Monoplegie tratament
1. In centrele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (kinetoterapie si masaj terapeutic pentru bebelusi, copii sau adulti diagnosticati cu monoplegie spastica, monoplegie flasca, hemiplegie, paraplegie, hemipareza dreapta sau stanga etc.
2. Efectuam sedinte de kinetoterapie la domiciliu sau masaj la domiciliu
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0766,735,404 sau 0722,555,112

Monoplegia, fie ea spastica sau flasca, este o afectiune ce se manifesta prin deficit motor sever, fie la nivelul membrului superior (cel mai adesea), fie la nivelul membrului inferior si este insotita de paralizia piciorului sau de paralizia mainii poate fi localizata atat pe partea dreapta, cat si pe partea stanga.
In cele mai dese situatii, aceasta afectiune este cauzata de leziuni aparute la nivelul sistemului nervos central ori in sistemul nervos periferic, in forma completa, motiv pentru care miscarile pacientului sunt in acest caz imposibile.
Cele mai multe cazuri (localizate pe dreapta sau pe stanga corpului) sunt cele care se produc pe fondul leziunilor ce afecteaza neuronul motor periferic, in aceste situatii pacientul pierzandu-si complet capacitatea de miscare, la nivelul membrului inferior sau superior afectat.
Pe langa leziunile produse sistemului nervos central sau sistemului nervos periferic mai poate fi cauzata si de diverse:
• Accidente vasculare cerebrale
• Paralizii cerebrale
• Scleroze multiple sau tumori cerebrale
• Sindroame (sindromul Brown Sequard) sau traumatisme nervoase
• Inflamatii sau compresii de nerv
• Tumori ce pot afecta diversi nervi
• Mononevrite multiple
In functie de locul in care se manifesta paralizia, poate fi brahiala (deficitul motor se remarca la nivelul membrului superior drept sau al celui stang), sau poate fi crurala (cand este afectat membrul inferior pe partea stanga sau pe partea dreapta). Pacientul care a fost diagnosticat cu aceasta afectiune la nivelul membrului superior poate fi recunoscut cu usurinta dupa umarul care pare lasat si bratul care ii atarna inert, pe langa corp.
Tratament prin recuperarea medicala
Este foarte important ca tratamentul si recuperarea medicala a afectiunii sa inceapa cat mai devreme de la stabilirea diagnosticului, dupa ce pacientul a fost in prealabil stabilizat.
Inca din primele zile de la debutul afectiunii se pot realiza diverse exercitii de gimnastica pasiva, sedinte de masaj medical, dar si exercitii de respiratie, toate acestea fiind esentiale pentru stadiul urmator al recuperarii medicale.
Pentru ca efectele resimtite de pacient, in cazul acestei afectiuni, sunt destul de serioase, este recomandat ca recuperarea medicala a acestuia sa nu se faca la intamplare, ‘dupa ureche’, ci intr-un mod profesional, respectiv intr-un centru medical de specialitate, sub indrumarea si atenta supraveghere a kinetoterapeutilor.
Recuperarea medicala se poate realiza prin intermediul sedintelor de kinetoterapie, acestea fiind completate in paralel cu sedinte de fizioterapie si masaj medical.
In functie de tipul si de stadiul monoplegiei, dar si de varsta, conditia fizica sau alte afectiuni conexe ale pacientului, specialistii elaboreaza un program personalizat de recuperare medicala, acesta avand o durata variabila si incluzand diverse tehnici si metode specifice, ce au efecte deosebite asupra persoanei suferinde, inca de la primele sedinte.
Daca situatia o impune, in timpul recuperarii pot fi folosite si diverse materiale ajutatoare, cum ar fi ortezele, carjele, tripoadele, fotoliile rulante sau tetrapoadele.
In timpul sedintelor de kinetoterapie sunt realizate atat mobilizari pasive, cat si mobilizari active si auto-pasive. In plus, toate exercitiile kinetoterapeutice specifice au un grad de dificultate variabil, avandu-se in vedere gradul afectiuni, tipul acesteia, dar si varsta si capacitatea la oboseala, respectiv efort a pacientului.
Recuperarea medicala se realizeaza tinandu-se cont de localizarea deficitului motor, respectiv daca acesta este prezent pe partea stanga sau pe partea dreapta a corpului.
Exercitiile specifice kinetoterapiei sunt si ele adaptate in functie de membrele asupra carora se manifesta deficitul motor, acestea fiind cele care beneficiaza de o atentie speciala in timpul recuperarii.
In timpul sedintelor de recuperare nu sunt neglijate nici membrele sanatoase, kinetoterapeutul realizand cu pacientul diverse miscari si exercitii ce au rolul de a mentine ridicat tonusul muscular, in paralel cu cresterea rezistentei fizice.
Recuperarea medicala are in vedere si:
• Formarea capacitatii de relaxare
• Reeducarea sensibilitatii, grav afectate
• Ameliorarea functiei de coordonare, dar si a functiilor de echilibru si de control
• Corectarea posturii corpului, ce uneori este destul de deficitara
• Refacerea fortei musculare
• Dezvoltarea mobilitatii articulare
• Corectarea aliniamentului corpului
Programul personalizat de recuperare medicala are deseori la baza si sincineziile, kinetoterapeutul urmarind ca pe masura avansarii in timp miscarile de tip pasiv realizate la nivelul membrului afectat sa se transforme in miscari de tip activ.
In cazul monoplegiei de tip spastic, sedintele de kinetoterapie urmaresc in principal cresterea mobilitatii articulare si diminuarea excesului de activitate tonica reflexa. Aceste obiective sunt realizate prin folosirea diverselor mijloace de reeducare neuro-motorie, dintre acestea cele mai uzitate fiind tehnicile Kabat si metoda Bobath.
Prin intermediul metodei Babath kinetoterapeutul urmareste sa-i reduca pacientului mare parte din activitatile tonice reflexe, ce il afecteaza destul de serios. Folosind cu precadere tehnicile specifice de facilitare neuromusculara proprioceptiva (FNP), metoda Babath reuseste sa creasca stimularea propriceptiva, aceasta avand efecte directe la nivelul mecanismului neuro-muscular.
Pacientului cu spasticitate ii sunt recomandate si sedintele de masaj, acestea avand rolul de a preveni redorilor, de a relaxa musculatura, dar si de a creste mobilitatea la nivelul articulatiilor.

In paralel cu sedintele de kinetoterapie si de masaj, specialistii recomanda ca programul de recuperare medicala sa includa si sedinte de fizioterapie, cu ajutorul curentilor diadinamici, a curentilor galvanici si curentilor interferentiali de intensitati variabile putand fi obtinute efecte miorelaxante, dar si efecte vasculo - trofice si decontracturante.
ATENTIE ! Nu ezitati sa incepeti recuperarea medicala cat mai devreme ! Astfel aveti garantia ca veti obtine curand o imbunatatire considerabila a starii dumneavoastra de sanatate !
23-10-14
Persoanele carora se aplica un program de exercitii kinetoterapie monoplegie crurala masaj au sanse bune de recuperare, daca tratamentul este inceput cat mai devreme si daca este realizat corect si constant, cu respectarea indicatiilor primite din partea specialistilor.
Centru recuperare medicala sector 2 3 4 5 6 1 Bucuresti
In situatia in care pacientul a fost diagnosticat monoplegie brahiala spastica, in timpul sedintelor de kinetoterapie se acorda o atentie speciala tehnicilor de diminuare a spasticitatii, in paralel cu o combatere a contracturilor musculare.