Poliartrita reumatoida (PR)
1. In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic pentru pacienti diagnosticati cu poliartrita reumatoida (PR), spondilita anchilopoetica (SA), guta, gonartroza, coxartroza, hernie de disc etc.
2. Efectuam sedinte de kinetoterapie la domiciliu pentru pacienti nedeplasabili
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0766,735,404 sau 0722,555,112

Poliartrita reumatoida (PR) este o boala autoimuna inflamatorie, ce se caracterizeaza prin inflamarea articulatiilor mainilor si picioarelor, ea determinand dureri de intensitati diferite, deformatii si tumefactii.
In timp, datorita evolutiei proceselor distructive la nivelul oaselor si al cartilajelor, procesul inflamator se accentueaza si duce la reducerea mobilitatii articulatiei. Persoanele diagnosticate pot prezenta diverse complicatii, tulburarile sistemului respirator, anemia, tulburarile dermatologice sau osteoporoza fiind doar cateva dintre acestea.
Afectiunea apare relativ devreme (intre 25 si 50 de ani), ea fiind insa intalnita si la copii (asa numita poliartrita reumatoida juvenila). Se manifesta la copii prin febra cronica, anemie, lipsa poftei de mancare, pierderi in greutate si aparitia pe brate si pe picioare a unor pete de culoare rosu-visiniu.
De cele mai multe ori acest tip de afectiune se instaleaza fara simptome sesizabile, diversele articulatii fiind afectate in timp. Exista insa si cazuri in care boala se declanseaza brusc, cu inflamarea simultana a mai multor articulatii.
Primele afectate sunt articulatiile mici de la degetele mainilor si picioarelor, articulatiile de la maini si articulatiile de la glezne. Zonele devin in timp rigide si dureroase, durerea fiind mult mai intensa atat dimineata cat si dupa o perioada de repaus.
Cauzele aparitiei boli nu sunt cunoscuta inca, specialistii sustinand ca aceasta s-ar datora unei predispozitii genetice, factorii de mediu jucand si ei un rol important in declansarea bolii.
Odata cu instalarea ei poate aparea si luxatia falangelor (cu devierea degetelor de la ambele maini, spre degetele mici), la nivelul articulatiilor afectate producandu-se compresiunea nervilor invecinati (ceea ce va duce la anestezie sau parestezie - sindromul tunelului carpian). Deseori persoanele diagnosticate dezvolta si chisturi noduli reumatoizi, acestia avand o consistenta dura si fiind localizati sub piele.
In timp, poliartrita se agraveaza si incepe sa afecteze diverse alte tesuturi, cum ar fi tendoanele (tenosivite), plamanii (pleurezie, infiltrate pulmonare), pericardul (pericardita) sau pielea (nodulii subcutanati).
In plus, arterele mici se pot si ele inflama si pot provoca furnicaturi si amorteli (tulburari senzitive), necroze cutanate sau paralizia unui nerv (tulburari motorii).
Deseori, afectiunea este asociata cu sindromul lui Gougerot-sjogren (cu ochii uscati si gura uscata) si rareori cu sindromul Felty (splina mare si scaderea nivelului sangvin de globule albe).
Are mai multe forme de manifestare, dintre acestea amintind:
• Dureri acute si rigiditatea articulatiilor
• Stare generala de oboseala
• Furnicaturi si senzatia de amorteala resimtita la nivelul membrelor superioare
• Inflamarea la nivel local a articulatiei
• Rigiditate la nivelul membrelor inferioare si superioare
Pe masura ce afectiunea avanseaza si pacientul inainteaza in varsta muschii isi pierd din fermitate, tendoanele se contracta, capetele oaselor se maresc foarte mult iar mainile si picioarele se deformeaza si capata un aspect noduros.
Diagnostic si tratament prin recuperare medicala
Diagnosticarea se poate face prin scanare ultrasonica si scanare termografica, aceasta putand evidentia diferentele majore dintre reumatismul de tip degenerativ si cel de tip inflamator.
Diagnosticul final se pune dupa analiza simptomelor cumulate, bolnavul fiind diagnosticat cu poliartrita reumatoida daca se constata existenta simultana a cel putin patru din cele sapte criterii definite de catre Asociatia Americana de Reumatism (ARA - American Rheumatism Association):
• Artitrita simultana in cel putin trei zone articulare
• Artrita la nivelul articulatiilor mainii, cu afectarea articulatiilor interfalagiene proximale sau metacarpofalangiene
• Afectarea bilaterala a zonelor articulare
• Redoarea articulara matinala dureaza cel putin 60 de minute inainte de ameliorare
• Noduli reumatoizi subcutanati
• Factorul reumatoid pozitiv
• Diverse modificari radiologice caracteristice afectiunii, precum eroziunile si decalcificarile juxtarticulare la oasele mainilor
Aceasta boala nu se vindeca, diversele tratamente avand scopul de a diminua efectele, de reducere a durerii si a disconfortului resimtit, prevenind aparitia unor eventuale diformitati.
Tratamentul afectiunii include medicamentatie specifica, reducerea stresului asupra articulatiilor afectate, dar si kinetoterapia, cu rezultate deosebite in scurt timp.
Kinetoterapia include o serie intreaga de exercitii si tehnici de recuperare, acestea fiind stabilite in functie de varsta pacientului si de gradul de afectare al articulatiilor acestuia.

Recuperarea medicala vizeaza reducerea inflamatiei articulare sinoviale, caz in care durerile sunt mult mai diminuate, iar capacitatea de deplasare se mareste.
Exercitiile kinetoterapeutice efectuate sub atenta supraveghere a unui specialist au scopul de a:
• Reduce durerilor
• Mentine si dezvolta forta musculare
• Ameliora sau mentine mobilitatea articulara
• Preveni sau corecta eventuale deformatii aparute ca urmare a afectiunii
Recuperarea medicala ce trebuie sa fie realizata in centrele medicale specializate, de catre kinetoterapeuti, are ca obiective:
• Mentinerea sau dezvoltarea mobilitatii articulatiilor – se realizeaza prin mobilizari pasive si asistate, mobilizari active si exercitii de stretching (intinderi musculare)
• Cresterea sau mentinerea rezistentei si a fortei musculare
• Realinierea segmentelor si corectarea diferitelor anexe articulare – prevenirea blocarii cotului si a umarului, prevenirea deviatiilor si a dislocarii falangelor, evitarea flexumului de sold si genunchi, prevenirea flexiei plantare
Pe langa miscarile active, activo-pasive si miscarile cu rezistenta, de mare ajutor pot fi diversele aparate speciale, ca scripetii, claviatura, planseta cu rotile, inelele pentru maini, talpa cu arc sau bicicleta ergonomica.
Un rol esential in tratamentul ei il are si electroterapia, procedeele fiind diverse - TENS, diadinamice, ionizari, ultraviolete etc.
La acestea se adauga masajul terapeutic, dar si exercitiile fizice ce trebuie practicate regulat. Acestea pot reduce durerea articulara, intarind sistemul osos (lucru benefic in special pentru pacientii care urmeaza un tratament pentru reducerea inflamatiei cu corticosteroizi si care ulterior sunt predispusi osteoporozei) si imbunatatind considerabil abilitatile functionale generale.
19-12-14
Centre recuperare medicala Bucuresti sector 4 3 5 2 6 1