FRACTURA DE FIBULA (PERONEU) TRATAMENT
1. In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic pentru pacienti diagnosticati cu fractura de peroneu (fibula), fractura de tibie, luxatie de de sold, entorsa de glezna, entorsa pumnului, menisc, intindere ligamentara, tendinita etc.
2. Efectuam sedinte de kinetoterapie la domiciliu pentru pacienti nedeplasabili
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0766,735,404 sau 0722,555,112
Fractura de fibula (fractura de peroneu) este, alaturi de fractura de tibie, una dintre cele mai frecvente tipuri de fracturi si sunt semnalate mult mai des in cazul barbatilor adulti, marea majoritate a acestora datorandu-se unor accidente rutiere sau de munca. Netratate corect, pot genera sechele cu consecinte destul de serioase la nivelul membrelor inferioare si nu numai.
Fibula este un os lung, amplasat pe fata externa a gambei, paralel cu tibia. De fibula este inserat ligamentul colateral extern si tendonul muschiului biceps femural, osul articulandu-se in partea superioara cu tibia, in cea inferioara fiind legat si de astragal.
Sunt rezultatul actiunii unui traumatism indirect, mecanismul producerii acestora fiind fie prin torsiune, fie prin indoire (sau inflexiune). Datorate unui impact direct se produc de regula in urma unui soc violent, ele fiind de cele mai multe ori transversale. Acest tip de afectiune ce deseori pot fi deschise, sunt insotite de diverse leziuni cutanate, a caror gravitate depinde de forta de impact.
Fibula, prin extremitatea sa inferioara, ce este denumita maleola externa, are un rol important in stabilitatea gleznei. Si tocmai de aceea este foarte important ca orice traumatism la nivelul peroneului sa fie tratat cu seriozitate, in caz contrar putand aparea complicatii.
Tratamentul fracturilor de fibula depinde de natura acestora, dar si de localizare.
In cazul fracturile inferioare ale fibulei, acestea pot fi :
• Fracturi simple – provocate prin smulgere. Acestea se datoreaza entorselor grave ale gleznei, care genereaza o dezinsertie a ligamentelor laterale
• Fracturi complexe – fracturile ce afecteaza si extremitatile inferioare ale tibiei sau maleola interna. In aceste situatii, pentru refacerea articulatiei gleznei se impune o interventie chirurgicala ce are ca principal scop reatasarea fragmentelor osoase
Daca fractura se produce la nivelul partii mediane a fibulei si ea este izolata, se impune o imobilizare a gambei. In situatia in care fractura este insotita si de o fractura a tibiei, tratamentul implica doar tibia.
De cele mai multe ori fracturarea extremitatii superioare a peroneului este insotita si de fracturarea platoului tibial (extremitatea superioara a tibiei), caz in care de asemenea nu se trateaza decat fractura de tibie.
In cazul fracturilor produse printr-un mecanism indirect de torsiune, la nivelul fibulei se produce un tramatism spiroid – fractura Maisonneuve. In aceste situatii, pentru ca fractura poate si asociata cu cea a maleolei tibiale, se impune un examen radiologic amanuntit, pentru stabilirea corecta a diagnosticului.
In practica, deseori se mai intaleste si asa numita fractura de oboseala (fractura de stres) a fibulei, la care sunt predispusi in special alergatorii. Zona de localizare in cazul acestei tip de fractura este deasupra articulatiei tibiofibulare distale.
Existenta unei fracturi la nivelul peroneului poate fi recunoscuta cu usurinta prin simptomele caracteristice :
• Dureri ascutite intr-un punct fix, cu acutizare in momentul mobilizarii, dar si la palpare
• Imposibilitatea de mobilizare a membrului inferior afectat
• Deformarea zonei de traumatizare
• Echimoze, edem, tumefactie
• Cresterea temperaturii la nivel local
Fracturile de fibula pot fi uneori insotite si de diverse leziuni cutanate, care pot fi doar contuzii usoare sau escoriatii sau zdrobiri ori smulgeri cutanate.
Indiferent daca fractura este cu sau fara deplasare, pacientul resimte dureri destul de puternice la nivelul membrului afectat, care se acutizeaza la orice tentativa de sprijinea greutatii pe acesta.
Recuperare fractura de peroneu
In prima faza, pentru reducerea durerilor si a inflamatiei ce pot fi semnalate ca urmare a traumatismului suportat de fibula, pot fi administrate antialgice orale. Eventualul edem semnalat la nivelul membrului inferior afectat poate fi redus prin masaj usor si exercitii active, asistate de un kinetoterapeut.
Recuperarea medicala in cazul fracturilor este personalizata, ea depinzand de starea functionala a aparatului musculoschetal anterior traumatismului, de natura leziunilor produse si de localizarea acestora, dar si de varsta pacientului si de afectiunile sale conexe.
O atentie deosebita este acordata in cazul modificarilor de troficitate, sau daca se semnaleaza prezenta edemelor.
Recuperarea medicala in cazul fracturilor de fibula include atat sedinte de fizioterapie si masaj, cat si exercitii de kinetoterapie, ce trebuie sa fie realizate corect, sub indrumarea unui specialist.
Tratamentul fracturii de peroneu implica formarea calusului, implicit depunerea calciului pe fragmentul de os afectat, acest proces putand fi accelerat sub influenta campului magnetic. Studiile realizate de-a lungul anilor au dovedit ca procesul de calusare al osului fracturat este mult mai rapid daca se apeleaza la magnetodiaflux.
Pe toata perioada programului de recuperare se urmareste in principal redobandirea functionalitatii membrului inferior la nivelul caruia s-a produs fractura, prin diverse exercitii specifice, aplicate gradual. Indiferent de localizarea fracturii de fibula, se impune imobilizarea si repausul, in timpul carora exista riscul rigidizarii articulatiilor. Pentru prevenirea acestor neplaceri sunt recomandate exercitiile kinetoterapeutice care, daca sunt realizate corect, vor grabi procesul de vindecare.
Programul de recuperare prin kinetoterapie trebuie sa inceapa cat mai devreme, astfel evitandu-se si eventualele sechele ulterioare. Printre exercitiile recomandate pacientilor care au suferit o fractura de fibula se numara si cele de mobilizare, acestea avand rolul de a preveni aparitia redorilor articulare si a escarelor de decubit.
Exercitiile active si cele cu rezistenta cu intinderea tesuturilor, realizate in timpul sedintelor de recuperare, vor mari mobilitatea articulara a pacientului, prevenind in acelasi timp si aparitia redorilor.
In combinatie cu exercitiile de gimnastica medicala sunt indicate si procedurile fizioterapeutice, acestea avand rolul de a combate durerile si a preveni inflamatiile.
Nu trebuie neglijat nici rolul pe care il are in recuperarea fracturilor masajul terapeutic, prin tehnicile speciale aplicate pacientilor obtinandu-se atat calmarea durerii, cat si imbunatatirea circulatiei la nivel local. Realizat sub indrumarea si supravegherea specialistilor, programul de recuperare medicala personalizat ii ofera pacientului care a suferit o fractura de fibula numeroase beneficii :
• Diminuarea si eliminarea durerilor resimtite in timpul mobilizarilor
• Dezvoltarea graduala a miscarilor de tip complex
• Recuperarea completa a mobilitatii articulare
• Mentinerea si dezvoltarea tonusului musculaturii
• Redobandirea fortei musculare
• Redobandirea stabilitatii la nivel articular
• Stimularea metabolismului si intensificarea circulatiei sangvine la nivel local
Nu neglijati recuperarea fracturilor membrelor inferioare! Eventualele sechele pe care acestea le-ar putea genera odata cu trecerea timpului v-ar putea crea numeroase neplaceri!
19-06-14
Sedinta kinetoterapie fractura de peroneu in cadru spitalului de recuperare medicala pentru copii sau adulti. De accea aceste tehnici cere sunt folosite in fiecare sedinta fizioterapie trebuie efectuate in cadrul unor incaperi curate si foarte bine aerisite - unitati unde nu trebuie sa fie prezent nici-o bacterie sau alte germeni daunatori.
Dupa operatie fractura de fibula recuperare pacientul trebuie sa faca repaus in pat, sa fie intins sau uneori cu membru inferior suspendat intr-o cusca Rocher pentru ca sangele de intoarcere sa circule fara intreruperi
Cabinet recuperare medicala sector 3 4 5 6 2 1 Bucuresti
Cand este vorba despre o afectiune asupra osului fibula este clar ca este vorba despre o boala generata de accident care poate sa fie de munca sau un accident grav de circulatie. aceste accidente sunt generate in cea mai mare parte de neaentie soferilor si de neadaptare de conditiile meteo. Ca si consecinta dupa un anumit timp se suspenda carnetul de conducere