Luxatie de rotula recuperare
1. In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (fizioterapie, gimnastica si masaj terapeutic pentru pacienti diagnosticati cu luxatie de patela, entorsa de glezna, dureri de genunchi, ruptura ligamentara sau musculara etc.
2. Efectuam sedinte de kinetoterapie la domiciliu pentru pacienti nedeplasabili
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0766,735,404 sau 0722,555,112

Luxatie de rotula se produce in momentul in care rotula (denumita si patela) se deplaseaza din pozitia sa normala, aceasta deplasare fiind cauzata fie de o lovitura directa la nivelul acesteia, fie in urma unei miscari de rasucire a genunchiului.
Rotula are un rol important in articulatia genunchiului, ea fiind situata in profunzimea tendonului muschiului cvadriceps. Ea face legatura dintre muschii coapsei si tibie, avand rolul de a transmite fortele exercitate de tendon catre tibie si de a permite in acest fel miscarea de intindere a genunchiului.
La fiecare miscare de flexie a genunchiului sau ori de cate ori acesta este incordat, ea se deplaseaza fie in sus, fie in jos. Aceasta deplasare este posibila datorita femurului care prezinta o scobitura in forma literei ‘V’, ce ii permite sa se miste in sus sau in jos, in functie de pozitia genunchiului.
Luxatia de rotula poate fi partiala sau totala, afectiunea putand fi generata atat de loviri cat si de cazaturi in zona genunchiului si este intalnita mult mai frecvent in cazul celor care practica sportul, rotula alunecand din pozitia sa normala spre partea laterala a genunchiului (cel mai adesea).
O rotula luxata este deseori insotita de dureri destul de puternice, de tumefierea genunchiului, dar si de umflaturi. De cele mai multe ori durerea pe care o resimte pacientul este localizata in interiorul ei, iar la fiecare tendinta de deplasare se poate remarca destul de usor ca piciorul tinde sa se flexeze (chiar si in pozitia de relaxare).
Simptome :
• Genunchiul are tendinta de a ‘aluneca’ intr-o parte, el nemaiputand sustine nici greutatea corpului
• In timpul miscarii se aud diverse pocnituri la nivelul articulatiei, iar genunchiul tinde sa se rigidizeze
• Pacientul simte o durere intensa (care se acutizeaza la miscare), ce este localizata pe partea anterioara a genunchiului
• Flexia este intotdeauna insotita de dureri
• Zona se inflameaza si devine din ce in ce mai rigida
Durerea este de intensitate variabila, ea putandu-se agrava la orice tentativa de miscare de flexie a gambei. Uneori luxatia rotulei poate fi insotita de hidrartoza.
Diagnostic
Este o afectiune destul de des intalnita, ea putand sa apara atat la un genunchi normal, cat si la unul afectat de diverse boli congenitale. La un simplu control se poate remarca cu usurinta ca rotula este deplasata, in locul sau fiind sesizata aparitia unei depresiuni.
Diagnosticarea este destul de facila, in timpul controlului specialistul ortoped putand stabili prin simpla palpare daca oasele pacientului sunt sau nu aliniate corect, dar si daca muschii coapsei sunt slabiti.
Pentru a se determina cu exactitate localizarea rotulei, dar si pentru a se elimina prezenta altor afectiuni ce au simptome similare (rupturi de ligamente la nivelul genunchiului sau rupturi la nivelul cartilajelor) se impune si efectuarea unui examen radiologic.
Tratamentul si recuperarea medicala
Tratamentul poate fi ortopedic sau nu, caz in care este obligatorie utilizarea bandajului compresiv. In cazul in care afectiunea este destul de grava, medicul ortoped poate decide daca se impune sau nu realizarea unei patelectomii, in toate situatiile insa recuperarea medicala fiind obligatorie.
De cele mai multe ori, cand luxatia rotulei este completa, se semnaleaza si aparitia unor leziuni fie la nivelul coapsei, fie pe partea interna a rotulei. In timp, aceste leziuni pot genera dureri sau chiar aparitia suparatoarei artrite. In aceste cazuri, pentru reparatia lor, medicul ortoped poate decide realizarea unei artroscopii.
In situatia in care se constata o instabilitate permanenta a patelei, medicul ortoped poate interveni chirugical, pentru realinierea si intarirea tendoanelor ce sunt responsabile cu mentinerea stabilitatii patelei, eliminand in acelasi timp si tesuturile care faciliteaza deplasarea acesteia.
Daca insa luxatia patelara este doar partiala, recuperarea medicala este foarte importanta, fizioterapia, masajul si sedintele de kinetopterapie avand un rol esential in redobandirea mobilitatii complete la nivelul genunchiului. Prin intermediul exercitiilor fizice specifice realizate in timpul sedintelor de kinetoterapie, se are in vedere intarirea musculaturii de la nivelul coapsei, in acest fel stimulandu-se si alinierea corecta a oaselor.
Durerile ce sunt resimtite de pacient in cazul unei pot fi diminuate considerabil in timpul sedintelor de fizioterapie, ionizarile, ultrasunetele si curentii diversi avand efecte locale benefice, ce sunt resimtite in scurt timp. Pe langa acestea, fizioterapia reduce simtitor si eventualele inflamatii ce pot sa apara la nivelul genunchiului.
In faza intiala a recuperarii medicale se urmareste reducerea considerabila a durerilor resimtite de pacient si a eventualelor edeme, cu redobandirea fortei musculare la nivelul piciorului afectat si reducerea presiunii aplicate acestuia.
Exercitiile specifice, ce este recomandat sa fie realizate numai sub atenta supraveghere a unui kinetoterapeut, includ diverse contractii izometrice ale cvadricepsului, dar si posturarea membrului inferior intr-o pozitie antidecliva.

Muschiul aflat in fata articulatiei genunchiului, cvadricepsul, este de cele mai multe ori deficitar, motiv pentru care recuperarea medicala se face intotdeauna cu genunchiul in extensie, in acest fel fiind protejata articulatia problematice. Recuperarea medicala a cvadricepsului implica si exercitii de elongare diverse, elongatia muschilor ischio-gambieri (situati in spatele genunchiului) fiind esentiala pentru redobandirea tonusului muscular, cu efecte la nivelul hiperextensiei genunchiului.
Faza urmatoare a recuperarii include si sedinte de electrostimulare, in paralel cu exercitii kinetoterapeutice efectuate cu scopul obtinerii unei mobilizarii active, in amplitudine maxima, fara aparitia durerilor.
In paralel cu exercitiile kinetice cu lant inchis si exercitii specifice realizate in apa, se continua imbunatatirea fortei muschiului cvadriceps, cu evitarea instabilitatii si a simptomelor patelo-femurale. In aceasta faza pacientul poate incepe sa faca si diverse activitati obisnuite usoare, cu incarcare graduala.
In faza finala a recuperarii medicale se are in vedere revenirea treptata la activitatile zilnice, imbunatatindu-se mobilitatea si forta la nivelul membrului inferior cu probleme. Sedintele de kinetoterapie includ de asemenea si exercitii de mobilizare a articulatiilor membrului inferior, dar si exercitii specifice pentru sold,
15-10-14
In situatia unui tratament luxatia de rotula in care genunchiul si articulatia sa nu sunt afectate, fiind perfect sanatoase, ea se incadreaza perfect in scobitura femurului. Daca insa aceasta cavitate este fie prea mica, fie neregulata, ea poate aluneca in timpul miscarii genunchiului, producandu-se in acest fel.
Centru recuperare medicala Bucuresti sector 6 1 2 3 4 5
In situatia in care se constata ca este una completa, se impune readucerea rotulei in pozitia sa normala (procedeu denumit reducerea ei). Deseori reducerea se realizeaza spontan, existand insa si situatii in care se impune aplicarea unei presiuni - kinetoterapie luxatie de rotula recidivanta.