GENU VARUM TRATAMENT
1. In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic pentru bebelusi, copii sau adulti diagnosticati cu genu varum, genu valgum, platfus, picior var equin, torticolis, etc.
2. Efectuam sedinte de kinetoterapie la domiciliu sau masaj pentru bebelusi
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0766,735,404 sau 0722,555,112
Genu varum, afectiune denumita uneori si „genunchi in var” (in O) reprezinta o deviatie a genunchilor in plan frontal, aceasta putand fi atat unilaterala cat si bilaterala.
Persoanele care sufera de aceasta afectiune pot fi cu usurinta recunoscute dupa asa-numitele „picioare in paranteze”, genu varum facand ca intre gamba si coapsa sa se formeze un unghi intern deschis posterior, ce poate avea grade diferite.
Genu varum este o afectiune nedureroasa a genunchiului, dar netratata corect ea se poate agrava, cauzand diverse alte probleme (cele mai des intalnite fiind artrozele atat de suparatoare). In plus, persoanele care sufera de aceasta afectiune prezinta un risc crescut de dezvoltare a gonartrozei (cu toate implicatiile acesteia), din cauza excesului de presiune ce se manifesta constant asupra anumitor puncte.
Genu varum se poate instala atat unilateral (cu discrepante ce se reflecta in lungimea membrelor inferioare ale pacientului) cat si bilateral.
Amplitudinea varusului in cazul geru varum se poate aprecia prin masurarea distantei dintre condilii femurali interni in ortostatism, cand pacientul are calcaiele strans lipite.
De cele mai multe ori curbura ce insoteste genu varum este localizatala la nivelul ambelor segmente ale membrului inferior, respectiv atat la nivelul femurului, cat si la cel al tibiei.
Cauzele aparitiei genu varum pot fi diverse, de la afectiuni ca cifoza, artrita sau gonartroza, pana la diverse traumatisme sau paralizii spastice. In plus, studiile realizate in domeniu au evidentiat si existenta unei legaturi intre genu varum si alte afectiuni, cum ar fi fi diverse anomali congenitale sau boala Paget.
Genu varum la bebelusi si copii recuperare
In general, genu varum este considerata o afectiune obisnuita in cazul copiilor, de cele mai multe ori ea rezolvandu-se odata cu trecerea anilor, ca urmare a cresterii acestora. Exista insa si situatii cand genu varum persista si dupa varsta de 18 ani, caz in care afectiunea devine patologica, nefiind exclus ca ea sa fie consecinta unei afectiuni osoase metabolice(de exemplu rahitismul) ori sa se datoreze unor cauze ereditare, genetice.
In cazul copiilor, genu varum poate fi remarcata cu destul de usurinta in momentul in care acestia incep sa se deplaseze. Parintii care observa ca micutii lor au picioarele „in paranteze” nu trebuie sa intre in panica! Si asta deoarece fiziologic, aproape toti copii prezinta inca de la nastere genu varum, afectiunea fiind cauzata de o incurbare a tibiei si a femurului.
Anatomic, pana la 18 luni, daca un bebelus are gleznele lipite, distanta dintre genunchii sai trebuie sa fie cuprinsa in intervalul 4,5 – 5 cm. In unele cazuri se accepta si ca aceasta distanta sa ajunga la limita exterioara de 9 centrimetri.
Pe masura ce bebelusul creste deviatia genunchilor in varus dispare de la sine, motiv pentru care niciodata nu se impune la aceasta varsta imobilizarea copilului in aparat gipsat de corectie.
Pe langa faptul ca incurbarea genunchilor dispare de cele mai multe ori dupa varsta de 2 ani, un aparat gipsat nu ar face decat sa-i diminueze substantial copilului tonusul muscular.
Din pacate se intalnesc si situatii in care devierea nu dispare de la sine ci se accentueaza intr-un ritm progresiv, caz in care afectiunea este considerata patologica.
Genu varum la adulti
In cazul adultilor, afectiunea poate fi o consecinta a unui genu varum din copilarie netratat la timp sau corespunzator, dar se poate datora si unor sechelelor ce pot fi generate de diverse fracturi.
Manifestata in perioada adulta afectiunea are efecte negative asupra articulatiei genunchiului, genu varum influentand de multe ori si mersul persoanelor adulte.
Tratamentul si recuperarea medicala
In general, deviatiile de ax in plan frontal ale genunchilor nu reprezinta un motiv de ingrijorare la copii, marea majoritate a cazurilor de genu varum corectandu-se spontan, pe masura trecerii timpului.
Afectiunea nu este dureroasa, dar daca ea nu dispare ci chiar se agraveaza, se impune o interventie chirurgicala. Medicul ortoped este cel care ia aceasta decizie si tocmai de aceea este foarte important ca afectiunea sa fie diagnosticata precoce si corect.
Tratamentul chirurgical (daca este absolut necesar) se realizeaza prin osteotomie (sectionare osoasa, insotita de o corectie a axei si de fixarea osului.
Este insa destul de important ca afectiunea sa fie diagnosticata din timp, un tratament specific precoce oferindu-i pacientului sanse foarte mari de recuperare.
Practic, in timpul interventiei, se monteaza o agrafa pe tibie de partea externa a cartilajului de conjugare. Acest ‘artificiu’ realizat la nivelul cartilajului de conjugare (placa cartilaginoasa ce este amplasata la extremitatile unui os si care are rolul de a asigura dezvoltarea normala a acestuia) le permite oaselor sa se dezvolte in mod normal pe partea interna a genunchilor, in timp ce pe partea externa vor creste putin mai incet. In acest fel se obtine chirugical corectarea progresiva a genu varum.
Interventia chirurgicala nu trebuie sa fie insotita de o imobilizare in aparat gipsat, dar rezultatele depind in mare masura de recuperarea medicala.
Recuperarea medicala in cazul genu varum se poate face atat prin kinetoterapie si fizioterapie, cat si prin masaj medical.
Sedintele de kinetoterapie ce trebuie sa fie realizate numai sub indrumarea si cu ajutorul unui specialist, au ca obiectiv principal tonifierea musculaturii gambelor si a coapselor persoanelor diagnosticate cu genu varum.
Tratamentul include o serie de exercitii specifice de tonifiere in regim de intindere a musculaturii interne a coapselor, in paralel cu tonifierea in regim de scurtare a musculaturii externe a coapselor. In plus, kinetoterapeutul are in vedere, prin tehnici specifice, mobilizarea treptata a genunchilor, pentru o recuperare cat mai buna.
Pe langa acestea, in timpul sedintelor de kinetoterapie se realizeaza si diverse exercitii ce au rolul de a consolida musculatura de la nivelul membrelor inferioare, cu muschii cvadriceps si muschii fesieri.
Intarirea musculaturii la nivelul membrelor inferioare va mari considerabil si stabilitatea la nivelul articulatiilor, in acelasi timp fiind dezvoltata si flexibilitatea musculara.
De asemenea, pacientii diagnosticati cu genu varum care se recupereaza prin kinetoterapie sunt invatati si obisnuiti cu pozitia corecta a membrelor inferioare, atat in pozitia de repaus cat si in timpul mersului. Pe langa aceasta ei deprind si echilibrul corect in timpul mersului, corectand transferul greutatii de pe un picior pe celalalt, pe perioada deplasarii.
Nu uitati ca pentru o recuperare cat mai buna, este recomandat sa realizati cu atentie si corect toate exercitiile impuse in cadrul programului personalizat, de catre kinetoterapeut !
11-09-14
Cabinet kinetoterapie pentru genu valgum bebelusi tratament genu varum copii
Recuperare medicala genu varum bebe prin exercitii de gimnastica medicala si masaj terapeutic sector 1 2 4 5 3 6
Masaj genu varum bebelusi la domiciliu sau in centru recuperare medicala Bucuresti
Noi suntem primul cabinet de kinetoterapie , fizioterapie si masaj terapeutic in Bucuresti care va oferim servicii de standarde europene si dispunem de personal calificat cu cunostinte in domeniul medical. Efectuam si cursuri de masaj autorizate de catre CNFPA si eliberam diplome care sunt valabile in Romania si in strainatate