sa-i creasca acestuia forta musculara la nivelul membrului superior, fiind vizata adductia umerilor si muschii triceps brahial, marele dorsal, marele pectoral, marele dintat si marele rotund.
In paralel se realizeaza diverse exercitii pentru stimularea musculara la nivelul membrelor inferioare, pacientul fiind obisnuit cu transferul din pat pe scaunul cu rotile.
In faza a doua a recuperarii se incepe pregatirea pentru pozitia de ortostatism si mers, cu imbunatatirea controlului asupra balansului trunchiului si cresterea activitatii voluntare la nivelul membrului inferior afectat. Astfel, pentru stimularea activitatii muschiului tibial anterior si a muschiului psoas, kinetoterapeutul are in vedere diagonala II –flexie Kabat, iar pentru activarea muschiului fesierul mare si a muschiului tibial posterior se lucreaza pe diagonala II extensie. Pentru muschiul cvadriceps specialistul lucreaza dupa ambele metode.
15-12-14
Centru recuperare medicala Bucuresti sector 1, 2, 3, 5, 4, 6
Pe langa acesta mai poate fi determinata si de diversele traumatisme ale coloanei vertebrale inferioare, de o hernie de disc, de diverse metastaze intraspinale lombare.
In cazu pacientul este considerat apt sa treaca la programul de recuperare vizand pozitia de ortostatism si mersul doar in momentul in care acesta poate sa-si mentina echilibrul in pozitia asezat, avand ochii inchisi si bratele intinse drept inainte.
Nu neglijati inca din primele zile de la instalarea acestora ! Inceputa precoce, ea poate diminua considerabil efectele pe care boala le-a cauzat organismului dumneavoastra !
Exercitii parapareza spastica recuperare prin kinetoterapie