Tendinita tendonul lui Achile
1. In centrele noastre din Bucuresti specializate in recuperare medicala elaboram programe de kinetoterapie (gimnastica medicala) pentru pacienti diagnosticati cu tendinita tendonul lui Achile (tendinita achiliana), tendinita umarului, entorsa de glezna, luxatie de genunchi, pinteni calcaneeni etc.
2. Efectuam sedinte de fizioterapie si masaj medical
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0766,735,404 sau 0722,555,112
.jpg)
Tendinita este o afectiune inflamatorie a unui tendon, tesutul fibros care face legatura dintre un muschi si un os.
Tendonul lui Achile leaga muschii gambei (muschii gastrocnemian, muschiul solear si muschiul plantar) de partea inferioara a calcaneului (osul calcaiului). Fiind considerat cel mai mare si mai rezistent tendon din corp, acesta are un rol deosebit la alergare, la statul pe varfuri sau la catarare.
Avand lungimea de 15 cm si diametrul (inegal) cuprins in intervalul 8-15 mm, tendonul este destul de slab vascularizat, cea mai mare problema semnalandu-se la circa 2-6 cm deasupra insertiei de la nivelul calcaiului.
Din cauza slabei vascularizari, aceasta zona este destul de sensibila la traumatismele repetate, cu tendinte mai accentuate la degenerare, iritare si posibile rupturi.
Astfel, tendonul lui Achile poate fi afectat de
• Tendinita – afectiunea de tip inflamatoriu, caracterizata prin dureri diverse ce sunt resimtite in timpul unui efort sau dupa acesta
• Tendinoza – afectiunea de tip degenerativ, determinata de diverse microtraumatisme repetate, in urma carora pot aparea anumite microfisuri la nivelul tendonului, dar si noduli localizati in zona posterioara a membrului inferior
• Ruptura partiala sau totala a tendonului – insotita de dureri destul de intense, ce pot determina serioase probleme la mers
Afectiunea este destul de des intalnita in cazul alergatorilor, a sportivilor a caror activitate implica sarituri (tenis, baschet), care au o conditie fizica proasta sau sunt supra-antrenati, dar si a persoanelor care parcurg distante mari, pe jos. In cazul persoanelor mature, poate fi determinata si de o artrita a calcaiului.
Si femeile care sunt obisnuite sa poarte pantofi cu toc si trec brusc la pantofi cu talpa joasa pot face tendinita achileana, tendonul si musculatura gambei acestora fiind adaptate unei pozitii mai scurte (datorate tocurilor pantofilor care nu au permis intinderea pana la nivelul suprafetei de contact).
In cazul purtarii pantofilor cu talpa joasa, tendonul este obligat sa se intinda mult peste limita obisnuita, caz in care poate aparea inflamatia. In acest caz se recomanda femeilor care poarta tocuri in mod obisnuit sa faca exercitii de stretching regulat, pentru mentinerea unei dimensiuni normale a tendonului.
Cauzele
Cauzele care pot genera diverse leziuni la nivelul tendonului lui Achile sunt numeroase :
• Suprasolicitarile - Alergarile si mersul pe distante lungi, urcatul sau coboratul mai multor scari, sariturile sau alte activitati bruste ce implica cresterea intensitatii efortului intr-un timp foarte scurt, dar si reluarea brusca a unui efort dupa o perioada prelungita de pauza pot cauza microrupturi tisulare
• Incaltamintea necorespunzatoare – pantofii care confera un sprijin prea mare sau prea mic boltii plantare, care au un sistem de amortizare incorect, tocurile inalte sau incaltamintea uzata
• Diversele tulburari de ordin static ale piciorului – deformarea calcaiului sau a altor oase ale membrului inferior, piciorul cu platfus
• Traumatisme si accidente diverse
Durerea este localizata in spatele calcaiului, ea intensificandu-se la statul pe varfuri sau in timpul alergarii sau al mersului. De asemenea, afectiunea poate fi insotita de o anumita rigiditate, de un nodul retrocalcanean (localizat in zona posterioara) sau de zgomote asemanatoare unor trosnituri.
Durerile pot disparea dupa incetarea efortului, pot sa reapara si in perioada de repaus sau pot fi permanente (in ultimul stadiu al afectiunii).
Diagnosticul se poate stabili pe baza examenului clinic si a anamnezei, prin ecografie putandu-se evalua cu destul de multa usurinta starea functionala a tendonului, dar si gradul afectiunii.
Examenul RMN poate pune in evidenta eventuala inflamare si prezenta fibrozei (in cazurile cronice), ea putand evidentia si eventualele diferente dintre tendinoza si ruptura partiala a tendonului.
Tratament prin recuperare medicala
In cazul tendinitei semnalata la tendonului lui Achile, in prima faza sunt recomandate antiinflamatoriile pentru reducerea durerilor si a inflamatiei, dar si comprese cu gheata.
Pacientul diagnosticat cu aceasta afectiune trebuie sa stea in repaus relativ, inaltarea calcaiului cu cativa milimentri putand reduce simptomele resimtite destul de intens.
In cazurile severe este indicat repausul total, cu deplasarea in carje, sau chiar imobilizarea piciorului afectat in gheata gipsata.
In cazurile cronice este recomandata o orteza speciala, ce fixeaza piciorul sub un unghi de 5 grade dorsiflexie pe perioada noptii.
Daca simptomele nu dispar in primul an de la diagnosticarea afectiunii (timp in care se realizeaza recuperarea medicala specifica) se impune interventia chirurgicala, prin care se urmareste decomprimarea tendonului (incinzii longitudinale), indepartarea adeziunilor fibroase, a nodulilor si a segmentelor degenerate.
Recuperarea medicala include masaj cu gheata si exercitii kinetoterapeutice, ce trebuie realizate corect, sub indrumarea unui specialist.
In timpul sedintelor de kinetoterapie se urmareste tonifierea musculaturii posterioare a gambei, pentru prevenirea eventualelor viitoare leziuni de suprasolicitare ale tendonului. Prin kinetoterapie se urmareste corectarea diverselor deficite de forta sau de flexibilitate, prin intermediul exercitiilor izometrice si izotonice.
Exercitiile specifice includ exercitii de stretching cu genunchiul aflat in extensie si cu piciorul in flexie, ridicari pe varfuri in diversi timpi, stretching la nivelul muschilor flexori ai coapsei, la nivelul muschilor ischiogambieri si ai muschiului cvadriceps, flexii din glezna contra benzilor elastice, exercitii cu greutati.
Pentru a preveni neplacerile cauzate de tendinita achileana este recomandat :
• Sa va incalziti corespunzator tendonul si muschii gambei inainte de a face diverse activitati solicitante, sarituri sau sprinturi
• Sa purtati incaltaminte corespunzatoare, evitand pantofii rigizi care pot pune in tensiune tendonul lui Achile sau il pot irita
• Sa faceti pauze pentru refacere, in timpul unor activitati suprasolicitante
• Sa cresteti gradual nivelul de efort
• Sa faceti stretching pentru musculatura gambei si exercitii pentru intarirea acesteia
03-04-15
Centru recuperare medicala Bucuresti sector 5 4 6 3 1 2

Tendinita achileana poate fi acuta sau cronica, diferenta fiind sesizata cu usurinta prin compararea circumferintei gambelor, o atrofiere musculara fiind semnalata la nivelul membrului inferior cu probleme. Prin palpare se poate determina localizarea exacta a tendinitei, daca tendonul este rupt partial sau complet, daca sunt sau nu prezenta nodulii.