Gimnastica pentru gravide
In centrele noastre de kinetoterapie din Bucuresti elaboram programe individualizate de gimnastica medicala pentru gravide. In cursul unei sedinte de gimnastica medicala pacienta (gravida) este supravegheata in permanenta de catre un kinetoterapeut.
Programari si informatii la tel. 031,429,50,58 sau 0722,555,112

Oare care viitoare mamica nu a aflat inca despre beneficiile pe care i le confera ei si bebelusului mult dorit miscarea realizata in perioada sarcinii? Si care femeie insarcinata nu isi doreste ca dupa nastere sa isi recapete cat mai curand forma fizica anterioara perioadei de sarcina ?
Pe toata perioada celor noua luni de sarcina, organismul femeii se afla intr-o continua schimbare, el suferind numeroase transformari fizice si psihoemotionale. Este bine cunoscut faptul ca o sarcina, pe langa bucuria venirii pe lume a unui nou membru al familiei, atrage dupa sine si diferite probleme inerente de sanatate, datorate in principal transformarilor hormonale.
Toate transformarile fizice, dar si presiunea psihica legata de momentul mult asteptat al nasterii pot fi depasite cu zambetul pe buze de viitoarea mamica, daca organismul acesteia este bine antrenat pentru a face fata noilor provocari.
Viitoarele mamici care isi doresc sa fie sanatoase pe perioada sarcinii si sa se refaca rapid si complet dupa nastere pot apela cu incredere la kinetoterapie, numeroase centre medicale de specialitate elaborand programe personalizate pentru perioada pre si post-natala.
Exercitiile de gimnastica ce sunt special concepute pentru gravide au rolul de a pregati corpul pentru perioada prenatala si cea postnatala, acesta putand astfel face fata cu succes atat transformarilor fizice inerente, cat si nasterii propriu-zise.
Beneficiile gimnasticii prenatale
Studiile de specialitate realizate in domeniu au demonstrat ca gimnastica medicala pentru gravide, in combinatie cu sedintele de masaj, ii ofera viitoarei mamici numeroase avantaje, printre acestea enumerand doar prevenirea aparitiei varicelor si a vergeturilor, dar si a durerilor lombare si a edemelor.
Ideal ar fi ca toate femeile care se pregatesc sa devina mamici sa aiba o musculatura abdominala tonifiata, aceasta destinzandu-se pe toata perioada celor noua luni.
O musculatura abdominala prost intretinuta poate face nasterea mult mai dureroasa, poate genera suferinte fatului, dar poate prelungi si momentul nasterii. Pentru a evita aceste neplaceri, este recomandat ca toate femeile insarcinate sa practice saptamanal diverse exercitii pentru tonifierea musculaturii abdominale, sub indrumarea unui specialist kinetoterapeut.
Gravida poate face exercitii alternative de membre inferioare pe trunchi, exercitii pentru muschiul transvers abdominal (care sustine peretele abdomenului si ajuta la expulzarea copilului), dar si exercitii cu genunchii flectati, fiind interzise insa exercitiile de trunchi pe membrele inferioare si exercitiile de cap pe trunchi, ce pot genera contractii la nivelul musculaturii abdominale.
Exercitiile de gimnastica o ajuta pe gravida sa-si mentina greutatea optima adaptata varstei sarcinii, sa aiba o postura corecta, sa-si mentina si sa-si dezvolte mobilitatea musculara, avand un control perfect asupra respiratiei.
Programul de gimnastica pentru gravide vizeaza in principal tonifierea muschilor solicitati in momentul nasterii, respectiv muschii abdominali, muschii bazinului, muschii perineali si muschii spatelui.
Gimnastica pentru gravide ii corecteaza viitoarei mamici eventualele pozitii vicioase, in paralel cu educarea respiratiei si mentinerea echilibrului si al controlului. Exercitiile specifice le ajuta pe femeile insarcinate sa-si mareasca mobilitatea articulatiilor, in paralel cu cresterea rezistentei si fortei musculare.
Realizate corect, exercitiile kinetoterapeutice ii imbunatatesc gravidei circulatia veno-limfatica, ii atenueaza durerile lombare, dar si crampele musculare, avand efecte antiinflamatoare, sedative si antialgice.

Pentru sanatatea viitoarelor mamici...
Cand sarcina intra in cel de-al doilea trimestru (saptamanile 14 – 27) are loc o retroversie a bazinului, care va genera o accentuare a lordozei lombare. Pentru a reechilibra acest inconvenient, in cadrul programului personalizat de gimnastica prenatala se realizeaza diverse pozitii delordozante, avand o baza mare de sustinere si exersandu-se permanent respiratia.
Pentru activarea corespunzatoare a circulatiei venoase, kinetoterapeutul realizeaza cu gravida exercitii de tipul Burger, continuate de exercitiile de stretching si pilates.
Daca exercitiul este realizat corect, tensiunea scade si in aceasta pozitie, in caz contrar realizandu-se o diminuare a efortului sau reglarea respiratiei.
De regula, gimnastica prenatala pe perioada celor trei luni de sarcina are ca obiective principale educarea respiratiei abdominale si toracice si corectarea posturilor vicioase, putand fi folosite toate pozitiile fundamentale si derivate.
Pozitiile de lucru in timpul gimnasticii sunt relaxante, comode, avandu-se in vedere o baza mare de sustinere. In primul trimestru al sarcinii, gimnastica poate include toate pozitiile.
Ulterior, pe masura ce sarcina avanseaza, pentru a se evita complicatiile se renunta la pozitia asezat a viitoarei mamici, folosindu-se varianta asezat-rezemat, ce are o baza mare de sustinere, fixand in acelasi timp si coloana vertebrala.
Toate exercitiile realizate in cadrul unui program destinat femeilor insarcinate sunt special concepute pentru a-i asigura viitoarei mame si copilului o stare de sanatate perfecta.
Pe langa faptul ca, practicate cu regularitate, fac nasterea mult mai usoara, exercitiile de gimnastica pentru gravide le ajuta pe acestea sa-si mentina greutatea optima si sa isi recapete forma fizica mult mai repede dupa nastere.
In plus, gimnastica medicala are rolul de tonifia musculatura (inclusiv musculatura perineala, relaxand coloana vertebrala si prevenind obezitatea.
Daca va doriti o sarcina usoara, o nastere fara probleme si un bebelus sanatos, nu ezitati sa incepeti gimnastica medicala cat mai curand !
Este foarte important ca in perioada prenatala exercitiile de gimnastica sa fie realizate corect si numai sub indrumarea unui kinetoterapeut ! Acesta stie cel mai bine sa adapteze toate miscarile realizate de viitoarea mamica in functie de varsta acesteia, de trimestrul de sarcina, dar si de capacitatea ei de efort.
18-09-14
Cabinet masaj gravide sector 6 1 2 4 5 3 prin diferite metode de streching sau dezvoltarea musculaturi paravertebrale sau musculaturi in zona inghinala
Centru kinetoterapie Bucuresti - kinetoterapie la domiciliu
Sarcina trimestru III este cea mai importanta unde gravida nu trebuie sa mearga la munca ci toata atentia sa fie indrumata cu liniste sau terapie ocupationala pentru a da nastere unui copil sanataos
Gimnastica pentru gravide Bucuresti - prin metode de ralaxare Pilaes indiferent de varsta copilului
Metoda Bob Anderson
Tehnica dezvoltata de Bob Anderson include metode de stretching statice, acestea constand in tinderea spre limita a lungirii muschilor si ariilor musculare vizate, pentru a se obtine:
• Un antrenament eficace
• Imbunatatirea coordonarii neuromusculare
• Cresterea circulatiei sangvine si diminuarea riscului unor eventuale accidente
• Relaxarea musculara
• Reducerea tensiunii si a stresului
Metoda Bon Anderson implica in faza initiala de alungire o usoara tensiune, ce trebuie mentinuta pret de cateva secunde (10-30), timp in care corpul sta nemiscat, respira corect si se relaxeaza.
Aceasta tensiune usoara are rolul de a reduce opozitia musculara la intindere, pregatind tesuturile pentru asa numita “tensiune de dezvoltare“. In faza urmatoare, faza tensiunii de dezvoltare, este atinsa prin lungirea graduala a pozitiei initiale, pana la un alt nivel de tensiune, care nu este dureros. Si in aceasta pozitie (ce se mentine tot max. 30 de secunde) respiratia trebuie tinuta sub control.