Tratament paralizii si pareze
1. In centrele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (kinetoterapie si masaj terapeutic pentru bebelusi, copii sau adulti diagnosticati cu pareza, paralizie,monopareza, monoplegie, hemiplegie, tetraplegie,etc.
2. Efectuam sedinte de kinetoterapie la domiciliu sau masaj la domiciliu
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0766,735,404 sau 0722,555,112

Paralizia poate fi considerata un simptom de natura neurologica, care determina imposibilitatea corpului de a executa diferite miscari. In general, paraliziile pot afecta partea inferioara a corpului, doar un membru, un muschi sau chiar intreaga jumatate ca corpului (pe dreapta sau pe stanga).
Tipuri in functie de cauza care o genereaza. Astfel, intalnim :
• Paralizie determinata de lezarea fasciculului piramidal de la nivelul scoartei cerebrale
• Paralizie determinata de afectarea celulelor nervoase motorii de la nivelul maduvei spinarii (in aceasta situatie paralizia vizeaza doar muschii ce sunt inervati de segmentul afectat al maduvei)
• Paralizie cauzata de disfunctionalitatea unor nervi
Este bine cunoscut faptul ca toate miscarile pe care le poate realiza un corp sunt posibile numai datorita muschilor. La randul lor, acestia functioneaza pe baza impulsurilor primite de la nervii motori periferici, ce isi au originea in sistemul nervos central. In situatia in care, din diferite motive, acesti nervi sunt afectati si nu mai functioneaza la capacitatea lor maxima, miscarile de comanda adresate muschilor au de asemenea de suferit, caz in care se semnaleaza aparitia paraliziei.
Cauzele care stau la baza afectarii nervilor motori periferici din sistemul nervos central (si care determina instalarea paraliziei) sunt diverse, printre cele mai importante fiind :
• Accidentele vasculare cerebrale
• Compresiunea asupra nervilor
• Hemoragia cerebrala
• Diversele traumatisme ale coloanei vertebrale, care pot duce la sectionarea maduvei spinarii sau a nervilor acesteia
• Intoxicatii
• Diverse infectii ale sistemului nervos central – printre acestea enumerand poliomielita, meningita si encefalita
In functie de locul in care se localizeaza (respectiv de muschiul sau de membrul afectat), paraliziile pot fi :
• Paralizii partiale – De cele mai multe ori sunt insotite si de durere, de o anumita rigiditate la nivelul muschilor care nu mai functioneaza, dar si de atrofie musculara. In aceasta categorie sunt incluse monoplegile (ce reprezinta paralizii la nivelul unui singur membru), paraplegiile (paralizia localizata la nivelul membrelor inferioare) si hemiplegiile (paralizia membrului inferior si al celui superior de aceeasi parte a corpului).
• Paralizii generalizate – Sunt paraliziile care apar progresiv, ele fiind cauzate in general de imbolnavirea cu sifilis, boala care poate afecta scoarta cerebrala a lobilor frontali.
In cazul paraliziilor generale, cauzate de infectarea cu sifilis, pot fi semnalate numeroase simptome, dintre acestea enumerand doar:
• Afectarea capacitatii de discernamant
• Pierderea memoriei de lunga durata sau de scurta durata – evenimentele din trecutul pacientului nu mai pot fi rememorate
• Functia vorbirii este grav afectata – afazie
• Diminuarea semnificativa a motivarii
• Slabiciunea musculara – apar anumite dificultati in mobilizarea anumitor parti ale corpului, in principal ale mainilor si picioarelor
• Pierderea abilitatilor de calcul
• Tulburari de personalitate, convulsii
• Stari accentuate de iritabilitate, halucinatii, furii, stari de delir
Localizare
Paraliziile se pot localiza diferit, cu forme de manifestare specifice:
• Paralizia faciala periferica – Cunoscuta si ca paralizia Bell, se manifesta prin slabiciunea sau paralizia muschilor de la nivelul unei anumite parti a fetei. Aceasta forma de paralizie este destul de neplacuta pentru pacient, care va saliva excesiv din cauza faptului ca nu mai poate inchide gura complet, el manifestand si o sensibilitate crescuta a perceptiei sunetelor. Pe langa acestea, se remarca si o durere retroarticulara destul de sacaitoare, marirea nivelului de secretii lacrimale la nivelul ochiului de pe partea fetei afectate, insotita de senzatia de ochi uscat, ce se datoreaza imposibilitatii de a mai clipi
• Paralizia de plex brahial – Este insotita de diverse tulburari vegetative, dar si de tulburari motorii ce uneori pot fi destul de serioase. Pe langa acestea se mai remarca si anumite tulburari trofice ale musculaturii (cunoscutele amitrofii), dar si unele tulburari de sensibilitate, care se pot manifesta prin anestezie sau hipoestezie
• Paralizia nervului sciatic – Poate genera diverse tulburari de ordin motor, dar si tulburari diverse de sensibilitate (cum ar fi o hipoestezie sau o anestezie pe segmentul controlat de acest nerv) ori tulburari trofice
• Paralizia diagramului (cea mai frecventa este cea bilaterala) – Duce la marirea semnificativa a frecventei respiratiei (polipnee), cresterea frecventei ritmului cardiac (tahicardie), hipertensiune si hipotensiune arteriala, tulburari de ritm si de vedere, stari de somnolenta care in timp pot evolua catre starea de coma, dezorientari in spatiu, racirea extremitatilor, cefalee, stare de anxietate, transpiratii abundente si frecvente
In situatia in care organismul este afectat neurologic, dar forta musculara nu este inexistenta, ci doar mult redusa, pacientul respectiv este diagnosticat cu o pareza.

Tratament prin recuperarea medicala
Pacientii in centrele noastre de kinetoterapie si masaj beneficieaza de programe personalizate de recuperare, cu ajutorul carora isi pot recupera functiile diminuate sau abolite ale unui nerv sau plex nervos.
Recuperarea medicala se poate face prin fizioterapie, kinetoterapie si masaj, ce trebuie realizate numai sub control medical, pentru o eficacitate maxima.
Cu ajutorul sedintelor de fizioterapie se reuseste atenuarea efectelor generate de paralizii, in paralel cu diminuarea semnificativa a durerilor.
Astfel, electroterapia, prin intermediul curentilor diadinamici reuseste sa stimuleze si sa tonifice musculatura afectata de paralizie, actionand direct asupra placii neuromotorii din muschi. In acest fel se pot obtine diverse contractii musculare la nivelul muschiului cu probleme, dar si un important efect vasodilatator. Pe langa acestea, cu ajutorul curentilor de joasa frecventa si mai poate mari considerabil si pragul de excitabilitate dureroasa, ceea ce face ca durerile sa fie resimtite sub o alta forma, mult mai usoara.
Sedintele de fizioterapie includ si tehnici speciale cu diversi curenti de frecventa medie, recomandati in special in sechelele cauzate de paralizii, ce se manifesta in principal la nivelul muschilor (atrofii musculare, hipotrofii musculare).
Pentru tonifierea si stimularea musculaturii afectate, sunt recomandate si procedeele specifice cu anumiti curenti de tip alternativ, care au efecte vizibile in atrofiile sau hipotrofiile musculare, ca si in paraliziile flasce.
Si terapia cu laser are efecte benefice in recuperarea paraliziilor spastice (caracterizate prin accentuarea reflexelor tendinoase si o hipertonie la nivelul musculaturii partii afectate), ea reusind sa-i induca pacientului multiple efecte trofice si miorelaxante. Aceasta metoda nu este insa recomandata pacientilor care sufera si de epilepsie.
Pe langa toate acestea, un rol deosebit de important in recuperarea pacientilor il are kinetoterapia.
Beneficiile tratamentului prin kinetoterapie la domiciliu sau kinetoterapie la cabinet
Realizata corect, in centrele specializate si sub indrumarea si supravegherea unui kinetoterapeut, kinetoterapia are rolul de a :
- Preveni redorile articulare, dar si pozitiile vicioase - se poate obtine prin diverse mobilizari pasive, ritmice, cu pozitionarea corecta a membrelor afectate
- Stimula tonusul musculaturii afectate – se efectueaza diverse tractiuni, insotite de mobilizari pasive ale tuturor segmentelor membrelor cu probleme. Sunt vizati in principal muschii rotatori externi si muschii supinatori, deltoidul, bicepsul brahial si cel brahial, muschiul triceps brahial si muschiul brahoradial. De asemenea se realizeaza si diverse mobilizari specifice cu membrele de pe partea opusa celei afectate
- Preveni si de a trata fenomenele de tip vasulotrofic – se realizeaza diverse mobilizari de tip pasiv
- Reeduca musculatura reinervata – se face stimularea corecta si constanta a tonusului musculaturii
- Mentine la un nivel ridicat tonusul musculaturii neafectate – se executa corect diverse exercitii cu rezistenta
- Redobandi functionalitatea si abilitatile membrelor afectate
Nu uitati ca, in situatia in care ati fost diagnosticati cu paralizie/pareza, cea mai importanta este recuperarea medicala ! Realizata corect, ea poate diminua considerabil toate consecintele neplacute ce insotesc aceasta afectiune !
11-12-14
Centre recuperare medicala sector 4 5 3 2 1 6
Nerv ulnar
Nerv radial
nervului lateral cutanat al coapsei
n. lateral cutanat al gambei
ramuri cutanate anterioare sI mediale ale nervilor intercostali
ramuri cutanate anterioare sI latearle ale n.intercostali
nervi fibular superficial
nervi auricular mare
Nervul auricular mare
Pareza tratament sector 2 3
Nervului supraclavicular
nervul transvers cervical
nervi cutanat brahial lateral inferior
nerv brahial cutanat medial
Nerv antebrahial posterior cutanat
Nerv cutanat
Paralizie infantila recuperare si kinetoterapie la domiciliu pareza paralizie