Talus valgus la copii tratament
(kinetoterapie si masaj medical)
1. In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (gimnastica medicala - kinetoterapie, fizioterapie si masaj medical pentru copii sau bebelusi diagnosticati cu picior talus valgus, picior var equin, genu varum / valgum, torticolis la sugari etc.
2. Efectuam sedinte de kinetoterapie la domiciliu sau masaj la domiciliu
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0722,555,112 sau 0766,735,404

Talus valgus este o afectiune congenitala a labei piciorului, ce se manifesta prin deviatia plantei acestuia, pe partea exterioara a membrului inferior.
Este considerat ca fiind cea mai frecventa deformatie care se intalneste in cazul picioarelor copiilor, acestea fiind orientate in afara si in pic inspre in sus. In cazurile considerate grave, exista si posibilitatea ca varful piciorului sa atinga tibia.
Aceast tip de afectiune reprezinta o forma a piciorului stramb congenital, impreuna cu talus varus, afectiunea ce deformeaza laba piciorului spre interior. Se poate semnala fie la unul, fie la ambele picioare ale copilului, caz in care ea este denumita talus valgus bilateral.
Tal valg se intalneste destul de des mai ales in cazul copiilor care au varste mici (sub patru ani), dar ea poate fi remarcata si la cei de varste scolare.
In cazul nou-nascutilor, deformarea se datoreaza pozitiei pe care o are fatul in uter. Astfel, in ultimele luni ale perioadei fetalei, acesta adopta o pozitie prielnica compresiei labei piciorului, care se deviaza in timp.
Statisticile au reliefat faptul ca aproximativ 35 % dintre nou nascuti prezinta forme usoare, aceasta afectiune disparand de la sine in timp. Din pacate, in 5 % din cazurile, deformatia este destul de grava, caz in care si recuperarea este greoaie, de durata.
Din fericire, piciorul tal valg nu este dureros, in functie de gradul de deviatie al labei membrului inferior anomalia putandu-se corecta, in centrele medicale specializate, in cateva luni sau ani.
Nu prezinta simptome, afectiunea putand insa fi recunoscuta cu usurinta dupa :
• Laba piciorului copilului, care este usor flexata dorsal, iar dorsul acesteia se sprijina pe tibia anterioara
• Calcaiul copilului, care este curbat
• Contractura muschilor anteriori ai piciorului, care se manifesta destul de frecvent
• Diformitatea cauzata de deviatie este de cele mai multe ori flexibila, labuta piciorului copilului putand fi adusa in pozitia corecta cu destul de multa usurinta
Deformatia piciorului poate fi aparent minora, dar netratata din timp si corect, ea ii poate cauza diverse neplaceri copilului, pe masura ce acesta incepe sa creasca.
Astfel, copilul care nu se trateaza (recupereaza) poate prezenta diferite dificultati in timpul mersului sau chiar al alergarii. Cu timpul, pot aparea si diverse dureri (ce pot avea intensitati variabile) la nivelul coloanei vertebrale, dar se poate semnala si aparitia piciorului plat, cu toate neplacerile cauzate de acesta.
Mai mult, daca nu este diagnosticata din timp, afectiunea poate influenta negativ si deplasarea copilului, ce ar putea fi mult intarziata.
Daca remarcati o pozitie ciudata a labei piciorului copilului dumneavoastra, este recomandat sa mergeti cat mai repede cu acesta la un control medical de specialitate. Diagnosticat din timp, se poate corecta total, uneori chiar si fara ajutorul ghetei ortopedice.
Diagnosticarea se poate face inca de la nasterea copilului, fie de catre medicul neonatolog, fie de catre cel ortoped.
In cazul nou-nascutului care prezinta talus valgus piciorusul este pliant pe fata antero-laterala a tibiei, tendonul lui Achile fiind intins in mod excesiv si avand in general o lungime anormala.
Tratament prin recuperare medicala
Este foarte important ca atat diagnosticarea cat si recuperarea afectiunii sa se faca din timp. Si asta deoarece, netratata din vreme si corect, afectiunea poate sa modifice destul de serios mersul copilului, care ar putea ajunge sa se deplaseze aruncand laba piciorului spre exterior.
Din fericire, recuperarea medicala, ce include sedinte de kinetoterapie si de masaj, poate remedia toate deficientele constatate la nivelul labei piciorului. Realizata corect, in centrele medicale specializate, kinetoterapia (in asociatie cu masajul) poate reface atat postura cat si mersul copilului, atitudinea labei piciorului disparand in timp.
Tocmai de aceea specialistii recomanda ca recuperarea medicala sa inceapa cat mai devreme de la punerea diagnosticului, ideal inainte ca micutul sa inceapa sa faca primii pasi. In situatia in care afectiunea este remarcata tarziu, sau daca parintii intarzie sa inceapa corectarea acesteia, rezultatele recuperarii pot fi de durata si mult mai dificil de obtinut.
Atat tratamentul cat si recuperarea piciorului depind in mare masura de gradul de deformatie al labei membrului inferior cu probleme, in functie de aceasta putandu-se opta pentru aparat gipsat, orteza, bandaje speciale, sau doar kinetoterapie si masaj.
In formele considerate usoare, deformatia se corecteaza pe masura ce micutul incepe sa se deplaseze de-a busilea, asa-numitul mers ‘in patru labe’ al copilului avand un rol important in reducerea acesteia.
In cazul in care piciorul este diagnosticat ca fiind intr-o forma mai grava, medicul ortoped este cel care poate recomanda copilului sa poarte o gheata ortopedica.
Ideal este ca recuperarea medicala sa fie realizata intr-un centru medical specializat, unde kinetoterapeuti cu experienta pot elabora programe personalizate pentru fiecare mic pacient in parte, in functie de varsta acestuia, dar si de stadiul afectiunii si de gradul de deviatie al plantei piciorului.
Recuperarea medicala depinde in mare masura si de experienta kinetoterapeutului, dar si de priceperea pe care acesta o are in a-i capta atentia micului pacient, in timpul sedintelor.
Prin exercitiile si tehnicile specifice, specialistul reuseste sa-i imbunatateasca si mentina mobilitatea articulara, in paralel cu tonifierea si dezvoltarea musculaturii piciorului.
Deviatia plantei este corectata in timp, kinetoterapia fiind recomandata a fi efectuata in paralel cu sedinte de masaj. Intre sedintele de masaj, pentru mentinerea pozitiei corectate a labei piciorului, se aplica o fasa elastica.
07-04-15
Centru recuperare medicala sector 5 3 4 2 1 6 Bucuresti

In plus, este foarte posibil ca din cauza acest tip de afectiune sa se remarce si aparitia unei protuberante la nivelul articulatiei degetului mare al copilului, inestetica si in acelasi timp destul de incomoda. De asemenea tratament talus valgus bebelusi masaj terapeutic, in unele cazuri, boala este asociata si cu diverse alte afectiuni ce sunt localizate la nivelul soldului copilului (cum ar fi luxatia congenitala de sold), sau la nivelul gatului (afectiunea ce poarta denumirea de torticolis).