Spondilolistezis tratament
1. In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (kinetoterapie, fizioterapie si masaj terapeutic pentru pacienti diagnosticati cu spondilolistezis, spondiloza cervicala sau toracala, hernie de disc lombara, discopatie, coxartroza, gonartroza etc.
2. Efectuam sedinte de kinetoterapie la domiciliu pentru pacienti nedeplasabili
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0722,555,112 sau 0766,735,404

Spondilolistezis reprezinta o alunecare spre in fata a unei vertebre a coloanei, in raport cu vertebra subiacenta, afectiunea fiind remarcata in special in zona lombara inferioara (cu precadere la nivelul vertebrei lombare L5, care aluneca in fata, raportat la sacrum S 1). Aceasta alunecare poate uneori cauza aparitia lombalgiilor.
Afectiunea se poate datora fie unei spondiloze (cand se produce o ruptura intre corpul si arcul posterior al unei vertebre), fie unui traumatism, sau poate fi cauzat si de o degenerare a vertebrei si a discului acesteia. Exista si situatia in care afectiunea se datoreaza unei infectii (morbul lui Pott).
Afectiunea provoaca comprimarea radacinilor nervoase de la nivelul maduvei spinarii, ea fiind din pacate asimptomatica, chiar si in cazurile mai grave. Uneori alunecarea vertebrei poate genera dureri de intensitati variabile, ce pot radia sau nu catre membrele inferioare.
Este de cele mai multe ori descoperit din intamplare si poate fi uneori insotit de dureri in zona lombara la pozitia de ortostatism prelungit, in timp, acestea putand deveni o obisnuinta.
Pe langa dureri, din cauza intinderii radacinilor nervoase din zona lombara, poate aparea si sciatica, lombosciatica, cu contracturi ale musculaturii paravertebrale. In aceasta situatie coloana vertebrala devine dureroasa la anumite miscari, iar miscarea de flexie va fi drastic limitata din cauza contracturilor resimtite la nivelul muschilor paravertebrali.
Pacientul simte amorteli, furnicaturi sau senzatia de slabiciune la nivelul membrelor inferioare, cauzate de compresia nervului, compresia severa a acestuia putand genera si pierderi de control la nivelul functiei intestinului sau a vezicii urinare.
Tipuri
Poate fi de mai multe feluri:
• Spondilolistezis de tip I sau spondilolistezis displazic – Displazia este generata de un defect, o slaba dezvoltare a proceselor articulare de la nivelul vertebrei (cu precadere dintre fateta superioara si vertebra sacrala), care ii permite acesteia sa aluncere (alunecarea este fara separare). Displazia este in acest caz congenitala
• Spondilolistezis de tip II sau spondilolistezis istmic – Afectiunea se remarca la nivelul vertebrelor L4 si L5, ea putandu-se datora unor traumatisme repetate. Este cel mai adesea intalnita la sportivi (cu precadere gimnaste si fotbalisti). Acest tip de spondilolistezis apare prin defectul in pars interarticularis, (ce permite alunecarea inainte a vertebrei superioare), intalnindu-se mai multe subcategorii, precum spondiloliza (fractura de stres), pars elongat (dar inca intact) si pars fracturat acut
• Spondilolistezis de tip III sau spondilolistezis degenerativ – Se intalneste in special in cazul persoanelor varstnice, afectiunea aparand ca urmare a modificarilor articulare de la nivelul vertebrelor, cauzate de o degenerare a cartilajului. Astfel, prin reducerea in inaltime a discului intervertebral se poate produce o subluxatie, ce este insotita si de o remodelare a proceselor articulare
• Spondilolistezis de tip IV sau spondilolistezis postoperator – Se intalneste destul de des in cazul persoanelor care au suferit o interventie chirurgicala ce ar fi putut duce la o instabilitate a coloanei vertebrale
• Spondilolistezis de tip V sau spondilolistezis post –traumatic – Afectiunea se datoreaza unor traumatisme directe, ea aparand ca urmare a leziunilor semnalate pe portiuni din arcul vertebral care produce alunecarea. Spondilolistezisul traumatic poate fi generat de o fractura a pediculului sau a fatetei.
• Spondilolistezis de tip VI sau spondilolistezis patologic – Afectiunea este generata de diversele defecte osoase (localizate sau generalizate), precum boala Paget ori osteogenessi imperfecta (boala oaselor fragile), dar si de metastaze localizate la nivelul sanului, al plamanilor ori al prostatei
Tratament prin recuperare medicala
Afectiunea poate fi diagnosticata cu usurinta prin radiografie sau RMN (in cazurile in care se constata o afectare de tip neurologic), scanarea osoasa fiind recomandata pentru a se determina cu exactitate gradul de acutizare al leziunii.
Pentru reducerea durerilor resimtite de pacienti si al inflamatiilor de la nivel local se recomanda administrarea de anti-inflamatoare si analgezice.
Daca afectiunea nu este insotita de durere, se recomanda repausul la pat si recuperare medicala pentru reeducarea vertebrala si intarirea musculaturii din zona lombara.
Tratamentul este diferentiat, in functie de severitatea afectiunii.
In cazul spondilolistezisului displazic sau a celui istmic este mult mai bine daca nu se intervine chirurgical, afectiunea recuperandu-se destul de bine in timpul sedintelor de kinetoterapie, ce trebuie sa fie realizate doar in centrele medicale specializate.
Exceptand cazurile in care boala este cauzata de un traumatism major, are sanse mari de recuperare daca pacientul realizeaza corect exercitiile de kinetoterapie special concepute intr-un program personalizat
Daca recuperarea medicala este realizata corect si nu se remarca schimbari semnificative in evolutia si simptomatologia afectiunii, se ia in calcul si o potentiala interventie chirurgicala.
Exercitiile kinetoterapeutice individualizate au rolul de a tonifia musculatura abdominala, dar si pe cea in zona lombara. De asemenea, in timpul sedintelor de kinetoterapie, pacientul este invatat sa-si corecteze postura, in acest fel reusindu-se si prevenirea hiperlordozei lombare.
In combinatie cu gimnastica medicala (kinetoterapie), sunt recomandate si sedintele de masaj terapeutic, care prin tehnicile speciale reusesc sa stimuleze musculatura lombara, dar si circulatia sangvina locala.
Pacienti afectati trebuie sa evite pe cat posibil rasucirile de trunchi, dar si activitatile fizice intense, alergarile sau sariturile.
01-04-15
Centru recuperare medicala sector 4 3 5 6 2 1 Bucuresti
Procesul prin care un corp vertebral poate aluneca fata de axa de stabilitate a coloanei vertebrale, poate fi, in functie de subluxatia vertebrala in plan sagital:
• spondilolisteza cu gradul I de alunecare – mai mic de 25 % din diametrul verrtebral
• cu gradul al II de alunecare – intre 25 - 50 % din diametrul vertebral
• cu gradul III de alunecare – intre 50 – 75 % din diametrul vertebral
• cu gradul IV de alunecare –intre 75 – 100 % din diametrul vertebral
• peste 100% din diametrul vertebral

simptome spondilolistezis l5-s1 kinetoterapie