SCOLIOZA IN “S” (dreapta au stanga)
TRATAMENT PRIN RECUPERARE
1. In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic pentru pacienti diagnosticati cu scolioza in "S", scolioza in "C", dextroconcava sau dextroconvexa, dreapta sau stanga, spondilita, discopatie, periartrita scapulohumerala (PSH) etc.
2. Efectuam sedinte de kinetoterapie la domiciliu pentru pacienti nedeplasabili
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0722,555,112 sau 0766,735,404
Scolioza este o afectiune a coloanei vertebrale, care se deviaza in plan frontal. Devierea coloanei in plan frontal este insotita de gibozitate (rotatia corpurilor vertebrale), deviatiile sub un unghi mai mic de 10 grade nefiind considerate cu grad ridicat de risc (curburi normale). Daca insa deviatia este mai mare de 10 grade, curbura este considerata o scolioza.
De cele mai multe ori scolioza apare fie la nivelul coloanei toracale (partea de mijoc a spatelui), fie in partea de jos a coloanei vertebrale (zona coloanei lombare).
Scolioza poate fi :
• Scolioza cu o singura curbura – scolioza in forma literei ‘C’ – pe dreapta sau pe stanga
• Scolioza cu cu doua sau trei curburi – scolioza in forma literei ‘S’ – pe dreapta sau pe stanga, curburile alternand de o parte si de cealalata a coloanei vertebrale, compensator
In functie de deviatia coloanei vertebrale poate aparea imbalansul muscular, muschii localizati pe partea concava fiind scurtati, in vreme ce muschii aflati pe partea convexa sunt alungiti.
Scoliozele pot aparea la copii si adolescenti din cauze genetice, de cele mai multe ori acestea fiind afectiuni mostenite. Exista insa si situatii in care scolioza apare la copii din cauze hormonale (acestia cresc foarte repede si coloana vertebrala nu poate sustine restul scheletului).
In situatia in care afectiunea este semnalata si in randul persoanelor adulte, aceasta se poate datora fie proceselor de degenerare ale coloanei vertebrale (cauzate de inaintea in varsta), fie unor afectiuni de genul osteoporozei sau osteoartritei.
Netratata corect si din timp, scolioza se poate agrava, ea influentand negativ marea majoritate a miscarilor trunchiului. Pe langa diformitatile ce pot fi remarcate cu usurinta si durerile ce pot interveni din cauza curburilor patologice, scolioza in ‘S’ poate, in timp, sa influenteze negativ si mersul.
De cele mai multe ori scolioza in ‘S’, pe dreapta sau pe stanga, poate fi insotita si de dureri de spate (ce au intensitati diferite), de dificultati in respiratie, dar si la pozitia de ortostatism prelungita (cand afectiunea este localizata la nivelul coloanei lombare).
Diagnosticarea scoliozei in ‘S’ se poate realiza prin metoda Cobb, care poate masura gradul de curbura al coloanei vertebrale (unghiul Cobb).
Tratamentul si recuperarea medicala a scoliozei
Diagnosticata precoce, scolioza poate fi tratata cu succes, fara a se mai ajunge la eventuale complicatii, insotite sau nu de interventii chirurgicale. Trebuie mentionat ca in cazul in care curbura coloanei vertebrale este sub un unghi mai mic de 30 de grade, singura rezolvare a afectiunii este kinetoterapia, ce trebuie realizata doar sub indrumarea si supravegherea unui specialist.
Daca deviatia coloanei are un unghi cuprins intre 30 si 50 de grade, pe langa sedintele de kinetoterapie se recomanda si purtarea unui corset special, acesta avand rolul de preveni agravarea curburilor. In cazul in care unghiul deviatiei este mai mare de 50 de grade, singura rezolvare a scoliozei este interventia chirurgicala.
Pentru a preveni agravarea afectiunii, recuperarea medicala a scoliozei in ‘S’ trebuie sa inceapa cat mai devreme de la diagnosticare, aceasta realizandu-se prin electroterapie, sedinte de kinetoterapie si masaj.
In timpul recuperarii medicale se urmareste :
• Corectarea posturilor vicioase ale coloanei vertebrale
• Cresterea si refacerea graduala a mobilitatii articulare si musculare
• Dezvoltarea fortei si rezistentei musculare
• Constientizarea pacientului asupra pozitiilor corecte ale coloanei, bazinului si umerilor
• Corectarea si mentinerea tonusului muscular
• Tonifierea musculaturii afectate, in regim de alungire/scurtare
Recuperarea prin electroterapie se realizeaza prin intermediul curentilor de medie si joasa frecventa (curenti diadinamici si interferentiali), ce au la nivelul musculaturii paravertebrale contracturante efecte miorelaxante si antalgice.
De asemenea, pentru obtinerea efectelor antalgice, hiperemiante si decontracturante se mai folosesc si ultrasunetele.
Fizioterapia are si rolul de a-l pregati pe pacient pentru sedintele de gimnastica medicala, tonusul muscular al acestuia fiind mult imbunatatit de formele de curenti aplicate.
In cazul scoliozei de tip ‘S’ (stanga sau dreapta) gimnastica medicala se realizeaza simetric, recuperarea prin kinetoterapie fiind de lunga durata.
Gimnastica medicala ajuta la tonifierea musculaturii vertebrale ce are un rol important in sustinerea coloanei vertebrale, ea marind si flexibilitatea si mobilitatea aceasteia. In acelasi timp, prin exercitiile specifice afectiunii, kinetoterapeutul reuseste sa-i inlocuiasca pacientului postura viciata cu cea corecta.
Prin kinetoterapie se urmareste corectarea deviatiilor coloanei vertebrale, dar si mentinerea corectiilor, stopandu-se evolutia afectiunii si reducandu-se considerabil asimetriile secundare.
Deoarece recuperarea medicala este specifica pentru fiecare tip de scolioza in parte, este recomandat ca sedintele de kinetoterapie sa fie realizate numai in centrele medicale specializate, unde pacientii beneficiaza de programe personalizate, in functie de deformatiile semnalate la nivelul coloanei vertebrale, dar si de varsta.
In timpul sedintelor de kinetoterapie se urmareste in principal educarea posturala corecta a pacientului, in pozitia culcat, in cea de ortostatism, dar si in situatii ce implica purtatea diverselor greutati in mana sau pe umar.
In faza initiala a kinetoterapiei se determina atitudinea vicioasa a pacientilor diagnosticati cu scolioza in ‘S’, prin diverse exercitii contrastante. Pe perioada etapei de corectie a afectiunii se realizeaza diverse exercitii posturale de ameliorare a posturii vicioase, insotite de exercitii de tonifiere musculara, pentru mentinerea corectiei dobandite.
De asemenea se realizeaza si o tonifiere la nivelul musculaturii membrelor, in paralel cu intinderi (stretching) la nivelul partilor moi (muschi, fascii, tendoane, tegumente), pentru a se obtine o degajare a planurilor tisulare.
Sedintele de kinetoterapie includ si diverse exercitii dinamice (ce au rolul de asuplizare articulara), exercitii statice (ce urmaresc in principal cresterea tonusului muscular), dar si exercitii pentru corectarea respiratiei, care ajuta la dobandirea mecanismului respirator corect (in forma abdominala, costala si sternala).
Sedintele de kinetoterapie pot fi insotite de masaj, acesta avand rolul de a relaxa musculatura spatelui, stimuland in acelasi timp si circulatia sangvina. Realizata din timp si corect, recuperarea medicala poate ameliora si imbunatati simtitor mobilitatea coloanei vertebrale.
In situatia in care remarcati posturi gresite la copiii dumnoavoastra, mergeti la un control medical de specialitate ! Diagnosticate din timp, diversele afectiuni ale coloanei vertebrale pot fi recuperate total prin intermediul kinetoterapiei ! Acest lucru este insa posibil numai pana la varsta de 18 ani, cat inca sistemul osos mai este in perioada de crestere !
29-05-14
Cabinet fizioterapie scolioza simptome sector 2 3 1
Centru recuperare medicala Bucuresti
Sedinta pret scolioza in S gimnastica medicala exercitii dinamice individualizate
Preturi kinetoterapie Bucuresti si diagnostic simptome scolioza in "S"