LUXATIA UMARULUI TRATAMENT
1. In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic pentru pacienti diagnosticati cu luxatia umarului (scapulohumerala), entorsa de glezna, fractura, scolioza, lordoza, hernie de disc etc.
2. Efectuam sedinte de kinetoterapie la domiciliu pentru pacienti nedeplasabili
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0766,735,404 sau 0722,555,112
Luxatia umarului (luxatia scapulo-humerala - LSH ) este o afectiune de tip traumatic care se caracterizeaza prin deplasarea permanenta a extremitatilor articulare de la nivelul umarului.
Ea poate aparea fie in urma unui traumatism direct produs la nivelul umarului, fie ca rezultat al actiunii unui traumatism indirect, in urma caruia capul humeral paraseste cavitatea glenoida a scapului, suprafetele articulare pierzand contactul dintre ele.
Este considerata una dintre urgentele des intalnite, cea mai frecventa fiind luxatia scapulo-humerala anterioara. Persoanele adulte sunt cele mai predispuse sa-si luxeze umarul, afectiunea fiind rar intalnita in cazul copiilor sau al persoanelor in varsta.
Luxatia umarului este insotita de o durere destul de puternica, cauzata de excitatiile prioreceptorilor de la nivelul capsulei sau ligamentelor ce au fost traumatizate. De cele mai multe ori aceasta durere cedeaza doar dupa repozitionarea capetelor articulare in pozitia obisnuita.
Umarul luxat poate prezenta si o deformare in zona cu probleme, aceasta datorandu-se pozitiei diferite a oaselor. In plus, datorita modificarilor de pozitie ale capetelor articulare, se poate semnala si aparitia unei atitudini vicioase.
Din cauza compresiunii vasculare pot aparea in zona traumatizata si diferite cangrene. De asemenea, prin compresiunea sau chiar prin distrugerea unui nerv in timpul traumatismului ce este responsabil de producerea luxatiei nu este exclus riscul aparitiei unei pareze sau paralizii, insotite de o insensibilitate in zona segmentului inervat.
Ea poate fi deseori insotita si de tulburari neuro-simpetice, dintre acestea cele mai frecvente fiind edemul, cianoza, transpiratia ori raceala.
Umarul
Umarul este considerat ca fiind articulatia cu cea mai mare amplitudine a miscarii, amplitudine care poate genera insa si diverse probleme articulare. La nivel profund, umarul este alcatuit din oase, articulatie, ligamente si capsula articulara, la nivel superficial fiind pozitionati muschii si tendoanele. Oasele ce sunt incluse in structura umarului sunt scapula, clavicula si humerusul, articulatia fiind una complexa :
• Articulatia glenohumerala – este localizata in punctul in care capul humeral se pozitioneaza la nivelul cavitatii scapulei
• Articulatia acromioclaviculara – se afla pozitionata intre acromion si clavicula
• Articulatia sternoclaviculara – are rolul de a face legatura dintre umar, brat si scheletul principal al toracelui anterior
Cartilajul articular acopera capetele articulare ale fiecarui os de la nivelul umarului, el avand rolul de a absorbi socurile. Oasele sunt conectate intre ele prin intermediul unor structuri de tesut moale (ligamente), articulatia fiind inconjurata ca intr-un fel de saculet de capsula articulara (formata din ligamente ce leaga humerusul de glenoida).
Stabilitatea umarului si implicit dislocarea acestuia este influentata de aceste ligamente, ele avand rolul de a tine umarul bine fixat in articulatia sa.
Majoritatea luxatiilor scapulo-humerale sunt caracterizate de o instabilitate a umarului catre inainte si in jos, un numar foarte mic de afectiuni
Cauzele luxatiei umarului
Se datoreaza de cele mai multe ori unor accidente (traumatisme) la nivelul umarului, ele putand insa sa apara si in cazul unor miscari bruste, energice.
Deseori afectiunea este semnalata la persoanele care practica sport de performanta (in special volei si tenis), in acest caz existand o posibilitate destul de ridicata de recidiva.
Luxatia de umar mai poate fi si rezultatul unor degradari osoase produse la nivelul articulatiei umarului de diverse afectiuni (poliomielita, tuberculoza osteo-articulara), care fac ca extremitatile osoase sa nu mai faca un contact (luxatia patologica). Exista insa si luxatii scapulo-humerale care apar din cauza malformatii (luxatiile congenitale).
Ea apare de cele mai multe ori in urma unui tramatism, afectiunea fiind favorizata de instabilitatea articulara de la nivelul umarului si au loc leziuni destul de seriose la nivelul capsulei articulare, dar si la cel al ligamentelor (cum ar fi smulgeri, ruperi sau dilacerari). Capsula articulara a articulatiei scapulo-humerala este destul de subtiata si relaxata si subtiata, ea putandu-se rupe destul de usor. De asemenea, la nivelul partii antero-inferioare a glenei, se mai poate produce si o dezinsertie a capsulei de pe cadrul glenoidian.
Atat muschii supraspinosi cat si cei subsupinosi pot fi smulsi de pe insertiile lor si dilacerati. Nu de putine ori, din cauza leziunilor ce au loc si la nivelul vaselor de sange, se poate semnala si aparitia hematrozei.
In plus, nu este exclus ca si nervii si muschii din vecinatate sa aiba de suferit, capetele osoase care determina luxatia putand genera o miscare de forfecare (caz in care exista posibilitatea aparitiei unui hematom periarticular).
Se pot produce si leziuni osoase, cele mai intalnite fiind detasarile marginii glenei sau fractura parcelara a extremitatii humerusului.
Luxatia umarului recuperare medicala
Se recomanda repaus pentru membrul superior afectat, tratamentul fiind unul ortopedic.
Recuperarea medicala include fizioterapie (cu electroterapie, laserterapie si ultrasunete), gimnastica medicala (kinetoterapie) si masaj terapeutic.
Daca luxatia este usoara, este recomandat ca recuperarea medicala sa inceapa cat mai devreme, evitandu-se astfel instalarea redorii (in special in cazul imobilizarii de tipul Dujarrier). Cum in perioada de imobilizare se realizeaza cicatrizarea capsulo-ligamentara si musculara recuperarea medicala prin kinetoterapie vizeaza diverse miscari de mobilizare activa-pasiva.
Sedintele de kinetoterapie au rolul de a mentine ridicat nivelul mobilitatii articulare la nivelul umarului, atat prin diversele exercitii statice izometrice, cat si prin intermediul exercitiilor specifice de extensie – flexie ce sunt realizate asupra articulatiilor invecinate celei traumatizate.
In plus, pentru redobandirea amplitudinii in miscare, specialistul kinetoterapeut poate folosi in cadrul sedintelor de recuperare si diverse tehnici de scrinetoterapie.
Masajul terapeutic le este de mare ajutor pacientilor prin diferitele tehnici specifice el reusind sa :
• Imbunatateasca considerabil tonusul musculaturii
• Reduca tulburarile de natura vasculotrofica
• Intensifice circulatia sangvina la nivel local
Masajul se face prin netezire cu palma, in combinatie cu frictiuni realizate cu varfurile degetelor. Pentru combaterea hipotrofiei musculare si a hipotoniei, in zona invecinata articulatiei traumatizate se realizeaza diverse manevre de rulat, framantari, tapotament ‘in ventuza’, batatorit ori tocat.
Nu neglijati simptomele si prezentati-va cat mai repede la un control de specialitate ! Mentinerea segmentelor in pozitii traumatizante pot genera modificari serioase la nivelul elementelor articulatiei lezate, tesuturile moi putandu-se cicatriza in pozitia viciata, cu implicatii si asupra capului humeral.
09-10-14
Ca orice boala asa si luxatia de umar este importanta pentru un medic ortoped sau medic balneofizioterapeut care prescrie reteta cu calmante sau recomanda proceduri de fizioterapie sau sedinte de tratament psihopedagogic pentru copii dupa accidentare
Centru recuperare medicala Bucuresti sector 2 3 4 5 6 1
Aparat fizioterapie luxatia umarului recuperare medicala la domiciliu pentru persoane care nu se pot deplasa la unul dintre sediile noastre din capitala sau sa viziteze sie-ul nostru si sa faca programare la numerele de telefon afisate acolo
Exercitii de gimnastica luxatia umarului kinetoterapie aplicabila elaborandu-se un plan de care pacientul trebuie sa-l urmareasca indiferent de conditii meteorologice sau din lipsa de timp care este foarte pretios