Luxatia genunchiului tratament
1. In cabinetele noastre din Bucuresti elaboram programe de recuperare medicala (fizioterapie, gimnastica si masaj terapeutic pentru pacienti diagnosticati cu luxatia de genunchi, intindere ligamentara, fisura sau fractura rotula, entorsa de glezna, spondiloza etc.
2. Efectuam sedinte de kinetoterapie la domiciliu pentru pacienti nedeplasabili
3. Pentru mai multe informatii privind tratamentul medical si pentru programari va rugam sa ne contactati la tel. 031,429,50,58 ; 0766,735,404 sau 0722,555,112

Luxatia genunchiului se produce ca urmare a unui traumatism direct destul de puternic, ce poate avea loc in cazul accidentelor pe terenul de sport, ori al accidentelor de circulatie sau de munca. De multe ori poate fi insotita si de diverse alte leziuni, cum ar fi fractura, ruptura vasculara sau plagi la nivelul genunchiului.
Este considerata o urgenta medicala, in cazul in care aceasta se produce impunandu-se o interventie chirurgicala si se manifesta prin pierderea contactului dintre suprafetele articulare ale tibiei si femurului, aceasta putand fi uneori insotita si de diverse leziuni ale nervului sciatic sau ale arterei poplitee.
Cele mai des intalnite sunt luxatiile anterioare de genunchi, ce pot fi insotite si de rupturi ale capsului posterioare, ori de rupturi ale ligamentelor incrucisate sau de muschi. Nu de putine ori se pot produce si elongari ale nervului sciatic popliteu externe, ligamentele laterale, rotula si platoul tibial nefiind insa afectate.
Se produce in momentul in care piciorul este fixat pe sol, corpul se afla in miscare, iar forta produsa de traumatism actioneaza la nivelul inferior al femurului antero-posterior. In acest moment se produce o hipertextensie a genunchiului, cu alunecarea spre in spate a condililor femurali.
Durerile resimtite de pacient sunt destul de puternice, traumatismul generand si o imposibilitate de miscare. Uneori se poate remarca o deformare destul de vizibila la nivelul genunchiului, asemanatoare unei culmi generata de epifiza tibiala.
In cea posterioara a genunchiului se produce o deformare cu gamba in extensie (piciorul afectate putand fi scurtat cu cativa centrimetri), iar in cazul luxatiei laterale piciorul se roteste de partea luxatiei, scurtarea sa nefiind vizibila.
De cele mai multe ori acest tip de traumatism este insotit de diverse complicatii vasculare ce apar cu predilectie in partea posterioara (cu modificarea culorii si a temperaturii locale), dar si de complicatii nervoase (ce suntintalnite mai ales in luxatiile anterioare), ce se pot manifesta prin parestezii, anestezii cutanate sau dureri de intensitati medii.
Luxatia genunchiului recuperare medicala
Se recomanda repaus total pentru membrul traumatizat, pentru diminuarea durerilor putand fi administrate analgezice si antiinflamatoare, cu aplicarea unor comprese cu gheata.
Reducerea luxatiei genunchiului se poate realiza numai sub anestezie, interventia este considerata o urgenta si consta in :
- Tractiunea in regim lent a tibiei pe femur, procesul fiind insotit de flexiune graduala a gambei si de presiune manuala exercitata direct, in cazul luxatiilor anterioare, pe partea proeminenta a tibiei
- Flexia gambei pe coapsa, insotita de tractiune distala in axul coapsei (in cazul in care luxatia genunchiului este una posterioara)
- Luxatia externa implica gamba in flexie pe coapsa, coapsa pe bazin si pacientul in decubit lateral. Se aplica presiune pe condilul extern si pe rotula in acelasi timp, marind abductia, prin pozitionarea gambei in extensie
Reducerea este insotita de imobilizarea in aparat gipsat, genunchiul afectat fiind mentinut in pozitie de semiflexie la un unghi de 20 de grade. O atentie deosebita este acordata eventualelor complicatii nervoase sau circulatorii.
Recuperarea medicala include masajul terapeutic, fizioterapia (electroterapie, ultrasunete, laserterapie) si kinetoterapia, ea putand sa inceapa imediat dupa aplicarea aparatului gipsat. Scopul principal al recuperarii este redobandirea mobilitatii totale, prin metode neinvazive si nedureroase, in prima faza fiind recomandate diverse contractii musculare, miscari active si izometrice.
Nerecuperata corect, poate recidiva, sau se pot observa simptomele unei artroze, necroze, redori dureroase, cu efecte la nivelul articulatiei.
Recuperarea medicala are rolul de a reduce considerabil durerile resimtite de pacient, in paralel cu refacerea mobilitatii articulare la nivelul genunchiului, tonifierea musculara si redobandirea echilibrului muscular.
Masajul terapeutic recomandat are efecte benefice in recuperarea luxatiei, el avand actiune analgezica si decontracturanta, de stimulare a musculaturii afectate.
Tehnica de masaj include manevre de netezire (ce scad durerea si contractura la nivel local, inducand pacinetului o stare de relaxare), manevre de framantare (pentru prevenirea oboselii la nivel muscular), manevre de vibratii si de tampotare (ce stimuleaza excitabilitatea nervoasa).
Pentru diminuarea durerilor si marirea tonusului in zona afectata este recomandat si masajul cu gheata, acesta avand capacitatea de a amorti nervii si de a raci tesuturile.
De mare ajutor in recuperarea medicala sunt si sedintele de kinetoterapie, ce pentru o eficacitate maxima, trebuie sa fie realizate in cabinetele medicale specializate.
Kinetoterapia, prin tehnicile sale specifice, urmareste refacerea tonusului muscular afectat, pacientul fiind invatat sa-si blocheze activ genunchiul si sa-si controleze cat mai bine muschiul cvadriceps, ce are un rol major in asigurarea miscarii. Prin exercitiile realizate corect, sub indrumarea unui kinetoterapeut, pacientul reuseste sa-si reia sprijinul intr-un timp relativ scurt (comparativ cu cei care nu realizeaza sedinte de kinetoterapie), recastigand controlul activ in conditii de incarcare a membrului afectat. Stabilitatea articulara este si ea redobandita, in paralel cu refacerea miscarilor de rotatie.
.jpg)
De asemenea se are in vedere recuperarea musculaturii afectate, prin exercitii izometrice, izodinamice cu incarcare progresiva si recuperarea tuturor gradelor de amplitudine ale genunchiului afectat.
In plus, exercitiile kinetoterapeutice ii vor reda pacientului stabilitatea dinamica a articulatiei, prin tonifierea musculara specifica fiecarui muschi cu rol in miscarea genunchiului.
Nu neglijati recuperarea medicala, in cazul in care ati suferit o luxatie! Netratata corect si din timp, ea va poate cauza diverse alte complicatii!
14-10-14
Centru recuperare medicala sector 5 6 1 2 3 4 Bucuresti
Folosirea unui tip de masaj genunchi unde trebuie sa fim foarte atenti cum este pozitionata rotula si daca are sau nu are fisura sau fractura. Depinde in ce stare se afla pacientul, daca este constient sau nu si dupoa accea se ia o decizie corecta prin punerea unui diagnostic cert si atacul asupra acestor simptome aparute
Daca este permis sa descoperim un tratament luxatie de genunchi unde este implicata si rotula care impinge ligamente in fata (anterior) si devine o situatie unde fara discutie este necesara o interventie chirurgicala dar trebuie gasit un medic bun sau cu recomandarea medicului de familie care va da trimitere de CASMB si puteti efectua aceasta operatie